El rei Joan Carles està avui de màxima actualitat. La raó és que ningú s'imaginava la gran notícia que ha donat i que farà història. Una notícia que té molt a veure amb el seu pare, don Joan.
Exactament, l'emèrit ha anunciat que publicarà definitivament les seves memòries a Espanya. I, a més, ha revelat el consell que aquest familiar li va donar fa anys sobre aquest pas històric que ha decidit dur a terme.

El rei Joan Carles revela quelcom inesperat amb l'ombra de don Joan molt present
El rei Joan Carles ha sabut que el seu exgendre, Iñaki Urdangarin, publicarà una autobiografia en què parlarà d'ell. I no precisament per bé. I l'emèrit ha decidit fer el mateix.
Sí, com ha avançat l'editorial Planeta, el pare de Felip VI ha determinat publicar les seves memòries en uns mesos, serà a Espanya i portaran per títol Reconciliació. Aquesta notícia ha revolucionat l'actualitat del nostre país, ja que ningú no s'esperava una cosa així.
Com tampoc ningú no imaginava que el rei Joan Carles concediria unes primeres paraules sobre el pas històric que ha decidit fer. Però ho ha fet i en les mateixes ha parlat, per sorpresa de tothom, del seu pare, don Joan.
Així, ha manifestat: “El meu pare sempre em va aconsellar que no escrivís les meves memòries. Els reis no es confessen. I menys, públicament”.

A això ha afegit: “Els seus secrets romanen sepultats en la penombra dels palaus. Per què el desobeeixo avui?”
“Per què he canviat d'opinió? Perquè sento que em roben la meva història”.
Aquest gest, més que un acte literari i històric, és un moviment emocional i polític. A la seva edat, i després d'una vida plena de llums i ombres, el rei Joan Carles vol deixar constància de la seva versió dels fets.
El llibre del rei Joan Carles promet fer història i generar polèmica
Aquesta autobiografia serà la manera del rei Joan Carles de recuperar el control sobre el seu llegat. Un llegat marcat per la transició a la democràcia, el cop d'Estat del 23F, i també pels últims escàndols econòmics i personals.
El títol Reconciliació apunta ja a un intent de balanç. No només amb el país, sinó amb ell mateix, amb la història, i, potser, amb la seva família. Podria incloure referències explícites a Felip VI, al seu distanciament amb la reina Sofia i a Corinna Larsen? Tot apunta que el llibre no evitarà els temes incòmodes.
L'expectació és màxima. Tant historiadors com periodistes especialitzats en Casa Reial esperen aquestes memòries amb lupa a la mà. Sí, perquè més enllà del relat personal, l'obra serà una font valuosíssima de primera mà sobre dècades clau de la història recent d'Espanya.
Des de la seva infància a l'exili, passant per la seva relació amb Franco, fins al seu paper en la Transició i la seva abdicació el 2014, s'espera que abordi els episodis rellevants del seu regnat. I ho farà amb la perspectiva d'algú que ho va viure des de dins, amb tots els privilegis, però també amb tots els dilemes.
La figura de don Joan, present al llibre, serà també un fil emocional constant. El pare que va lluitar des d'Estoril per una monarquia democràtica, el mateix que li va aconsellar guardar silenci. I a qui ara el seu fill decideix desobeir, convençut que el país necessita escoltar la seva versió dels fets.
Amb aquest anunci, el rei Joan Carles torna al centre del debat nacional. Però aquesta vegada, no pels seus actes, sinó pel seu relat, per la seva voluntat d'explicar i de deixar constància del que ha viscut. I ho fa, per primera vegada, amb les seves pròpies paraules.