El rei Joan Carles s'enfronta a un nou problema institucional que posa de manifest la seva creixent pèrdua de rellevància en l'esfera pública. L'Ajuntament d'Ador, a la comarca valenciana de la Safor, ha aprovat per unanimitat retirar el carrer que portava el seu nom des de fa més de trenta anys. Una decisió simbòlica, però contundent, davant la qual el seu fill, Felip VI, no pot fer res més que observar des de la distància.
Tot i que es tracta d'un municipi petit, el gest no ha passat desapercebut. El context, el simbolisme i la fermesa de l'acord reflecteixen un gir en la percepció social i institucional del rei emèrit. Per què ara? I per què Felip es manté al marge?

Joan Carles I té un nou conflicte: li retiren un carrer amb el seu nom a Ador
El rei Joan Carles va ser durant dècades una figura clau en la història recent d'Espanya. El seu paper en la transició democràtica després del franquisme li va valer el reconeixement nacional i internacional. Tanmateix, la seva imatge s'ha deteriorat de manera imparable després d'anys d'escàndols financers, investigacions judicials i comportaments que l'opinió pública ha considerat impropis.
El fet que el seu nom hagi estat retirat d'un carrer no és només una anècdota local, sinó un reflex d'aquest desgast. En aquest cas, l'Ajuntament d'Ador, governat per la coalició Gent d'Ador, va aprovar la mesura amb el suport fins i tot del Partit Popular.
La via en qüestió es trobava a la zona del Raval i tenia tot just cent metres de longitud. Va ser dedicada a Joan Carles I fa més de trenta anys, quan la seva figura encara generava consens. Tanmateix, el pas del temps, les noves generacions i un canvi de sensibilitat social han reactivat el debat sobre quins noms han de figurar als espais públics.

Tot va començar el 2019, quan l'escola local, La Murtera, va elaborar un estudi sobre els noms dels carrers. Els alumnes van detectar una evident infrarrepresentació femenina: només tres noms de dona entre totes les denominacions. Arran d'aquest informe, el consistori va aprovar una llista inicial de dones mereixedores de figurar al nomenclàtor.
Va ser en aquest mateix context quan dos veïns del carrer dedicat a Joan Carles I en van sol·licitar la retirada. El motiu era clar: "manca d'ètica en el desenvolupament de les funcions com a governant", van argumentar. El debat, lluny de resoldre's de seguida, es va mantenir obert durant anys, fins a culminar en aquest recent ple.
Ara, el carrer que fins ara portava el nom del rei Joan Carles I ha estat rebatejat en homenatge a l'escriptora valenciana María Beneyto. Nascuda a València, va destacar per la seva producció literària en castellà i valencià, i és considerada una figura oblidada de les lletres valencianes.
La figura del rei Joan Carles continua perdent pes a Espanya i Felip VI no pot fer res
Aquesta decisió no és un cas aïllat, ja que Ador és el segon municipi de la comarca que retira un carrer al rei emèrit. El 2020, Tavernes de la Valldigna ja va prendre la mateixa decisió. Altres localitats properes, com Palmera, l'Alqueria de la Comtessa i Oliva, han optat per mantenir-lo, però el debat roman latent.
La trajectòria de Joan Carles I ha passat per etapes d'enorme prestigi i profund descrèdit. Va ser clau en el 23-F, defensant l'ordre constitucional, i el seu suport a la democràcia el va convertir en símbol de la nova Espanya. No obstant això, els darrers anys del seu regnat i la seva posterior abdicació van estar marcats per polèmiques, investigacions i una fugida voluntària a Abu Dhabi.
El silenci del rei Felip davant aquesta darrera decisió municipal no sorprèn. Des de la seva arribada al tron, ha intentat marcar distància amb les actuacions del seu pare. Aquesta estratègia li impedeix intervenir en decisions simbòliques com la retirada d'un carrer, encara que afectin directament la memòria institucional de la seva família.

No hi ha dubte que la retirada del nom del rei Joan Carles del nomenclàtor d'Ador simbolitza un canvi profund en la percepció institucional de la seva figura. Felip VI, lligat al seu paper constitucional, observa com s'apaga el llegat del seu pare sense poder fer res. La memòria històrica continua reescrivint-se, i en ella el rei emèrit perd cada cop més espai.