La Llorona, una llegenda mexicana molt influent

T'expliquem els orígens d'aquest mite tan estès a Llatinoamèrica i com ha inspirat algunes pel·lícules
Descobreix-ho tot sobre la llegenda mexicana de la Llorona | HOROSCOPOMAGICO.COM

 

Cada indret del planeta té curiositats i llegendes pròpies, de vegades bastides al voltant de fets heroics i, en altres ocasions, construïdes al voltant d'històries i fantasmes que formen part del món paranormal. Dins d'aquest segon grup de llegendes hi trobem la de la Llorona, una història molt estesa i popular a la Terra.

 

Segons ha revelat 'Horóscopo Mágico', aquesta llegenda explica la història d'una ànima en pena d'una dona que, en funció de la versió que l'expliqui, va matar els seus fills o els va perdre. Es troba atrapada entre el món dels morts i el dels vius, i en aquesta situació tan angoixant no deixa de buscar els seus fills. El nom de Llorona ve dels plors esgarrifosos que emet, que causen terror a les persones que se la troben.

 

 

La Llorona, una coneguda llegenda que enganxa

La història de la Llorona ve de lluny. No només és una llegenda molt popular a tota Llatinoamèrica, sinó que es té constància de la seva existència, com a mínim, des del segle XVI. A nivell de folklore, la podem comparar amb la història de la Dama de Blanc que té una gran popularitat a països com els Estats Units, Anglaterra, Brasil o Islàndia, entre altres indrets.

 

El fet més significatiu de tot això, però, és que no hi ha una versió única d'aquesta llegenda. N'hi ha que la situen a Santa Fe, a Mèxic, però alguns altres l'ubiquen a països variats com ara Colòmbia, Guatemala, Perú, Costa Rica, Hondures, Argentina... Cadascuna d'aquestes històries, de fet, té uns trets i unes peculiaritats concrets.

 

Ara bé, totes tenen una cosa en comú: el fantasma de la Llorona sempre és fàcil de reconèixer gràcies al plor terrible que té, a causa de la desesperació que el turmenta per culpa del fet de no trobar els fills.

 

És una llegenda molt popular en diversos indrets de Llatinoamèrica | HOROSCOPOMAGICO.COM
 

Qui s'amaga rere la Llorona?

Com que es tracta d'una història molt estesa, no és fàcil vincular la Llorona amb una identitat única i real. Per això, hi ha persones que expliquen que tenia 4 fills, per exemple, i d'altres que diuen que en tenia 2. Alguns l'anomenen Maria, però en determinades zones li donen altres noms.

 

D'aquesta manera, ens és possible destacar que la Llorona va ser una camperola molt bonica, que cridava l'atenció dels homes de la zona on vivia, tant pobres com rics. Com que ho sabia, a les nits es posava el vestit blanc més bonic que tenia per tal que els homes l'admiressin encara més.

 

La Llorona, a les nits, satisfeia les seves passions. Tanmateix, va ser mare de 2 fills que van llevar-li la tranquil·litat a la nit i, per això, mentre s'entregava a les passions i al plaer, els deixava sols. Això no obstant, un bon dia els seus fills van aparèixer morts al riu, ofegats, potser per una negligència de la Llorona o potser perquè va decidir matar-los amb les seves pròpies mans.

 

 

Ara bé, hi ha altres persones que expliquen que, en realitat, la Llorona era una dona molt afectuosa i dolça que va contraure matrimoni amb un home de gran fortuna, que de vegades alguns vinculen amb els conqueridors espanyols. L'home ric li va fer molts regals, i ella li va oferir 2 fills.

 

Sigui com sigui, quan els nens van néixer, el comportament i el caràcter de l'home van transformar-se: es va entregar a l'alcohol i les dones, i podia arribar a deixar sola la seva dona durant molts mesos.

 

De sobte, un bon dia, el marit de la Llorona va arribar a casa i només va voler veure els fills. Aleshores, la dona es va molestar, i durant una temporada va poder constatar que l'home seguia menyspreant-la amb gestos d'aquesta mena. La seva fúria va anar creixent i va acabar dirigint-la contra els fills, als quals va llançar al riu. Això va provocar la mort dels infants.

   

  La Llorona va acabar recuperant el seny i, aleshores, dins seu es va gestar un dolor profund i sense consol. Cridava de ràbia mentre corria pels carrers del seu poble, mirant de trobar els seus fills, que volia que tornessin a casa amb ella. Fins i tot va deixar de menjar, i va anar perdent pes fins que va morir, ben a prop del riu on havien traspassat els menuts.

   

  Un cop morta, el seu esperit commocionat es va aparèixer a la vora del riu, mentre cridava i plorava desesperadament i omplia les nits amb la seva maledicció.

   

   

  A banda, alguns altres afirmen que, en realitat, la Llorona és l'ànima en pena de la Marina o la Malinche, una dona nativa de Mèxic que va caure enamorada d'Hernán Cortés, es va posicionar a favor dels conqueridors espanyols i va trair la seva gent. Segons aquesta versió, la Malinche torna per plorar per la seva desventura, plena de penediment, quelcom que es vincula amb la tradició d'un esperit en pena a causa d'una història de traïcions i d'amor desgraciada.

   

  Aquesta llegenda ha influït produccions com ara 'The Curse of La Llorona' | Warner Bross

   

  La maledicció de la Llorona, a ‘The curse of la Llorona’

  El cinema ha adaptat moltes llegendes tradicionals sobre esperits i fantasmes, com en el cas de la història espanyola de la Santa Compaña o de la llegenda de Mèxic que hem explicat, la Llorona.

   

  Hem pogut veure que aquesta llegenda està molt arrelada a Llatinoamèrica. Ara bé, aquest any la veurem als cinemes a través del llargmetratge 'The curse of la Llorona', que en anglès vol dir la maledicció de la Llorona. De la seva producció se n'ha encarregat James Wan, un dels grans del cinema de terror, conegut sobretot per 'Insidiós' o 'L'expedient Warren'. Aquí, la Llorona es mostra com un ésser atrapat entre l'Infern i el Cel i condemnat a errar pel món terrenal.

   

   

  La principal peculiaritat de 'The curse of la Llorona', però, és que l'escenari de l'acció passa a ser als Estats Units. Més concretament, la història passa a Los Angeles, i l'esperit que plora desconsolat mentre busca els fills aquest cop és el d'una dona que els va ofegar per culpa de la gelosia i que després es va suïcidar al riu on havia ofegat primer els menuts, per tal d'acabar amb el patiment.

   

   

  Aquesta producció es podrà veure als cinemes a l'abril. Això no obstant, si no pots esperar i ja tens ganes de veure material cinematogràfic relacionat amb aquesta llegenda, hi ha diverses obres que s'hi han inspirat.

   

  L'any 1960, René Cardona va dirigir 'La Llorona', per exemple, una producció que ens parla d'una maledicció sobre els fills d'una família que posa la seva existència en risc. El paper de la Llorona aquí el va fer la intèrpret mexicana María Elena Marqués.

   

  Però això no s'acaba aquí: més enrere, el 1933, es va fer una de les adaptacions pioneres d'aquesta llegenda a la gran pantalla: també tenia el nom de 'La Llorona', i la dirigia Ramón Perón. De fet, es tracta de la primera producció cinematogràfica de terror que es va fer a Mèxic.

   

  A banda, durant la darrera dècada també cal remarcar que, el 2011, es va produir 'La leyenda de la Llorona', una producció que utilitza l'animació per tal d'explicar aquest mite. En aquesta llegenda, Leo San Juan és un nen que intenta acabar amb aquest esperit per tal de poder salvar un amic seu.