ÚLTIMA HORA

‼ Salut proposa fase 2 per a Girona, Catalunya Central, Alt Penedès i el Garraf

URGENT

🔴 Els registres del coronavirus sumen 26 morts a Catalunya, 3 dels quals les darreres 24 hores

Els 14 beneficis del sexe i l'orgasme per la salut segons la ciència

Les relacions íntimes i la masturbació poden tenir repercussions molt positives en l'organisme.

 

.

En els últims anys es parla amb freqüència dels beneficis del sexe i d'altres pràctiques relacionades per a la nostra salut física i psicològica. En aquest sentit són rellevants tant l'activitat física associada al sexe, però també l'orgasme i l'ejaculació en si mateixos.

El fet que els tabús relatius al sexe siguin cada vegada menys intensos afavoreix la realització de recerques científiques sobre aquest tema, tan natural com històricament mal entès, i permeten confirmar intuïcions que la humanitat ha tingut des de temps antics.

Beneficis de practicar sexe (i arribar a l'orgasme)

Les relacions sexuals i l'orgasme tenen múltiples beneficis per la nostra salut. Alguns d'ells es relacionen amb la pràctica d'exercici físic, mentre que uns altres depenen d'hormones que el nostre cos allibera específicament durant el sexe.

És important destacar que molts d'aquests efectes positius ses deuen més a l'orgasme que a l'activitat sexual en si, per la qual cosa no només ens podem beneficiar d'ells en parella.

1. Millora el sistema inmune

Existeixen estudis que suggereixen que tenir sexe 1 o 2 vegades per setmana augmenta la quantitat d'anticossos (o immunoglobulines) en el nostre organisme. Aquestes proteïnes combaten les infeccions, els refredats i la grip i fan que ens recuperem abans de les malalties.

En concret, sembla que les relacions sexuals incrementen els nivells d'immunoglobulina A, un anticòs que ens protegeix d'infeccions víriques. No obstant això es necessiten més recerques per poder confirmar aquests beneficis amb seguretat.

2. Crema calories

Un dels efectes de l'exercici físic és que ajuda a perdre pes, sobretot si la seva intensitat és elevada. Es calcula que practicar sexe durant 1 hora crema entre 100 i 200 calories, o unes 5 calories per minut.

Cal tenir en compte que aquesta quantitat és baixa en comparació de la pèrdua de calories que es produeix en córrer o en nedar, per exemple. No obstant això, el sexe no comporta precisament un gran sacrifici en comparació amb altres tipus d'exercici, per la qual cosa és una bona forma d'assegurar una petita baixada de calories de forma puntual o, a poder ser, regular.

3. És beneficiós pel cor

Practicar sexe o qualsevol altre tipus d'exercici amb regularitat redueix la pressió sanguínia (en concret la sistòlica), la qual cosa té conseqüències beneficioses en la salut cardiovascular, especialment en persones d'edat avançada. Aquests efectes de l'activitat física són més notables com més gran és la seva intensitat.

Concretament s'ha constatat que l'activitat sexual disminueix el risc de malalties cròniques del cor i d'atacs cardíacs, almenys en homes; aquests efectes no s'han estudiat en dones però és molt probable que també es donin.

Els riscs del sexe per a les persones amb problemes de cor són mínims: com la intensitat d'aquesta activitat física és similar a la de pujar escales, és molt poc probable que es produeixi un accident cardíac durant el sexe tret que el trastorn sigui molt sever.

4. Enforteix el vincle emocional

Quan tenim un orgasme el nostre cos secreta l'hormona de l'oxitocina, coneguda també com 'l'hormona de l'amor'. L'efecte relaxant de l'oxitocina s'associa amb els sentiments de pau, satisfacció, confiança i intimitat que segueixen amb freqüència a les relacions sexuals.

El cos de les persones també produeix oxitocina en alletar a un bebè o  a l'observar les nostres mascotes. Es considera, per tant, que aquesta hormona enforteix els vincles íntims en general, no només els sexuals.

5. Redueix l'estrès

Algunes substàncies que el nostre cos segrega durant l'activitat sexual, com les endorfines i l'oxitocina, tenen un efecte relaxant que redueix l'estrès i fa que el cos reaccioni amb menor intensitat a les activitats que ens generen tensió, com pot ser parlar en públic.

A més el sexe i altres activitats físiques, així com les relacions de parella satisfactòries, semblen vincular-se a un descens de la pressió sanguínia, la qual cosa no només té efectes positius per a la salut cardiovascular sinó que també fa que ens sentim menys estressats.

6. Prevé malalties

Els homes que ejaculen unes 20 vegades al mes semblen tenir menor risc de càncer de pròstata. Això es deu al fet que l'orgasme estimula aquesta glàndula, contribuint a evitar que s'engrandeixi.

A més, com ja hem esmentat, l'efecte dels anticossos que el nostre cos allibera durant el sexe ajuden a prevenir el refredat, la grip i les infeccions.

Per la seva banda, la satisfacció de parella s'ha relacionat amb una menor incidència de problemes relacionats amb l'estrès, com l'angina de pit i l'úlcera duodenal.

7. Millora la qualitat de vida

L'activitat sexual es relaciona amb el benestar emocional i amb la qualitat de vida en general. Les parelles que practiquen sexe de forma habitual aconsegueixen una major satisfacció en la relació que aquelles que fan l'amor esporàdicament.

Així mateix les relacions íntimes, no només sexuals, augmenten la felicitat i l'autoestima, ajudant-nos a sentir-nos millor en l'àmbit psicològic.

8. Alleugereix el dolor

Les endorfines que allibera el nostre cos quan practiquem sexe tenen un efecte analgèsic, per la qual cosa, persones que senten dolor poden alleujar els seus símptomes mitjançant aquesta activitat. L'oxitocina o "hormona de l'amor" també ajuda a alleujar la sensació de dolor.

Entre els dolors que s'han investigat en aquest camp es troben el dolor crònic d'esquena i de cames, la síndrome premenstrual, l'artritis i el mal de cap.

9. Ajuda a dormir

Els efectes ansiolítics de les endorfines i de l'oxitocina faciliten que ens quedem adormits després d'arribar a l'orgasme. Al seu torn, dormir bé enforteix el sistema immunitari i baixa la pressió sanguínia.

10. Enforteix els músculs vaginals

Durant l'activitat sexual s'exerciten els músculs de la vagina. Aquestes contraccions són similars a les que es produeixen en practicar els exercicis de Kegel, que ajuden a tonificar les parets vaginals.

Al seu torn l'enfortiment de la musculatura vaginal ajuda a controlar la freqüència de la micció i a prevenir episodis d'incontinència urinària, bastant freqüents en les dones madures.

  • Si vols saber-ne més: Enfortir el terre pèlvic: beneficis i forma de fer-ho

11. Millora la fertilitat i la libido

Alguns estudis afirmen que les dones que tenen sexe cada dia durant l'ovulació tenen més del doble de probabilitats de quedar embarassades.

A més, els efectes físics i psicològics de l'activitat sexual regular fan que vulguem seguir practicant-la, la qual cosa millora la nostra salut general a llarg termini.

12. Regula el cicle menstrual

Investigadors de les universitats de Columbia i Stanford han trobat que les dones que practiquen sexe almenys 1 vegada a la setmana tenen cicles menstruals més regulars.

Aques efecte sembla relacionar-se més amb la intimitat de la parella que amb els orgasmes, i s'ha confirmat tant en dones heterosexuals com a homosexuals.

13. Augmenta l'esperança de vida

Un estudi va trobar que els homes que practiquen sexe almenys dues vegades a la setmana tenen la meitat de risc de mortalitat a 10 anys vista.

Aquests efectes probablement són conseqüència dels múltiples beneficis cardiovasculars, immunitaris i psicològics que hem esmentat.

14. Ens fa semblar més joves

Alguns estudis han arribat a la conclusió que les persones que practiquen sexe de forma freqüent tendeixen a semblar més joves que unes altres de la mateixa edat que no ho fan. Probablement això es degui a la resta d'efectes saludables que hem explicat.

No obstante, es posible que en este caso la causalidad sea también inversa, es decir, que las personas con aspecto más juvenil tengan más facilidad para tener sexo.Comentaris

envia el comentari