Aquest home va salvar el món i ningú el coneix

Es diu Stanislav Petrov i va evitar un desastre nuclear l'any 1983

Stanislav Petrov Foto: Cedida.

L'any 1983 els Estats Units i l'URSS estaven en plena Guerra Freda, i el President Reagan havia planificat juntament amb l'OTAN col·locar míssils a l'Alemanya Occidental i van organitzar un exercici militar a Europa. Però els líders de l'URSS sospitaven de l'estratègia i creien que els EUA planejaven una invasió real, així que va prendre la decisió de disparar tot el seu arsenal a la mínima indicació d'atac nuclear. L'1 de setembre de 1983 un avió comercial de Corea del Sud va entrar per error a l'espai aeri soviètic i el van abatre sense dubtar-ho, provocant 269 morts. La nit del 25 de setembre, Stanislav Petrov es trobava al Centre d'Alerta Avançada coordinant la defensa aeroespacial i analitzant les dades del satèl·lit que poguessin alertar d'un atac nuclear americà.

Pocs minuts després de les dotze de la nit van saltar totes les alarmes avisant del llançament d'un míssil des d'una base dels Estats Units, va demanar a tothom que es calmés i va demanar a tothom que es calmés. Va demanar confirmació visual aèria, però no n'hi van poder donar a causa de les condicions climàtiques. A Petrov li va semblar estrany que si els EUA realment estaven atacant, només llencessin un míssil, i ho va descartar com a falsa alarma. Però poc després el sistema va alertar de fins a cinc míssils nuclears més i Stanislav Petrov es pensava que es trobava davant del començament de la Tercera Guerra Mundial.

Petrov tenia només uns minuts per decidir què havia de fer i sabia que si alertava els seus superiors, desencadenaria un atac nuclear a gran escala. Creia que podria haver-hi un error en el sistema, però era estrany que s'equivoqués cinc vegades seguides, però finalment, Stanislav va reflexionar. Sabia que els EUA no tenien defensa antinuclear, i no els creia tan temeraris com per iniciar un atac que portaria a la destrucció de la seva població. Uns minuts després el sistema d'alerta va deixar de sonar, i Petrov va saber que havia fet el correcte i havia evitat milions de morts. Però l'URSS no ho va veure de la mateixa manera i va decidir silenciar la història i degradar-lo a ell. Aquest vídeo resumeix la seva història. Font: UPSOCL


Comentaris

envia el comentari