ÚLTIMA HORA

🚨 Sanitat obre la porta a mantenir els confinaments perimetrals per Nadal

Com ensenyar al teu gos a no bordar

Si el vostre gos borda quan no toca i sense cap sentit, corregiu aquest comportament amb aquests consells

Imatge d'un gos bordant. Foto: Laia Solanellas

Els gossos es comuniquen mitjançant el lladruc, però què passa quan borden a persones, objectes o altres animals sense cap sentit? Bordar molt sense raó pot mostrar un problema del gos però el podem corregir sobretot si ho tractem a temps. Si el gos en qüestió ja té aquest habit adquirit de fa temps, ens costarà molt més amb aquestes pautes que tot seguit us explicarem i us recomanem que busqueu un especialista.

És important abans de començar a corregir aquest comportament tenir en compte que no hem de cridar el gos quan li indiquem que no volem que bordi, ja que ho pot interpretar com que ens estem sumant a la seva pràctica. Sempre intenteu mantenir les sessions d'entrenament en un ambient positiu, recompentsant-lo quan ho fa bé, i sobretot sigueu conseqüents i cada cop que bordi doneu-li la mateixa ordre. No entendrà res si en algunes situacions el deixeu bordar i en d'altres no.

1. No el motivis. Si el vostre gos normalment se surt amb la seva quan borda, heu d'eliminar immediatament aquest comportament.

2. Ignora els seus lladrucs. No li prestis atenció mentre està bordant, ja que precisament moltes vegades és el que vol. No el miris ni el toquis i tampoc li parlis. Quan pari de bordar, trigui l'estona que trigui, us apropeu a ell i li doneu un premi.

3. Acostuma'l al que li fa bordar. Si el gos borda en unes situacions en concret, a unes persones, animals o objectes, acostumeu-lo poc a poc al seu estímul. Primer col·loqueu l'estímul a una certa distància i quan pari de bordar el premieu. Després apropeu l'estímul una mica i així successivament. 

4. Ensenya-li a bordar. Encara que sembli que no té cap sentit, si li ensenyem a bordar quan nosaltres li diem podrem aturar el problema. Si li ensenyem l'ordre 'borda' esperem que ho faci dos o tres cops i llavors li donem una llaminadura. Repetim aquesta acció fins que ho entengui i llavors introduïm l'ordre 'calla' o 'prou'. Per ensenyar-li a callar li ordenem que bordi i immediatament quan comença li diem que calli i li mostrem la llaminadura. Quan calli li donem. Anem repetint aquesta acció fins que aprengui el concepte.

5. Fes-li fer alguna acció que no sigui compatible amb bordar. Quan comenci a bordar ordeneu-li que vagi al seu llit o alguna acció que sigui incompatible amb bordar. Per exemple, si borda quan truquen a la porta demaneu a algú que us ajudi per practicar, i quan truqui li poseu una llaminadura al seu llit i li ordeneu que hi vagi; si quan obriu la porta s'aixeca del llit, la tanqueu i espereu que s'hi torni a ficar. Repetiu l'acció fins que es quedi quiet quan obriu la porta i premieu-lo doblement quan ho faci. 

6. El truc infalible: canseu-lo. Assegureu-vos que el vostre gos fa el suficient exercici físic i mental durant el dia com per acabar cansat. Un gos cansat és un gos feliç i és probable que senti menys frustració i bordi molt menys.


Comentaris

envia el comentari