VÍDEO EN DIRECTE

Caos, càrregues i màxima tensió a Barcelona

ÚLTIMA HORA

Els Mossos ja fan servir el canó d'aigua

Desapareguts i misteri a l'Estany de Banyoles

L'última persona de la qual es va perdre la pista va ser la del mateix vigilant jurat del llac olímpic, Delmiro Barbosa

Imatge d'arxiu de l'Estany de Banyoles. Foto: CatalunyaDiari.cat.

 

La formació del gran llac de Banyoles és misteriosa des del seu naixement, no va ser producte d'una inundació d'aigua que cobrís la zona, sinó que la seva aparició correspon a la dissolució dels materials geològics. Segons es detalla a Catalunya Misteriosa (Sebastià d'Arbó), els enigmes al voltant de la zona són múltiples perquè al seu entorn existeixen llegendes, fenòmens estranys i desaparicions i aparicions encara molt més misterioses. De fet, es desconeix on és el fons real del llac perquè cada vegada que se sondeja la profunditat es revela una xifra diferent. Els materials insolubles que hi ha a les aigües es mantenen en suspensió per la pressió de l'entrada d'aigua que se suposa que hi ha al fons. És per això que la visibilitat sota és impossible i quan algú cau al fons corre perill de desaparèixer-hi. I això és el principal enigma de tot plegat.

Es coneix que hi ha una profunditat d'uns 35 a 40 metres però també té un parell d'embuts de 63 i 52 metres. De sobte, però, també apareixen pous inquietants de fins a 130 metres que es coneixen com a «xucladors». Reben aquest nom perquè es diu que qualsevol persona que hi caigui pot quedar atrapat pel fang del fons de l'estany.

 

Les desaparicions

El principal misteri és el de persones que, des de molt de temps enrere, se sap que van caure a l'aigua i van desaparèixer per sempre o durant un temps. L'any 1913, tal com es detalla a Catalunya Misteriosa (Sebastià d'Arbó), fou l'any més negre del llac perquè va perdre's la pista de fins a deu persones. Es tractaria, segons expliquen, d'una festa d'un grup d'amics que quan estaven al mig del llac van patir un incident a l'embarcació que va provocar que tots anessin a parar sota l'aigua, desapareguessin. Durant tot aquest segle passat s'han produït situacions igual d'enigmàtiques i l'última va ser la del mateix vigilant jurat de l'estany, Delmiro Barbosa. Era un home capacitat per dur a terme la seva tasca i, naturalment, nedar però res va impedir que el 13 de juliol de 1991 caigués a l'aigua i no es tornés a veure tot i la important activació dels grups de salvament que es va fer. A més, durant la Guerra Civil també va caure un avió soviètic que es va enfonsar ràpidament i no se'n va saber res més. Es tracta d'un fet que alguns científics justifiquen amb l'activitat microbiana del llac que fa que els cossos es desintegrin en arribar a la seva profunditat.

 

 

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris