IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Descobreixen una nova tonalitat de blau per accident

«YInMn Blue», així l'han batejat, pot reflectir la calor, així que es pot utilitzar per pintar edificis o cotxes

El nou to de color blau. Foto: Cedida.

Des de l'època dels egipcis, passant per la dinastia Han de Xina, i fins i tot en la cultura Maya, donar amb una pintura blava perfecta ha estat una tasca molt difícil. La veritat és que el blau, entre els tres colors primaris, és el més difícil d'obtenir. Tant que des que es va produir el blau cobalt, en 1802, no s'havia pogut produir un pigment sintètic que fos veritablement blau.

Fins a fa uns anys que, per accident, l'equip del professor de materials Mes Subramanian, del departament de Química de la Universitat dóna Oregon, va produir un blau intens i molt brillant. «Intentàvem crear un material que fos útil per a l'electrònica», li explica Subramanian a BBC Món, «quan un estudiant va sotmetre a uns 1.200 graus centígrads manganès, indi i itri». El resultat va ser un pèssim conductor d'electricitat amb color increïble que va captar l'atenció de Subramanian, que va decidir fer-li un cop d'ull a les seves propietats òptiques. No només la seva tonalitat era perfecta —molt semblada al lapislázuli— sinó que tenia una durabilitat, estabilitat i resistència com cap altre color blau disponible al mercat.

«El nostre pigment —anomenat YInMn Blue— pot reflectir la calor, així que si ho utilitzes per pintar edificis o cotxes, mantindran el seu color durant més temps», assenyala l'expert qui confessa no saber exactament d'on ve aquest blau, doncs el color natural dels elements que usen per crear-lo són negres i blancs.


Comentaris

envia el comentari