Desmenteixen diversos mites falsos de l'alimentació

Hi ha moltes falses creences esteses entre la població

Una dieta saludable comporta un menor risc cardiovascular. Foto: Cedida.

 

 

Moltes vegades haureu escoltat mites sobre l'alimentació com que el pa o l'aigua engreixen o que només els nens han de beure llet. Lluny d'això hi ha moltes falses creences exteses entre la població i tal com ha explicat a infosalut el doctor Francesc Casellas de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) les ha detallat en un informe.


1. BEURE AIGUA DURANT ELS ÀPATS ENGREIXA
Aquesta afirmació es falsa ja que l'aigua no aporta calories al nostre cos i és un element base i fonamental a la nostra dieta. Tot i això, el metge explica que el que li passa a moltes persones és que retenen líquids i això es transforma en pes per l'acumulació d'aigua.


2. ALIMENTS BONS O DOLENTS
Els aliments estan formats per molts nutrients i que siguin bons o dolents depèb dels hàbits alimentaris que tinguem. És important que tinguem una dieta sana, variada i equilibrada i s'ha d'anar amb compte amb les al·lèrgies.


3. EL PA ENGREIXA
Els aliments ens aporten unes calories determinades, no és que ens engreixin o no, i el pa com la resta de productes depèn de la quantitat que ingerim.


4. ELS ALIMENTS LIGHT APRIMEN
Aquests aliments són aquells en els quals s'ha reduït el seu valor calòric pel que fa a l'aliment complet. Però segueixen aportant calories, per la qual cosa el seu consum excessiu pugues no ser beneficiós. A més, per aprimar cal consumir menys calories de les quals es gasten, no depèn només de la ingesta d'aliments 'light' sinó del balanç calòric.


5. ELS PRODUCTES INTEGRALS ENGREIXEN MÉS

 Un aliment integral té més contingut en fibra i un major valor nutritiu que el seu equivalent refinat, però el seu valor calòric és semblant. I pel seu efecte saciant poden ajudar en algunes dietes d'aprimament. Encara que el consum de sucres refinats a l'excés pot afavorir un major nivell de glucosa en sang, aquests també contenen vitamines i fibra no absorbible el consum de la qual prevé la constipació, el càncer de còlon, entre altres.


6. COMPLEMENTAR LA DIETA AMB SUPLEMENTS VITAMÍNICS

 Si se segueixen uns hàbits alimentosos saludables, n'hi ha prou amb una dieta suficient i equilibrada si ofereix els nutrients i vitamines que necessita. Existeixen situacions en les quals és necessari suplementar la dieta, com durant en l'embaràs, però fer-ho de forma indiscriminada pot ser innecessari i fins i tot perjudicial.


7. ELS LÀCTICS, NOMÉS PER A NENS

 La llet i els seus derivats són aliments bàsics en l'alimentació i han de consumir-se de forma diària en ser una font important de proteïnes, calci i vitamina D. Això fa que es recomani tant en nens com en adults, ja que també són beneficiosos per prevenir l'osteoporosi o afavorir el creixement de la flora bacteriana de l'intestí.


8. PRENDRE FRUITA HAVENT DINAT NO ENGREIXA

Un altre aliment bàsic de la nostra vida, es recomana almenys dues peces de mitjana de fruita al dia. A més, és recomanable fomentar el consum d'aliments frescos, ja que aporten fibra alimentària, vitamines i antioxidants que són beneficiosos per a la salut. Aquest expert recorda que cada fruita té la seva aportació calòrica amb independència del moment en què s'ingereixi i «no engreixa més ni menys si es menja al final dels menjars».


9. LA MANTEGA, MÉS SALUDABLE QUE LA MARGARINA

La margarina conté greixos d'origen vegetal mentre que la mantega s'obté del greix de la llet. Donat el seu origen vegetal, la margarina aporta greixos insaturats que són més saludables i també són riques en vitamines liposolubles, la qual cosa els aporta un valor nutricional.


Comentaris

envia el comentari