rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ATENCIÓ

Possible onada de calor a partir de Sant Joan a tot Catalunya

Detectats una quarantena de casos neurològics aguts en nens a Catalunya provocats per l'enterovirus

El Departament ha reforçat la vigilància i els protocols clínics per controlar l'aparició de possibles nous casos

El Departament de Salut ha reforçat la vigilància i els protocols clínics al conjunt de la xarxa assistencial arran de l’aparició de diversos casos neurològics aguts per enterovirus en menors de 6 anys. En les darreres setmanes s’han detectat una quarantena de casos, la gran majoria dels quals han evolucionat favorablement, segons informa Salut. El Departament explica que els enterovirus són habituals en aquesta època de l’any, però afegeix que aquest any s’han detectat episodis de més gravetat que han evolucionat clínicament amb alteracions neurològiques.

 

Davant d’aquesta situació Salut demana emprar les mesures higièniques habituals, com ara per exemple rentar-se amb aigua i sabó, i consultar el pediatre en cas que el nen tingui somnolència, decaïment, tremolors o altres símptomes neurològics acompanyats de febre. Els protocols clínics han estat elaborats per una taula de seguiment formada per experts de diverses especialitats coordinats pel Departament de Salut.



En declaracions a l’ACN, el president de la Societat Catalana de Pediatria, Ferran Moraga Llop, ha explicat que de la quarantena de casos detectats, «diversos» han hagut de ser ingressats a unitats de cures intensives, per bé «s’han recuperat». En almenys un cas, però, l’afectació ha deixat «seqüeles més importants» al nen, segons el mateix Moraga.



El president de la Societat Catalana de Pediatria també ha explicat que els enterovirus són agrupacions molt nombroses de virus que acostumen a donar quadres lleus de febre amb simptomatologia respiratòria o gastrointestinal. També es pot produir algun quadre de meningitis limfocitària, que «normalment» no deixa seqüeles com les meningitis bacterianes.



En canvi, la quarantena de casos detectada ara és diferent perquè tenen un predomini de simptomatologia neurològica com convulsions, trastorns de consciència o moviment o encefalitis, entre d’altres. A Catalunya, segons Moraga, no és habitual veure una acumulació de casos com la d’aquests anys, per la qual cosa ara s’està estudiant quin és l’enterovirus concret que ha causat l’afectació.



Moraga també ha recomanat extremar les mesures preventives davant d’aquesta situació, atès que de moment no hi ha cap substància antiinfecciosa que tracti l’afecció. Aquestes mesures passen per rentar-se les mans amb aigua i sabó o per evitar el contacte amb afectats. D’aquí que aconselli que no es porti a la llar d’infants ni al col·legi cap nen amb febre.

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

🎁 Sortegem una fantàstica targeta regal de 50 € per PRIMARK! Participa aquí, és molt fàcil!

Comentaris