Detingut un actor de la sèrie 'El Príncipe' en una operació contra una xarxa de narcotraficants

Foto: cedida.

La Guàrdia Civil de Cadis ha culminat l'operació anomenada 'Yupi' amb la desarticulació d'una organització criminal de narcotraficants dedicada a introduir grans carregaments d'haixix i que utilitzava com a punt de partida 1 estero ubicat a Chiclana de la Frontera (Cadis). En total s'han intervingut 4,2 tones d'haixix i han estat detingudes 11 persones, un d'ells actor de la sèrie de televisió 'El Príncep'. Segons ha detallat el subdelegat del Govern a Cadis, Javier de Torre, en roda de premsa, també han estat intervinguts vehicles, documentació i nombrosos efectes, entre els quals s'inclouen diverses armes de foc, com un revòlver del calibre 357 magnum, i una escopeta de fabricació casolana.

A més, De Torre ha comentat que un dels detinguts és un actor de la sèrie de televisió 'El Príncipe', la identitat del qual no ha revelat. També figuren entre els detinguts dos marroquins de la barriada de Ceuta de El Príncipie.

L'operació es va iniciar al mes de desembre de 2015, quan la Guàrdia Civil va tenir coneixement de l'existència d'una organització que podria intentar introduir una sèrie de partides per la zona de canelles i esteros de Chiclana, realitzant els membres de l'organització tasques de partida i guarderia, encara que la informació amb la qual comptava era escassa.

Per tals fets, es van intensificar les tasques policials i d'informació a tota la zona, donant com a resultat la localització d'una llar d'infants ubicada en un xalet de la localitat on es va detenir el "guardador", i van confiscar 68 fardells d'haixix embolicats en sacs d'arpillera, amb un pes de 2.040 quilos. De l'anàlisi del que incautat a la llar d'infants i de les investigacions realitzades, es desprenia l'existència d'una organització criminal, assentada a la localitat, que tindria els contactes necessaris per proporcionar una estructura logística adequada per a la culminació de partides amb certes garanties d'èxit.

La investigació va ser revelant el paper que cada un dels membres de l'organització exercia. Així, el suposat cap era el promotor de les partides i qui buscava proveïdors, embarcació i punt de partida, a més de posar els mitjans econòmics necessaris per a la seva culminació. Altres socis es coordinaven amb la part marroquina proveïdora de l'haixix i participaven en la presa de decisions aportant mitjans econòmics.

El repartiment de tasques que els membres de l'organització realitzaven, assignava un paper fonamental als responsables del estero que havien triat com a punt de desembarcament. Aquestes persones, membres d'una mateixa família, pare i els seus dos fills, proporcionaven la cobertura perfecta tant en les tasques de vigilància per les partides, com un cop introduïts de responsables de la guarderia, assegurant a més el fet de pertànyer a una mateixa família un discreció absoluta.

Amb totes aquestes dades, els guàrdies civils van tenir coneixement que l'organització estava preparant una partida a finals del mes de març, i que el dia triat per a la seva introducció seria en la nit del passat dia 4 d'abril, per la qual cosa es va organitzar un ampli dispositiu, que incloïa personal en terra i tres embarcacions del Servei Marítim Provincial. Quan van començar a detectar-se moviments de vehicles que per la seva forma de circular podrien estar fent tasques de vigilància per la zona de la partida. A més els ocupants dels vehicles eren coneguts pels guàrdies civils com a responsables de l'organització. Un cop l'embarcació controlada, es va endinsar a la zona de canelles entre Chiclana i San Fernando, i va arribar al punt de partida en les proximitats del estero, els guàrdies civils van fer palesa la seva presència amb senyals acústics i lluminosos. Els tripulants de l'embarcació, però, van emprendre una perillosa fugida en la qual no van dubtar a envestir una de les embarcacions de la Guàrdia Civil, mentre era seguida en tot moment per les altres dues. Minuts més tard, els guàrdies civils abordaven l'embarcació i reduïen als quatre tripulants de la mateixa, entre els quals es trobaven dos veïns de la barriada de Ceuta d'El Príncep d'origen marroquí, els quals feien les tasques de 'garantia'.

L'embarcació transportava en el seu interior 72 fardells de diferents mides embolicats en sacs d'arpillera, que després del seu pesatge oficial llançar la quantitat de 2.160 quilos. Les dues persones que esperaven la partida van intentar fugir sense èxit cap al estuari, on van ser detinguts i van confiscar un revòlver, una escopeta de caça, per a la qual cap tenia llicència, i una altra escopeta de fabricació casolana. Després dels corresponents registres i altres actuacions van confiscar una embarcació semirígida, un iot matriculat a Almeria, una furgoneta, un camió, un tot terreny, diversos turismes, una motocicleta i 4.170 euros en efectiu, a més de telèfons mòbils i nombrosa documentació que es troba en estudi.

Investigacions posteriors van permetre la detenció de quatre persones més que exercien diferents rols en l'organització, de manera que l'operació 'Yupi' culmina amb la desarticulació i posada a disposició de la titular del Jutjat d'Instrucció nombre un dels de Chiclana de 11 persones.


Comentaris

envia el comentari