Dotze ovelles mortes per un atac d'ós a la ramada de la muntanya de Boldís, al Pallars Sobirà

Els danys es van produir a la nit i el ramat estava vigilat per un pastor i tres mastins

Un total de vuit ovelles van morir ofegades i quatre per ferides | ACN

Prop de la cabana del pastor d'Estanilles, a la muntanya de Boldís, el passat dia 15 de setembre a la nit va tenir lloc un atac d'ós a la ramada d'ovelles. En el moment dels fets, fosca nit, ni el pastor ni els tres mastins que té per vigilar les ovelles i prevenir danys de l'ós, no van poder fer res. Un total de vuit ovelles van morir ofegades i quatre per ferides. Es tracta d'una ramada d'unes 1.000 ovelles de sis ramats diferents. Del total de sis ramaders, cinc han patit alguna baixa en aquest atac. Els Agents Rurals es van desplaçar al lloc dels fets i van aixecar acta el dia 16 de setembre, segons explica un ramader. Casualment la cabana d'Estanilles forma part del programa d'actuacions per millorar la gestió d'un dels agrupaments d'ovelles de la Vall de Cardós per prevenir els possibles danys produïts per l'ós bru.

L'agrupació de ramats permet disposar d'una vigilància contínua. Així mateix, els ramats passen les nits encercats i, en alguns casos, com el de la ramada de Boldís, també s'acompanyen amb gossos de protecció. Totes aquestes mesures, no van ser suficients per evitar les dotze morts d'aquesta ramada. Un dels ramaders afectats per la baixa d'animals ha expressat la impotència que senten per aquests atacs i diu que ni el pastor ni els mastins van poder evitar-ho.

La caseta, situada dins els límits del Parc Natural de l'Alt Pirineu, proporciona un major confort al pastor contractat pel Projecte LIFE + Piroslife, que gestiona la Generalitat i cofinança la Unió Europea. Aquest pastor realitza la vigilància d'uns 1.000 caps de bestiar oví de diferents ramaders de la Vall de Cardós que pasturen durant l'estiu en zona de presència continuada d'ós bru.


Comentaris

envia el comentari