El bisbe de Mallorca, destituït per tenir una «relació inadequada» amb una col·laboradora

El marit de l'amant va ser qui va denunciar el cas al Vaticà

Imatge d'arxiu de Salinas. | ABC

Era un secret a veus a Mallorca i entre el món religiós de l'illa. Javier Salines (València, 1948) ha deixat de ser avui el bisbe de Mallorca. El Vaticà ha pres la decisió de cessar-lo del seu càrrec per tenir una relació impròpia amb una col·laboradora. L'acusen de tenir una relació amb Sonia Valenzuela, una dona de l'alta burgesia mallorquina que va ser secretària adjunta de Relacions Institucionals en el bisbat fins al passat mes de desembre. Va ser llavors quan el seu marit, Mariano d'Espanya, va presentar una denúncia davant la Santa Seu, convençut que la seva dona mantenia una relació amorosa amb Salines.

Des del primer moment ell va negar la relació però ella va dimitir després de la denúncia del seu encara espòs i Salines va ser cridat pel Vaticà a donar explicacions del succés. Aquestes no van convèncer molt a la Santa Seu perquè finalment ha estat suspès. La denúncia del suposat marit enganyat venia amb proves després que aquest contractés a un investigador privat. D'aquesta manera el material gràfic va demostrar que es veien d'amagat al domicili del bisbe fos de l'horari habitual.

Segons Público, el modus operandi de les visites consistia que Salines obria el reixat d'entrada a la seva residència perquè pogués entrar el cotxe de la seva suposada amant i després de passar la tarda junts, Valenzuela abandonava el domicili prop de les 21.30 i les 22.00 hores. A més, entre un altre material el detectiu va gravar fins a 145 hores de converses telefòniques, algunes de matinada, repleta de comentaris afectuosos entre tots dos.

Pel seu costat ambdues parts han negat la relació —afirmant que la seva relació era estrictament professional— però a Mallorca ja la criden «la núvia de bisbe». El màxim que el bisbe ha reconegut és que al setembre del 2015 ell i la seva antiga col·laboradora s'havien intercanviat els anells després que tots dos haguessin engegat un grup d'oració.

Valenzuela va demanar la nul·litat eclesiàstica després de la denúncia del seu ja exmarit i Mariano va presentar un escrit de recusació contra Javier Salines per evitar que pogués intervenir o influir en el procés canònic. Ara el bisbe i la seva suposada amant estaran lluny i és que segurament serà destinat a la seva terra natal, València, on serà nomenat tercer bisbe auxiliar.


Comentaris

envia el comentari