TENS TELEGRAM?

Ara t'enviem les últimes hores al Telegram! Clica aquí!

El bronzejat d'un parell de setmanes no val un càncer de pell

El relat d'una jove que ens explica la seva història, amb la que va aprendre la lliçó de la pitjor forma possible

Una noia de 24 anys ens relata la seva dura història, per explicar-nos certs riscs que podem evitar simplement aplicant-nos crema, i que sinó ens poden arribar a causar la mort. La noia ens explica que «jo sempre era la primera amb la tovallola i el bronzejador llestos per anar a agafar color. No tenia per què ser l'estiu, així que començava l'exposició quan arribava la calor. També, en ocasions especials, anava al solàrium».

 

Les marques de sol que a vegades es promouen com a signe estètic, són la senyal d'un gran perill| Cedida

 

Molts li van parlar dels riscos de la seva conducta, com ara el melanoma, el càncer de pell, o altres riscos derivats de l'exposició continuada, però ella els ignorava causant-se constantment un dany irreparable. Per lluir un bronzejat durant unes setmanes, va acabar provocant-se un problema per a tota la vida. Va ser diagnosticada de melanoma, i ja ha realitzat metàstasis, arribant a la fase IV, amb només 24 anys, amb el que la jova va entendre que un barret i una crema solar de factor quinze no són suficient protecció, com ens explica UpsOCL.com.

El melanoma és el causant de la majoria de les morts relacionades amb el càncer de pell, i és de difícil detecció fins que arriba a fases més avançades. L'únic tractament efectiu és l'eliminació quan el teixit encara no té un mil·límetre, fent gairebé impossible la seva eliminació precoç. Com ens explica la jove, «va ser una piga al meu cap la que em va donar la trista notícia. Al començament era una mica molest, però no va tardar a convertir-se en un veritable malson. Un cop diagnosticat, no vaig voler parlar amb ningú, vaig voler evitar la realitat, no podia creure que això m'estigués passant a mi. Tenia por, molta por, ni tan sols sabia si sobreviuria, no m'hi volia enfrontar».

 

El melanoma s'expresa normalment en forma de pigues i marques a la pell | Cedida

 

Pocs dies després la noia sabia que s'havia d'operar, i després de parlar amb uns quants doctors, va saber que la situació era complicada. Una operació que havia de durar tres hores es va allargar fins a set. A la noia li van treure un gran nombre de ganglis limfàtics del costat dret del coll, i quatre d'ells tenien cèl·lules cancerígenes. Després de cinc dies va poder tornar a casa, tot i que a partir d'aquest moment va haver de rebre kinesiologia per poder tornar a moure el cos, a més a més de quimioteràpia i altres procediments mèdics. La jove no pot tornar a exposar-se al sol, i els riscos estan a l'aguait, ja que a partir d'ara sempre serà una malalta potencial.

 

«L'important es que qualsevol pot tenir càncer de pell. No importa l'edat ni el sexe. Tampoc discrimina per exposició, pot ser que prenguis mai el sol, però que un cúmul d'insolacions que no et cuides t'hi porti. Cuida la teva pell, només en tens una».

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris