El poble on pots viure per 88 cèntims

Augsburg acull el projecte d'habitatge social més antic i barat del món

Jakob Fugger ens dóna la benvinguda a Fuggerei| Cedida.

 

Les opinions de preferències entre lloguer i compra mai passen de moda. Per motius personals o econòmics, molta gent decideix recórrer a l'arrendament, que de vegades és alguna cosa estacionària, però segueix sent una despesa incòmoda per a les persones que pensen que són diners perduts. D'una manera o un altre, s'ha d'afrontar i pagar el preu.

No obstant això, a Alemanya tenen una alternativa que segur que acabaria amb el típic debat. Un petit complex anomenat Fuggerei, a Augsburg, no ha pujat el preu dels seus lloguers des de 1520, i viure en el residencial costa tan sol 88 cèntims d'euro a l'any. Allí es troba el projecte d'habitatge social més antic del món, promogut al segle XVI per un milionari anomenat Jakob Fugger. Els residents d'aquesta històrica comunitat mai han viscut un augment de preus, i no, la cosa no té truc.

L'artífex d'aquesta idea va desenvolupar una zona residencial amb habitatges socials per als pobres d'Augsburg, de manera altruista. El projecte, que funciona a dia d'avui, compta amb 147 apartaments de 60 metres quadrats. L'única pega és que les condicions per accedir a una d'aquests habitatges són les mateixes que quan es va fundar allà al segle XVI: “haver viscut almenys dos anys a la ciutat, ser de la fe catòlica i ser indigent sense deute”.

El complex d'habitatges compta amb totes les comoditats | Cedida.

Encara que no posseeixen luxes, aquestes cases compten amb un saló bastant gran, una cuina-menjador i un bany complet amb rentadora, escalfador i tots els sanitaris imprescindibles. Els dormitoris són de gran grandària, i el nombre varia segons la casa assignada. Als visitants no se'ls permet entrar en les residències, perquè estan ocupades, però poden accedir a la zona amb dues condicions: pagar un tiquet de quatre euros i comprometre's a respectar el lloc i els que allí viuen.


El cas de Fuggerei no és aïllat, sinó que la història de l'habitatge social compta amb personatges adinerats amb bastant implicació social i de vegades amb interessos propis. Fuggerei manté una casa com a model perquè els visitants puguin fer-se una idea del tipus de cases que han proporcionat alleujament durant els últims 496 anys a molta gent necessitada.


Comentaris

envia el comentari