Com ensenyar a un cadell a no saltar a sobre de les persones

Podeu corregir aquest comportament que pot arribar a ser molt molest no només per a nosaltres sinó també per les visites a casa

Un gos saltant a sobre d'una persona. Foto: Cedida.

Un dels problemes més comuns entre els qui vivim amb un gos és que ens saltin a sobre. Nosaltres ens hi podem arribar a acostumar i permetre-ho, però quan tenim visites a casa o ens trobem algú pel carrer el més normal és que també salti a sobre de la resta de persones si ha après que aquest comportament està permès. Quan són uns cadellets ens poden semblar adorables fent aquests saltirons, però no hem de fomentar aquest comportament perquè quan són adults es pot convertir en un problema greu i canviar conductes a més avançada edat és molt més dificultós. No és el mateix un cadellet adorable de cinc quilos fent salts que un gos adult de trenta quilos saltant a sobre nostre.

Com podeu evitar que saltin a sobre nostre? Quan són cadells, si ens salta ens hem de girar i marxar, ignorant-los completament, sense contacte visual ni físic. Un cop veiem que el gos s'ha calmat i ha deixat de saltar durant una estona, el cridem perquè vingui cap a nosaltres i el premiem. Si en canvi continua saltant, el continuem ignorant i marxem de la zona on estigui. Amb la repetició d'aquests passos quan hi hagi aquest comportament el cadell aprendrà que si salta a sobre nostre no rebrà atenció fins que es calmi. Què passa si el nostre gos salta a sobre de les visites que tenim a casa? Hem de demanar als nostres amics que col·laborin en l'educació del cadell i que repeteixin el comportament que us hem explicat prèviament. També podeu provar d'aguantar el gos pel collar fins que es calmi.

A vegades el comportament de saltar també es pot donar quan està molt emocionat perquè sortiu a passejar. En aquesta situació, si només veure la corretja ja comença a saltar, amaguem-la durant deu minuts fins que es calmi i un cop s'hagi relaxat li donem una altra oportunitat. Pot ser dur, però hem d'entendre que estem fent un favor al nostre cadell de cara al futur i també, de pas, a nosaltres. Els consells i consideracions bàsics que heu de tenir en compte són:

— Mantingues la calma i no li facis cas al teu gos si salta cap a tu, perquè precisament el que vol és atenció i no l'hem de recompensar.

— Aquest salt és una invasió del vostre espai, no una forma seva de demostrar-nos que ens estima.

— Els espais vitals són molt importants per als gossos, pel que si permeteu que traspassin el vostre us perdran respecte.

— Quan ignoreu el gos perquè salta feu-ho amb fermesa i convençuts del que esteu fent.

— Sigueu consistents: no l'ignoreu alguns cops i d'altres li feu cas.


Comentaris

envia el comentari