És intel·ligent el teu gos? Fes-li aquest test i ho descobriràs!

Molts cops ens preguntem si el nostre gos és intel·ligent dins del món caní o no, amb aquest test sortireu de dubtes

Segurament alguna vegada us heu preguntat si el vostre gos és considerat intel·ligent o no dins el món caní. Aquest dubte es pot resoldre amb aquests 12 tests d'intel·ligència que el professional Stanley Coren va crear l'any 1994 i que avui en dia encara són vàlids. De fet, amb aquests tests és com es va crear un conegut llistat de les races de gos més o menys intel·ligent que avui dia encara és vigent. Als següents vídeos descobrireu com realitzar aquest test d'intel·ligència al vostre gos, tot i que us ho heu de prendre com un joc i no forçar mai l'animal. No feu tots els tests a la vegada, ja que el gos es pot estressar o, probablement, disminuirà l'atenció i no 'treurà tan bones notes', de fet totes les proves es poden fer per separat excepte la 7 i la 8 que s'han de fer seguides. Al final de cada vídeo hi ha una puntuació que s'ha d'anar sumant fins a obtenir la nota final que us indicarà el grau d'intel·ligència del vostre gos. 

Si el vostre gos treu 54 punts o més heu de ser conscients que a casa teniu un gos superdotat, ja que només un 5% dels gossos treu aquesta nota. Si treu entre 48 a 53 punts, té un nivell alt d'intel·ligència. De 42 a 47 punts té un nivell mitjà-alt; entre 30 i 41 punts té un nivell mitjà; dels 24 als 29 punts té un nivell baix; dels 18 als 23 punts es troba al límit de la normalitat; i amb menys de 18 punts és deficient. Us animeu a fer el test?

— Prova 1: En un moment del dia que normalment no sortiu a passejar, agafa la corretja i les claus. Taula de punts: Si el gos va cap a nosaltres o cap a la porta, emocionat per sortir a passejar, 5 punts; Si no fa res i ve cap a nosaltres només quan ens apropem a la porta, 4 punts; Si no fa res, fem veure que obrim la porta, i si ve, 3 punts; Si està parant atenció però no ve cap a nosaltres ni cap a la porta, 2 punts; Si no fa cas a res del que estem fent, 1 punt.

Prova 2: Amaga-li una llaminadura per a gossos com es veu al vídeo i agafa un cronòmetre. Taula de punts: Si el gos empeny el recipient i aconsegueix la llaminadura en 5 segons, són 5 punts; si tarda entre 5 i 15 segons, 4 punts; si tarda entre 15 i 30 segons, 3 punts; si tarda entre 30 i 60 segons, 2 punts; si després d'un minut encara no ha empès el recipient, 1 punt; si passa de tot i ni ho intenta, 0 punts.

— Prova 3: Canvia algun objecte o afegeix-ne un en una sala on estigui acostumat a estar. Taula de punts: Si en 15 segons el gos veu que alguna cosa ha canviat i comença a investigar, 5 punts; si ho fa entre 15 i 30 segons, 4 punts; si ho fa quan han passat entre 30 i 60 segons, 3 punts; si sembla que se n'adoni que alguna cosa ha canviat però no investiga, 2 punts; si no fa ni cas del canvi, 1 punt.

Prova 4: Tapa el teu gos amb una tovallola o una manta. Taula de punts: Si el gos es treu la tovallola en menys de 15 segons, 5 punts; si tarda entre 15 i 30 segons, 4 punts; entre 30 i 60 segons, 3 punts; si tarda entre 1 i 2 minuts, 2 punts; si han passat 2 minuts i no ho ha aconseguit, 1 punt.

Prova 5: Feu aquesta prova quan el vostre gos estigui tranquil i assegut sense que li hagis demanat tu que s'estigui quiet. T'apropes a ell, el mires fixament als ulls i quan et torni la mirada li fas un somriure. Taula de punts: Si el gos ve cap a tu movent la cua, 5 punts; si ve cap a tu lentament o es queda a meitat de camí, 4 punts; si s'aixeca o canvia de posició però no ve cap a vosaltres, 3 punts; si s'allunya, 2 punts; si no et fa ni cas, 1 punt.

Prova 6: És com la segona prova, però aquest cop taparem la llaminadura amb una tovallola. Taula de punts: Si aconsegueix la llaminadura en menys de 15 segons, 5 punts; entre 15 i 30 segons, 4 punts; entre 30 i 60 segons, 3 punts; entre 1 i 2 minuts, 2 punts; si ho intenta però desisteix, 1 punt; si després de 2 minuts ni ho intenta, 0 punts.

Proves 7 i 8: són proves per mesurar la memòria a curt i llarg termini i s'han de fer en l'ordre establert. Agafem una llaminadura, que no sigui de les que més olor fan, li ensenyem, la deixem en un bol i cronometrem el temps que tarda en anar a menjar-la. A la prova 8 farem el mateix, però aquest cop marxant de la zona durant cinc minuts després de col·locar la llaminadura en un lloc diferent i que ell ho vegi. Taula de punts prova 7: si va directe a la llaminadura, 5 punts; si abans ensuma, 4 punts; si la busca i la troba en menys de 45 segons, 3 punts; si la busca però no la troba en 45 segons, 2 punts; si no la busca, 1 punt. Taula de punts prova 8: si va directe a menjar-se la llaminadura, 5 punts; si va directament al lloc on abans l'havíem posat i després va al lloc correcte, 4 punts; si rastreja la llaminadura i la troba ràpidament, 3 punts; si busca per tot arreu i la troba per casualitat abans que passin 45 segons, 2 punts; si tarda més de 45 segons en trobar-la, 1 punt; si no la busca, 0 punts.

— Prova 9: Li amaguem una llaminadura sota una tauleta o un lloc on s'hagi d'esforçar per aconseguir-la. Taula de punts: Si la treu amb les potes en menys d'un minut, 5 punts; si tarda entre 1 i 3 minuts, 4 punts; si ho intenta però després de 3 minuts no ha pogut, 3 punts; si no fa servir les potes i només utilitza la boca, 2 punts; si no ho intenta, 1 punt.

Prova 10: Amb el mateix to de veu que normalment feu servir per cridar el vostre gos, dieu una paraula qualsevol. Taula de punts: si s'aprova responent la crida, 3 punts; si no ve, tornes a cridar-lo amb una altra paraula diferent amb el mateix to de veu i si ara sí que ve, 2 punts; si tampoc ve d'aquesta forma, crida'l pel seu nom, i si aquest cop sí que ve, 5 punts; si no ve, crida'l de nou pel seu nom i si per fi s'apropa, 4 punts; si no es mou, 1 punt.

— Prova 11. És la prova més difícil: hem d'intentar que el gos aprengui una nova ordre. Procureu que sigui alguna cosa senzilla, però que mai abans hagi fet. Per fer la prova primer li donarem la nova ordre un cop ensenyant-li com l'ha de fer i donant-li una llaminadura com a premi quan ens faci cas. Després del primer cop i la primera recompensa, repetiu l'ordre dues vegades ajundant-lo; després dos cops més però esperant un moment abans d'ajudar-lo; a partir d'aquí entre en joc la taula de punts. Repetiu l'ordre sense ajudar-lo, si la compleix, 6 punts; si no la fa, repetiu l'exercici 10 cops més ajundant-lo i torneu a donar-li l'ordre sense ajuda, si ho fa, 5 punts. Si no ho aconsegueix, torneu a ensenyar-li 10 cops més i torneu-ho a provar, si aquest cop ho fa, 3 punts. Si s'aixeca i intenta fer alguna cosa però no és l'ordre exacta, 1 punt. Si després de 30 cops no fa res, 0 punts.

Prova 12. Per aquesta prova potser millor sortiu al carrer. Col·loqueu una llaminadura a l'altra banda d'una valla o un obstacle que permeti que el gos la vegi però que no la pugui agafar si no fa el tomb per accedir a l'espai. Taula de punts: si aconsegueix superar l'obstacle en menys de 15 segons, 5 punts; si tarda entre 15 i 30 segons, 4 punts; si tarda entre 30 i 60 segons, 3 punts; si tarda entre 1 i 2 minuts, 2 punts; si intenta agafar el menjar posant la pota per la ranura i no ho prova de l'altra manera, 1 punt; si ni ho intenta, 0 punts.

I fins aquí el test! Quina nota ha obtingut el vostre gos?


Comentaris

envia el comentari