L’escala de Kinsey: tothom és bisexual?

Un plantejament que qüestiona els esquemes convencionals sobre la nostra orientació sexual

L'escala de Kinsey va marcar un abans i un després en l'enfocament de l'orientació sexual
L'escala de Kinsey va marcar un abans i un després en l'enfocament de l'orientació sexual | Psicología y Mente

Hi ha un gran nombre de psicòlegs cognitius que pensen que les persones sovint tenen una propensió evident a interpretar i percebre la realitat d’una forma simplificada.

Aquesta perspectiva sobre la ment humana indica que tenim tendència a classificar les coses entre dolentes i bones, a jutjar la gent de seguida que l’acabem de conèixer i que només considerem que poden haver-hi matisos en casos molt concrets.

  • També et pot interessar: Els 15 jocs eròtics que et faran trencar amb la monotonia

Reformulació de la nostra orientació sexual a través de l’escala Kinsey

Si volem examinar la condició sexual de la gent, sovint considerem dues categories: heterosexualitat i homosexualitat, que es poden combinar i donar lloc a la bisexualitat. Ara bé, hauríem de plantejar-nos si aquesta classificació de les tendències sexuals és realment fidel a la realitat. Realment existeix una diferenciació tan rotunda i clara entre heterosexualitat i homosexualitat?

Alfred Kinsey va contribuir a acabar amb aquesta visió dualista de l’orientació sexual amb la seva proposta d’un nou model que afirma que hi ha una gran varietat de graus intermedis entre l’homosexualitat i l’heterosexualitat. L’escala Kinsey mostra aquests graus.

Segons l’escala Kinsey, hi ha diferents graus intermedis entre les dues classificacions tradicionals de la sexualitat
Segons l’escala Kinsey, hi ha diferents graus intermedis entre les dues classificacions tradicionals de la sexualitat | Viquipèdia

La sexualitat dicotòmica, qüestionada

Tant el feminisme com els estudis de gènere que es vinculen amb l’antropologia fan una defensa força unitària sobre el fet que, al llarg de la història, l’orientació sexual s’ha anat concebent com quelcom que només podia entendre’s des de dues posicions diferenciades, l’homosexualitat i l’heterosexualitat, que es negaven entre elles. Es tractaria de dues opcions sexuals inventades, ideades per la cultura i sense bases biològiques.

Ara bé, les investigacions del sexòleg i biòleg Alfred Kinsey al llarg de la primera meitat del segle XX van trastocar del tot aquesta visió dicotòmica de la sexualitat. En concret, durant un període de 15 anys va dur a terme un estudi molt ampli que va fer-lo arribar a la conclusió que les etiquetes heterosexual, homosexual i bisexual són massa rígides i restrictives

En efecte, les persones que participaven en els seus estudis sovint no acabaven d’encaixar bé dins dels esquemes habituals de l’heterosexualitat, i era freqüent que apareguessin graus intermedis en l’orientació sexual. 

Per tant, Kinsey va concloure que hi ha un gran ventall de graus d’orientació sexual, una escala formada per graus ben diversos que van des de l’homosexualitat pura fins a l’heterosexualitat més absoluta, passant per una varietat de categories que es troben al mig de totes dues orientacions.

En resum, l’escala establerta per Alfred Kinsey acabava amb la classificació qualitativa i apuntava cap a una descripció quantitativa on totes les coses s’avaluen igual que els termòmetres mesuren la temperatura. S’afirma així que tothom pot tenir una part bisexual, que seria més evident o menys, i que aquest fet només marca unes preferències amb alguns límits que no sempre estan clars, més que dibuixar una identitat concreta.

La història que s’amaga rere l’escala Kinsey

La concepció de la sexualitat que es desprèn de les teories de Kinsey avui en dia pot resultar provocadora. Ara bé, durant la dècada dels 40 i dels 50, defensar aquesta escala era complicat i causava grans polèmiques.

Tot i estar fonamentada en milers de qüestionaris duts a terme amb moltes dones i homes diferents, la investigació va aixecar polseguera i va provocar que moltes institucions conservadores s’hi oposessin frontalment. Ara bé, precisament aquesta oposició va contribuir a popularitzar-la encara més i a la difusió mundial de les idees i textos de Kinsley, que es van traduir a moltes llengües.

L’informe Kinsey es dividia en dos llibres: ‘Comportament sexual de l’home’, de 1948, i ‘Comportament sexual de la dona’, de 1953. Aquestes dues obres plantejaven diverses dades que, en aquella època, posaven en dubte tot allò que fins aleshores es coneixia al voltant de la sexualitat humana i la naturalesa dels gèneres.

Després de recopilar informació de 5.940 dones i 6.300 homes, Kinsey va afirmar que l’heterosexualitat pura és molt poc habitual o, en una gran quantitat de casos, quasi inexistent, i que només s’havia d’entendre com un concepte abstracte que ajudés a bastir una escala amb dos extrems. El cas de l’homosexualitat pura no era gaire diferent, tot i que —per motius obvis— aquesta concepció no va esdevenir un fet tan difícil d’acceptar.

Per tant, es podia afirmar que les identitats femenina i masculina s’havien format com una part d’una ficció, i que diverses conductes fins aleshores considerades «desviades» no eren anòmales sinó que entraven dins de la normalitat.

  • Article relacionat: La quantitat de sexe que has de practicar segons la teva edat
 Kinsey va concloure que l’heterosexualitat exclusiva és quasi inexistent
 Kinsey va concloure que l’heterosexualitat exclusiva és quasi inexistent | Cedida

 

En què consisteix l’escala?

L’escala de Kinsley engloba 7 nivells diferents que van de l’heterosexualitat a l’homosexualitat, i també compta amb una categoria específica per als individus que no experimenten amb la sexualitat.

Els nivells establerts per Alfred Kinsley són aquests:

0. Exclusivament heterosexual

1. Heterosexual de manera predominant, i homosexual només de manera incidental.

2. Heterosexual de manera predominant, i homosexual de manera més que incidental.

3. Homosexual i heterosexual per igual.

4. Homosexual de manera predominant, i heterosexual de manera més que incidental.

5. Homosexual de manera predominant, i heterosexual només de manera incidental.

6. Exclusivament homosexual.

X. Sense relacions sexuals.

L’escala Kinsey a l’actualitat

Els 7 graus d’aquesta escala no es van establir així perquè Kinsey pensés que aquest nombre reflectia la manera de funcionar que té la sexualitat, sinó perquè veia que era un mètode eficaç de mesurar quelcom que flueix i prescindeix de discontinuïtats

Per aquesta raó, les seves investigacions van causar una influència molt important a tota la filosofia occidental, modificant la forma que tenim de copsar les orientacions sexuals i repercutint de manera positiva en els moviments que reclamen la igualtat de drets i la fi de les discriminacions dels homosexuals.

Ara bé, avui en dia segueix havent-hi un gran debat al voltant de la naturalesa de les orientacions sexuals i del fet de si s’haurien d’entendre com elements continus o com a categories totalment aïllades i tancades. Es tracta d’un debat que no només és científic, perquè les implicacions polítiques i socials de l’escala Kinsey la fan percebre com una eina ideològica. 

Les persones amb una ideologia conservadora la veuen com una amenaça que plana sobre els valors familiars tradicionals i com una eina al servei de la ideologia de gènere —tot i que aquesta escala es pugui defensar sense haver de subscriure aquesta mena de pensament— i, per altra banda, els col·lectius LGTBI la veuen com un marc conceptual adequat per estudiar la sexualitat d’una forma que no sigui tan rígida com la que s’ha fet servir habitualment.

Canvis en la manera d’enfocar l’estudi sobre l’homosexualitat

Igualment, l’escala de les orientacions sexuals proposada per Kinsey redueix la rellevància de les idees d’heterosexualitat i homosexualitat pures i les col·loca a la categoria d’entelèquies, una cosa que provoca una disminució de la pressió social per tal d’encaixar en totes dues categories. Sigui com sigui, l’escala Kinsey ha permès que hi hagi un precedent molt important: el fenomen que s’estudia ara ja no és l’homosexualitat, que es veia molts cops com una desviació o anomalia d’allò considerat «natural».

En canvi, ara els esforços se centren en la investigació sobre la forma en què interactuen l’heterosexualitat i l’homosexualitat, en els vincles que mantenen totes dues orientacions. Fa temps les investigacions només s’enfocaven cap a l’estudi d’una raresa, però actualment es mira de comprendre un continu que té dos pols.

  • Traducció de: ​La escala Kinsey de sexualidad: ¿somos todos bisexuales?

Comentaris

envia el comentari