La Vampira del Raval, un dels personatges més destacats de la crònica negra barcelonina

El cas d'Enriqueta Martí va sortir a la llum amb el segrest de Teresa Guitard, una nena de cinc anys

Imatge d'Enriqueta Martí, més coneguda com la Vampira del Raval.

Enriqueta Martí, més coneguda com la Vampira del Raval, és una de les figures més fosques de la Barcelona de les acaballes del segle XIX i principis del XX. La seva història, acompanyada de la fotografia del seu rostre, va omplir moltes pàgines de diaris d'arreu de l'Estat espanyol, que van narrar el seu cas amb tot de detalls macabres.

L'alerta va saltar l'any 1912, quan va desaparèixer Teresa Guitart, una nena de cinc anys. Una veïna del barri barceloní del Raval assegurava haver-la vist al pis que Enriqueta Martí tenia a l'entresòl del número 29 del carrer Ponent i va avisar les autoritats. Sorprenentment, el que van descobrir en aquell immoble els va posar als pèls de punta. A la petita que havia segrestat li havia rapat el cabell i anava vestida amb parracs, i a més no estava sola: hi havia una altra menor. Però sembla que els altres infants que havien passat per aquelles habitacions no havien tingut tanta sort...a la casa van trobar-hi ossos humans, restes de sang i estris estranys, que podria haver utilitzat per acabar amb la vida de les seves víctimes.

Les cròniques que es van publicar apuntaven que Enriqueta segrestava nens i nenes per extreure els seus fluïts corporals i elaborar amb ells ungüents i pocions màgiques que després venia a l'alta burgesia de la ciutat. Les investigacions, però, van anar més enllà i van descobrir que la dona, anys abans, havia estat acusada de gestionar un prostíbul on explotava nens i joves. Arran del segrest de Guitard, a Enriqueta se li van atribuir múltiples desaparicions, algunes no confirmades, i va ingressar per aquest delicte a la presó Reina Amàlia, on va morir a l'edat de 45 anys.

Però, realment era una segrestadora, assassina i proxeneta? Avui dia ningú sap del cert si tot el que es va dir sobre la Vampira del Raval és cert i, de fet, diversos historiadors consideren que no es tracta d'un personatge tan perillós i pertorbat com s'havia explicat. L'escriptora Elsa Plaza assegura que només se li podria atribuir el segrest de Teresa Guitard, però que no existeixen proves que demostrin que altres menors també van passar per la mateixa situació. L'escriptor Jordi Corominas també desmunta la llegenda i apunta que el seu cas era el d'una dona traumatitzada per la mort del seu fill de només deu mesos. Tot i així, el que és indubtable, és que la figura de la Vampira del Raval va marcar un abans i un després en la crònica negra de la capital catalana.


Comentaris

envia el comentari