ÚLTIMA HORA

Trets i càrregues dels Mossos a Barcelona

ARA MATEIX

Cremen cotxes al centre de Barcelona

Maleficis als pobles d'Anglès i Cellera de Ter

Els vilatans estaven preocupats amb la presència de bruixes i van demanar ajuda a l'Església

Imatge d'arxiu de tres bruixes. Foto: tierra-leyendas.blogspot.com

 

Les històries sobre éssers màgics envolten el poble d'Anglès, situat a la comarca de La Selva. L'Ajuntament del municipi recull algunes d'aquestes llegendes i unes de les més rellevants són les que parlen sobre la presència de bruixes. Segons va escriure l'autor costumista Joan Amades, el castell d'Anglès era el punt de reunió de totes les bruixes de la rodalia. Amades explica que hi arribaven a mitjanit amb les seves escombres voladores. Un dels detalls més curiosos que dóna l'escriptor és el fet que abans de fer-se l'untet per poder volar, posaven dues olles al foc, una de brou per refer-se amb una bona escudella a la tornada, i una altra que feia bullir les herbes i bèsties emmetzinades que utilitzaven en les seves malifetes.

 

Una vegada dalt del castell, del que avui dia ben poca cosa en queda, feien un ball rodó amb l'objectiu d'influir sobre el temps. Per originar una pedregada, les bruixes orinaven dins d'un sot i el picaven amb una vara de freixe i amb nou nusos. Això provocava una boira que es convertia en el núvol que desencadenaria la pedregada. Aquestes malifetes feien enrabiar els pagesos, que les apallissaven amb els mànecs de les eines del camp.

 

Però molt a prop d'aquest lloc de reunió de les bruixes, n'hi havia un altre. Al municipi del costat d'Anglès, Cellera de Ter, hi trobem l'antic cloquer vell de la parròquia del poble, anomenat popularment «la torre de les bruixes». Sembla ser que en aquest indret també era un punt de trobada d'una gran quantitat d'aquestes dones i, de fet, n'hi havia tantes que els vilatans de la Cellera i d'Anglès van demanar la intervenció del frare dominic i cèlebre inquisidor Eimeric de Girona. Actualment, algunes persones asseguren que quan han passat pel costat de l'edifici han sentit els gemecs de les bruixes que s'hi acosten tot enyorant-se del seu antic cau.

Comentaris