rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ÚLTIMS DIES:

🍎 Sorteig d'un lot amb els millors productes ecològics dels supermercats BonPreu!

Les pastanagues no han estat sempre taronges, i sabem per què

Patanagues Foto: biosfera.cat

 

Aquesta potser no us l'esperàveu: la pastanaga no ha estat sempre de color taronja. És més, si ens posessin davant una pastanaga salvatge, segurament no sabríem que és. Anem a pams, probablement pensaríem que és una cosa que s'assembla a una pastanaga i té un gust similar, però té alguna cosa de diferent. Cal tenir en compte que l'arrel de la pastanaga ha canviat molt des que es va començar a conrear a l'Àsia fa molts i molts anys.

 

 

És un dels vegetals més consumits, com explica el portal Hipertextual.com, i ara s'ha descobert una investigació al voltant del genoma de la pastanaga. Si anem enrere i tornem a l'any 1000, ens trobem que la pastanaga no era un vegetal de color taronja. Era de color groc o tirant a lila, més curt. No va ser fins a mitjans del segle XVI que va començar a ser més semblant al que avui coneixem. Per sort per a nosaltres. I és que encara que la pastanaga salvatge és més saborosa i menys fibrosa, no és tan nutritiva com la pastanaga que ens trobem al supermercat. La Daucus carota és l'espècie que engloba tots aquests vegetals, tot i les visibles diferències entre ells. I és que actualment podem trobar reminiscències del passat en les pastanagues blanques, grogues, violetes i, no cal dir-ho, taronges. Però, si són la mateixa espècie, en què es diferencien? Trobarem la resposta en el genoma de la pastanaga.

 

L'equip d'investigadors assegura que han trobat quan es "van separar" les espècies de la pastanaga d'altres similars, com ara l'api. És més, remuntant en la història del genoma de la pastanaga, es pot trobar, fins i tot, quan aquest vegetal es va separar d'altres tan dispars com el kiwi, el raïm o el tomàquet. Dels 32.113 gens estudiats, 10.530 són els que fan a la pastanaga una espècie única. A més a més, l'equip ha aconseguit proposar un candidat genètic responsable de la increïble acumulació de carotenoides. A aquests, precisament, se'ls deu el color taronja i les particularitats nutritives de la pastanaga. L'estudi ha recollit la informació i diferències de més de trenta-cinc subespècies i espècimens de tot el món. D'aquesta manera, el genoma de la pastanaga ens pinta un mapa històric i geogràfic que ens ajuda a entendre millor com ha arribat a ser el que és.

 

Podeu pensar, per què ens serveix conèixer el genoma de la pastanaga. Hi ha alguna cosa més que simple curiositat. Si ho entenem, podem millor els sistemes de producció i la seva collita. La investigació sobre el mapa genètic d'un vegetal com la pastanaga ens permetrà conèixer millors formes d'estudiar aquests mapes i crear tractaments útils.

🥑 Un completíssim lot de productes ECO BonPreu pot ser teu fent clic aquí. Participa ara!

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

Comentaris