YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Com salvar-li la vida a un gos que pateix un cop de calor

Els cops de calor en gossos són comuns durant l'estiu i una ràpida reacció i detectar els símptomes és clau per salvar-los

Els gossos pateixen molta calor durant l'estiu. Foto: L.S.

 

Els darrers dies hem notat com de cop ha arribat l'estiu amb la pujada de les temperatures. La forta calor no només ens afecta a nosaltres, als gossos els afecta especialment ja que la seva temperatura corporal puja més ràpidament que la dels humans i les tècniques que ells utilitzen per refredar-se no són molt eficaces, ja que opten per esbufegar a través de la respiració o suant per sota les potes o zones amb poc pèl com la panxa. Per tot això és importantíssim que durant l'estiu estiguem pendents del nostre gos i intentar que no tingui calor, sobretot si és de pèl fosc, ja que com tots sabem el negre absorveix més la calor. No cal dir que no hem de deixar absolutament mai el nostre gos tancat dins el cotxe amb les finestres pujades o obertes i menys durant l'estiu. En tan sols 10 minuts un gos al cotxe pot començar a patir greus danys i amb 20 minuts morir.

Els gossos grans són més propensos a patir un cop de calor que els joves, tot i que cap se n'escapa, i entre les races amb més perill perquè normalment ja tenen problemes de respiració pel seu morro xato hi ha el Bulldog anglès, el Bulldog francès, els Carlins, Bòxer, Pequinès, etc. També cal tenir en compte si el voste gos pateix alguna cardiopatía perquè la calor pot jugar-li una mala passada. Els símptomes més evidents d'un cop de calor passen molt ràpidament, però prèviament podem veure com el gos es mareja, esbufega i respira molt ràpid i no ens fa cas. Quan el seu cos arriba al límit, el gos es desmaia i entra en xoc.

A partir d'aquí, la ràpida reacció és clau per salvar-li la vida, i aquests són els passos que heu de seguir segons explica el web Sr.Perro.com:

Anar al veterinari més proper el més aviat possible, però si veieu que us quedeu sense temps per salvar-lo seguiu els següents passos i després porteu-lo al veterinari.

Refredar el gos fins que la seva temperatura baixi fins als 39 graus.

— Si el gos estava en una zona tancada, com un cotxe, on la temperatura era molt elevada l'heu de treure immediatament d'allí en braços i deixar-lo en una zona amb ombra on faci menys calor.

Mullar el gos amb aigua freda, no gelada perquè podríem provocar un xoc. Per refrescar-lo també podem passar tovalloles humides per la zona de sota de les potes, el coll, al voltant del cap, però no l'hem de cobrir amb tovalloles.

Fer-li aire amb un ventilador o un ventall.

Humidetejar la boca amb aigua, però no forçar-lo a beure.

Passar-li alcohol o un tros de gel per les aixelles, engonals i la nuca.

— Començar a fer-li un massatge a la part inferior de les extermitats per afavorir la circulació.

— Si fent tot això comença a respirar bé i sembla que es troba millor, ves directe cap al veterinari.

Com evitar un cop de calor?

Si no voleu haver de patir aquest tràngol, mai deixeu el vostre gos en espais tancats on la temperatura pot pujar ràpidament ni en situacions on l'animal es pugui estressar perquè és un factor que també ajuda a augmentar la possibilitat del cop de calor. També hem d'estar molt pendents durant l'estiu que el nostre gos tingui sempre aigua i que pugui posar-se a l'ombra en qualsevol moment. Eviteu les hores de màxima insolació per sortir a passejar, i si ho feu procureu passar per l'ombra i sempre tenint en compte que el terra crema molt i els gossos poden patir cremades greus a les seves potes.

Òbviament, eviteu que el gos corri i faci esforços al carrer quan encara fa molta calor, i feu que mengi quan ja hagin passat les hores de calor. Si el vostre gos és de pèl clar ho heu de tenir en compte perquè es poden cremar fàcilment com ens pot passar a nosaltres, i fins i tot els podem posar protector solar consultant abans el veterinari.


Comentaris

envia el comentari