La secta Gnosi, una de les més perilloses del món

Té presència a diversos països i està darrere d’algunes desaparicions

La Gnosis surgió en Colombia a mediados de los 50.
La secta Gnosi va aparèixer primer a Colòmbia, a mitjan de la dècada dels 50 | Youtube

Els humans sempre s’han caracteritzat per voler explicar tots els fenòmens desconeguts a partir de les obres divines. Així, habitualment apareixen sectes i religions que miren de treure profit del sofriment, la debilitat o la ignorància de les persones, com la Gnosi. A través de pros i contres, la religió ha esdevingut una excusa idònia per tal de dur a terme el bé o el mal, independentment de la divinitat a la qual estigui dedicada.

En què consisteix la Gnosi?

En el cas que mirem de trobar al diccionari què vol dir la paraula gnosi, descobrirem aquesta definició: «gran quantitat de saviesa o ciència per excel·lència». Es tracta d’un significat que no té gaire relació amb les pràctiques d’aquesta secta, establerta a l’Estat espanyol ara fa diversos anys i amb centenars de milers de persones que s’hi han sumat.

Les idees que promou la Gnosi reemplacen la paraula de Déu i, al seu lloc, hi situen la paraula humana. Promouen la redempció de les persones abans que la de Crist; dit d’una altra manera, el fet de formar part d’aquesta secta requereix que la persona se sacrifiqui de manera profunda. A la seva web, hi podem llegir que «La Gnosi constitueix l’essència de totes les religions i tradicions espirituals del passat».

La història del moviment Gnosi es remunta a finals de la dècada dels 50, a Colòmbia, quan va aparèixer impulsat sobretot per Victor Manuel Gómez, un remeier que preferia que l’anomenessin Samael Aun Weor i que es dedicava a escriure llibres esotèrics. El 27 d’octubre de 1954, concretament, Gómez va afirmar que el Geni de Mart, anomenat Samael, havia decidit encarnar-se en el seu cos per tal de difondre els seus ensenyaments. Durant els anys precedents, va consagrar-se a la difusió de la seva obra i del «coneixement suprem», tal com ell l’anomenava.

Gómez va morir l’any 1977. Després d’això, es va produir una separació dels seus seguidors i el moviment va acabar disgregat per tot el planeta, fins que va arribar també a l’Estat espanyol, amb el nom registrat d’Instituto Gnóstico de Antropología Samael y Litelantes i la seu a Sant Salvador de Guardiola, a la comarca del Bages. Actualment, tenen desenes de centres repartits pel país i fan xerrades sobre les seves idees. A més, ofereixen la possibilitat de fer cursos per correspondència per iniciar-se en la Gnosi.

La Gnosi i la desaparició de la jove Patricia

El nom de la secta va començar a sonar als mitjans de comunicació després de la desaparició de la jove Patricia Aguilar, una noia resident a Alacant i de només 18 anys que va iniciar-se en el moviment. Per tal de formar-ne part, va haver de deixar enrere tota la seva vida, tots els seus records, que van quedar esborrats mentre marxava cap al Perú, on la van situar les últimes proves que se’n tenien, per entrar a la Gnosi. El sacrifici que va haver de fer és el que demana aquesta secta per entrar-hi: desfer-se de tot per tal de cercar el coneixement.

El seu pare, després d’haver-la buscat durant molts mesos, va viatjar al Perú per tal de sol·licitar que les autoritats investiguessin el seu cas. Aleshores, un dels principals sospitosos relacionats amb la sortida d’Espanya de la Patricia ja era Félix Steven Manrique, que havia adoptat el nom de Príncep Gudjeff.

El pare de la jove Patricia va acabar aconseguint resultats després d’obstinar-se a trobar la seva filla: la noia va poder ser localitzada a la selva del Perú, en una zona molt perillosa que habitualment freqüenten diversos grups de narcotraficants. A més de trobar la Patricia amb signes de desnutrició i el nadó que la noia havia tingut amb Félix Steven Manrique, la policia va trobar dues dones i altres nens que haurien sigut víctimes del seu presumpte segrestador.

Patricia Aguilar, secuestrada por un presunto líder gnóstico.
Patricia Aguilar amb el seu nadó, sota la influència d’un presumpte líder de la secta | EFE

 

Manrique, que és el patriarca de l’harem de dones entre les quals es troba la Patricia, és a la presó provisional sota la hipòtesi que apunta al fet que hauria captat diverses noies amb inestabilitat moral, a través d’un rentat de cervell complex, pacient i treballat que les arribava a convèncer del fet que ell mateix era un enviat de Déu, que li havia conferit una missió vital: repoblar la Terra.

Les víctimes de la Gnosi van rebre un adoctrinament amb l’objectiu d’assumir un paper concret: esperar que s’acabés el món, de forma imminent, amb el seu mestre, i oferir-li descendència, plaer i totes les cures necessàries, amb la meta final de repoblar la Terra. Ara, la policia l’està investigant per tràfic de persones fet amb objectius d’explotació.

La comunitat de la Gnosi, desmarcada dels fets

La seu de totes les institucions de la Gnosi que operen al món és l’Institut Gnòstic d’Antropologia, també conegut per les seves sigles IGA. Està considerada que és portadora de tots aquells missatges difosos pel mestre Samael i la seva expansió pel planeta amb objectius de caire humanista.

L’ésser humà, segons això, estaria format per un total de tres elements psicològics: l’ego, l’essència i la personalitat. De nen, la seva ànima està presidida per l’essència, en una època caracteritzada per la innocència. Ara bé, a mesura que es produeix una evolució de l’ego i de les seves maldats, es van apoderant de la seva persona. A diferència de l’essència innata, la personalitat s’adquireix.

Per aquesta raó, la psicologia de la Gnosi destaca que cal educar totes tres parts de les persones, amb l’objectiu d’assolir una sola unitat: l’ànima, l’intel·lecte i els instints. Al final, l’objectiu consisteix a fer que, per mitjà de les pràctiques i normes de la Gnosi, la persona «treballi sobre ella mateixa per aconseguir una autorealització íntima».

Félix Steven Manrique en manos de las autoridades.
Manrique detingut per les autoritats | SOSPatriciaAguilar

 

Tot i que el missatge que transmet la Gnosi és humanista i pot recordar-nos a algunes «doctrines de pau» orientals, el cas de la Patricia ha embrutat la imatge de l’església gnòstica. Per aquesta raó, la mateixa institució s’ha volgut desmarcar ràpidament del mestre místic Manrique.

En un comunicat, l’església gnòstica va declarar que Manrique havia estat un membre del seu grup i havia participat en les seves reunions, però que l’agressivitat i la mania del seu caràcter van comportar-ne l’expulsió. Per aquesta raó, diuen que tot allò que ha fet un cop expulsat no té cap relació amb la Gnosi i que entra en contradicció amb la doctrina gnòstica.

Sigui com sigui, resulta clar que diversos líders de sectes ben perilloses recorren a la doctrina de la Gnosi i, per tant, tothom ha de poder extreure conclusions sobre el caràcter d’aquesta mena d’organitzacions i veure si realment són estructures innocents o si, en el fons, són un cau de serps.


Comentaris

envia el comentari