Triomfa la proposta que l'any tingui 13 mesos

Cada dia de l'any cauria el mateix dia de la setmana i el mes tindria 28 dies

Imatge del calendari. Foto: Segnorasque.

Des de fa uns dies està corrent per les xarxes socials la proposta d'un nou calendari de 13 mesos. Segons els seus defensors aquest és molt més senzill i elegant que el que estem fent servir i consistiria a dividir l'any en 13 mesos idèntics, de 28 dies cada un. D'aquesta manera, tal com explica segnorasque, cada dia de l'any cauria el mateix dia de la setmana. El dia 1 sempre seria diumenge, el 2 dilluns i així consecutivament per a la resta de dies.


Tot i que corre per les xarxes no és una idea nova, és un calendari solar proposat per reformar l'actual calendari gregorià i va ser dissenyat per Moses. B. Cotsworth l'any 1902. Se'l coneix com el Calendari Fix Internacional, Calendari Internacional Perpetuu, Pla de Cotzworth, Pla de Pasqua, Calendari de Tretze Mesos o Calendari de Mesos Iguals.
Tanmateix però, tot i tenir 13 mesos de 28 dies cada un, tindria un o dos dies solts que no pertanyen a cap mes ni setmana, depenent si és any de traspàs. Pel que fa al nom dels mesos es mantindrien però s'afegiria un que es diria Sol i aniria entre juny i juliol.


Les avantatges de seguir el calendari recauen en el fet que és més simple. Tots els anys tenen exactament 52 setmanes dividides en 13 mesos. Cada mes és de 28 dies de 4 setmanes i qualsevol dia sempre cau el mateix dia de la setmana. A la proposta també s'afegeix que els dies nacionals no serien al cap de setmana i no depenen de l'any.
Els inconvenients, doncs, que el 13 és un nombre primer i no es pot dividir l'any en trimestres o quadrimestres, diversos grups religiosos depenen dels set dies de la setmana i pels supersticiosos existiria sempre el divendres 13.


Comentaris

envia el comentari