rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Un equip de científics hongaresos confirma que els gossos entenen el que els diem

Aquest és el primer estudi que analitza el rerefons neuronal d'aquest procés al cervell dels gossos
Una de les investigadores «parla» amb un dels gossos de l'estudi. | Vilja and Vanda Molnár.

 

La ciència confirma el que els amos de gossos sempre han pensat: el teu gos t'entén quan li parles. Un equip de científics ha estudiat per primera vegada com el cervell dels gossos interpreta la parla humana. Els resultats demostren que al millor amic de l'home li preocupa el que diem i com ho diem, sobretot quan els felicitem.

 

Per entendre la parla, el cervell humà divideix les tasques: l'hemisferi esquerre s'encarrega del significat de les paraules i el dret permet interpretar l'entonació. Així s'analitza per separat el que diem de com ho diem per arribar a un significat conjunt. Però aquesta habilitat no és única en l'ésser humà.

 

Un estudi, publicat en Science aquesta setmana, suggereix que el cervell dels gossos funciona de la mateixa manera per distingir les paraules i l'entonació. «Usen mecanismes cerebrals molt semblats als humans», diu Attila Andics, autor principal del treball i científic en el departament d'Etologia i del grup de recerca d'Etologia Comparada MTA-ELTE de la Eötvös Loránd University a Budapest (Hongria).

 

 

D'aquesta manera, els gossos, com les persones, utilitzen l'hemisferi esquerre per comprendre el vocabulari de les paraules i una regió de l'hemisferi dret per a l'entonació. Per als científics, si a l'entorn del gos està molt present la parla humana, poden sorgir al seu cervell representacions del significat de les paraules. «Els gossos poden aprendre les paraules que són rellevants per a ells i sovint usades pels seus amos per dirigir-se a ells. Les paraules per felicitar-los són un exemple», recalca Anna Gábor, una de les autores del treball i investigadora en la Eötvös Loránd University d'Hongria.

 

Aquest és el primer estudi que analitza el rerefons neuronal d'aquest procés en els gossos, encara que des de fa anys científics de diferents parts del món han realitzat diversos experiments per demostrar l'habilitat dels cans per reconèixer els diferents components del parla. «Fins ara no sabíem molt sobre els mecanismes cerebrals dels gossos i que aquests eren similars als de l'humà per entendre les paraules. Encara queda per documentar com aquests animals separen i integren informació lèxica i de l'entonació de les paraules parlades», assenyala Gábor.

 

Els gossos que han participat en l'estudi. | Enikő Kubinyi.

 

Segons els investigadors, l'estudi és el primer pas per entendre com els gossos interpreten la parla humana. Per a això, van entrenar 13 gossos que es van mantenir immòbils per realitzar-los una ressonància magnètica cerebral. Els científics van poder així mesurar l'activitat cerebral de cada gos en escoltar les paraules del seu entrenador (d'elogi o sense significat per a ells, combinant entonacions d'elogi o neutres).

 

En buscar les regions del cervell que diferenciaven les paraules amb sentit i les que no, i les entonacions de felicitació o les neutres, els científics van adonar-se que els gossos prefereixen usar el seu hemisferi esquerre per processar les paraules i que aquestes activacions cerebrals eren independents de l'entonació, que s'activa a l'hemisferi dret.  

 

L'estudi indica a més que en les mascotes són els elogis els que activen el sistema de recompensa del gos —la regió cerebral que respon a tot tipus d'estímuls plaents com el menjar, el sexe, o les carícies— només quan paraules i entonació d'elogi concorden. «Els gossos combinen ambdues per a una correcta interpretació del parla i del que realment signifiquen aquestes paraules. Una vegada més, el procés és molt similar al dels humans», conclou Andics.

🎁 Vols guanyar un lot de productes ECO? Participa ara al nostre sorteig!

Clica aquí per rebre les últimes notícies d'actualitat. Gratis al teu mòbil!

Comentaris