Una espanyola embarassada, salvada d'una pastera a Grècia

Socorristes de Open Arms han intervingut l'embarcació aquest dissabte

Salven una dona de nacionalitat espanyola i embarassada d'un pastera procedent de Turquia. | Cedida.

Els socorristes de Proactiva Open Arms han intervingut aquest dissabte en la recuperació d'una embarcació en la qual viatjaven 51 refugiats, rumb a Lesbos (Grècia) i entre els quals hi havia una ciutadana espanyola, de nom Mercedes, de 23 anys d'edat, embarassada de cinc mesos i la família de la qual viuria a Saragossa, tal com ella va explicar. Segons explica el coordinador de la missió de Proactiva en Lesbos, Gerard Canals, l'equip va rebre avís que un vaixell de Frontex portuguès havia interceptat una barcassa amb 51 persones a bord i l'escortava a port. Els socorristes els van acompanyar per garantir la seguretat dels refugiats, perquè la pastera anava «molt sobrecarregada» i després, van col·laborar en el desembarcament.

Va ser completada aquesta tasca quan una persona d'una altra ONG que havia recolzat a peu de platja va advertir a l'equip de Proactiva que una espanyola estava entre el grup de refugiats. Es van asseure a prendre un cafè amb ella i els va confirmar la seva nacionalitat, que tenia 23 anys i que estava embarassada de cinc mesos. «Ens va ensenyar el DNI, ens va dir que feia cinc anys que vivia a Turquia, que no tenia recursos i que no havia pogut sortir del país d'una altra manera. Pel que ens va explicar, no va pagar per pujar al vaixell però el que no sabem és per què va venir per aquest canal. Només va dir que no tenia recursos per sortir de Turquia», explica Canals des de Lesbos.

La jove els va explicar que era originària de Panamà i que la seva família resideix a Saragossa. «Ens va explicar que no havia aconseguit contactar amb ells, que se n'havia anat de casa feia molt temps i que feia cinc anys que vivia a Turquia. Va dir que allà no tenia possibilitat de treballar, que la maltractaven per ser dona i que l'única cosa que trobava era a canvi de tenir sexe amb ella», explica el coordinador de Proactiva en Lesbos. Els membres de l'organització es van emportar «una sorpresa». Segons explica Canals, en «alguna ocasió» s'han trobat amb ciutadans dominicans en els vaixells amb refugiats que arriben de Turquia, però mai abans amb una ciutadana comunitària que té, per ser-ho, el dret d'entrar en sòl europeu per qualsevol altra via més segura.

Explica que «en principi» la jove seguirà «el mateix recorregut que la resta dels refugiats», que després d'una primera parada d'assistència en Lesbos són portats per les autoritats al centre d'internament de Moria on se'ls identifica i estudia la seva petició d'asil i des d'on poden ser retornats a Turquia aquells que no compleixin els requisits. «Ara no sabem on està. Calculem que ja deu ser a Moria, però imagino que quan la identifiquin l'hauran de posar en llibertat», assenyala Canals, qui va oferir la seva ajuda a la jove. «És un cas molt rar. No podem ni imaginar què podria haver-li passat», afegeix.

Proactiva va arribar al setembre del 2015 a les illes gregues. Al principi es tractava de dos grups de quatre voluntaris, tots socorristes professionals, organitzats per Camps, el director de l'empresa catalana de salvament Pro-activa Serveis Aquàtics. La seva labor es va intensificar amb la crisi humanitària i van decidir fundar una ONG, Proactiva Open Arms, per canalitzar la solidaritat dels ciutadans que recolzaven la seva tasca al mar salvant embarcacions amb problemes i atenent naufragis al voltant de les illes gregues. En l'actualitat, segueixen prestant servei a la zona marítima entre Turquia i Grècia garantint l'arribada a terra de centenars de refugiats cada dia, i s'han estès a les costes de Líbia a bord d'un veler, l'Astral, donat per un empresari italià establert a Granada.


Comentaris

envia el comentari