Una italiana es desperta del coma cantant cançons de Julio Iglesias

La protagonista s’anomena Rosalba Giusti

Imatge de la protagonista, Rosalba Giusti. | Cedida.

Rosalba Giusti, una siciliana de 38 anys, perruquera amb sis fills, va viure en estat vegetatiu, en coma profund, més de quatre anys al centre neurològic Pulejo a Messina. Després de patir una hemorràgia cerebral devastadora no va tornar a pronunciar una paraula, ni a fer cap moviment ni donar senyals de vida. Quan va ingressar el 2012 a l’hospital de Palerm, el metge va realitzar un esforç desesperat per recuperar-la, ja que l’electroencefalograma no era completament pla.

Tal com explica Clarín, la protagonista es va quedar des de llavors lligada a la vida per un fil. Ara, aquest cos immòbil durant més de quatre anys, es va reanimar i va començar a parlar cridant a la infermera: «Ana, Ana». Aquesta no donava crèdit i es va quedar totalment meravellada en comprovar que la veu era de Giusti i que la cridava pel seu propi nom. Els seus fills han manifestat que «no oblidaré mai la cara de la infermera que, darrere de les portes del departament de reanimació, ens demanava l’autorització per la donació dels òrgans». Ara els hi sembla un miracle que la seva mare pugui recordar i cantar, amb veu encara d’incertesa, les paraules de les seves cançons preferides: les de Massimo Ranieri, Claudio Baglioni i Julio Iglesias.

Un cas així es dóna cada cinc anys una vegada en el món, afirmen els especialistes en tenir coneixement de la notícia. Es reobre així el debat sobre el confí de la vida i la mort. La neuròloga Patrizia Pollicino, que ha seguit el tema de la pacient, es mostra sorpresa: «en 25 anys de carrera no m’havia passat mai veure una pacient durant tant de temps en estat vegetatiu i que després recuperés el coneixement». La dona no solament ha reobert els ulls, sinó que dóna respostes coherents i complexes. Actualment, la pacient, parla, reconeix, recorda i canta, tot i que no pot moure’s i ha d’alimentar-se de forma artificial. Han quedat íntegres el que s’anomena porcions corticals superiors. Per això mateix ha pogut recuperar la memòria i la paraula.

Els metges expliquen que això s’anomena síndrome «Locked in»: el pacient percep tot el que està al seu voltant, però no dóna senyals externes; és a dir, com si Giustina hagués estat presonera del seu propi cos, muda, immòbil i aparentment morta. En realitat estava completament viva i en condicions de registrar en la seva ment tot el que la rodejava.


Comentaris

envia el comentari