Els primers dies de gener deixen temperatures de més de 20 graus a la plana de Lleida

Els registres s'han situat entre cinc i deu graus més alts dels habituals en el primer mes de l'any

El vent de component oest que ha bufat durant els primers dies d'aquest any, juntament amb l'anticicló de les Açores assolint el sud-oest de la península Ibèrica, han deixat temperatures excepcionalment altes en diversos punts de Catalunya. Així, entre dimecres i dijous, es van superar els 20 graus de temperatura pràcticament a tot el litoral, prelitoral i pla de Lleida, uns valors que es van enfilar fins als 25,4 graus a Alcanar el 3 de gener, el registre més alt a Catalunya i dels 26 anys de dades que disposa l'estació. En general, la temperatura màxima de dimecres i dijous es va situar entre cinc i deu graus per sobre de la mitjana de màximes diàries de gener. 


De fet, entre aquests dos dies, en dotze de les 139 estacions de la XEMA amb més de deu anys de dades han igualat o superat els valors màxims absoluts en aquest mes. D'altra banda, l'Observatori de l'Ebre, a Roquetes, va registrar una mínima nocturna de 18,8 graus, establint un nou rècord, i a Barcelona la mínima va voltar els disset graus la nit del tres al quatre. Pel que fa a la resta de temperatures nocturnes durant la matinada de dimarts a dimecres la temperatura va quedar per sobre els quinze graus en diversos sectors de les Terres de l'Ebre i de la Costa Daurada, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. La nit següent va ser encara més suau i de dimecres a dijous va quedar per sobre els deu graus, fins i tot a Ponent, on és habitual que glaci.

 

També entre dimecres i dijous, 39 de les 139 estacions de la XEMA amb més de deu anys de dades han mesurat la seva temperatura mínima més alta en un mes de gener. Es tracta d'estacions situades al centre i sud del país, des del litoral fins al pla de Lleida o la Terra Alta. A les cotes mitjanes i altes del Pirineu i Prepirineu, la temperatura màxima ha quedat lluny dels valors màxims de la sèrie de gener, ja que en aquests àmbits la temperatura és més alta en situacions anticiclòniques, amb inversió tèrmica, absència de vent i humitat relativa molt baixa.

 


Pel que fa a l'episodi de vent, el SMC afirma que no ha estat extraordinari tot i algunes ratxes superiors als 100 quilòmetres per hora el dia u de gener. En general, s'han registrat cops màxims de 70 o 80 quilòmetres per hora, que s'han repartit en punts del litoral i prelitoral central. Els cops més forts entre el dos i el quatre de gener van ser els 114,8 quilòmetres per hora a Espot, els 109,8 km/h de Portbou i els 103,3 km/h d'Ulldeter.Comentaris

envia el comentari