Home somrient amb polze cap amunt davant d'un cartell de Vodafone.

L'últim de Vodafone promet canviar-ho tot i els clients ja es freguen les mans

Vodafone fa un pas molt important per millorar les comunicacions, cosa que resulta de l'agrament dels seus clients

Vodafone ha fet un pas de gegant en la seva aposta per la innovació i la millora dels seus serveis mòbils. La companyia treballa juntament amb un equip d'experts de la Universitat de Màlaga en un projecte que promet revolucionar el futur de les telecomunicacions.

L'objectiu és desenvolupar xips fotònics de silici, una tecnologia que podria multiplicar la velocitat i l'eficiència de les xarxes mòbils actuals. Una cosa que sens dubte entusiasma els seus clients.

Aquest ambiciós desenvolupament s'està duent a terme al Photonics and Radiofrequency Research Lab, part de l'Institut TELMA. L'enfocament de l'equip és en una disciplina emergent coneguda com a fotònica de microones. Aquesta tècnica permet processar senyals de radiofreqüència utilitzant llum en lloc d'electricitat.

Una mà sostenint un telèfon intel·ligent amb el logotip de Vodafone i un signe d'exclamació vermell al costat.
Les connexions per mòbil seran més estables i ràpides | Pixelshot, Tevarak, Cobismo

Mentre que els circuits actuals treballen movent electrons, els xips fotònics utilitzen fotons, és a dir, partícules de llum. Això permet assolir velocitats molt més altes, amb més precisió i menys interferències.

La diferència es tradueix en connexions més estables, ràpides i amb menor consum energètic. Una cosa que serà especialment útil en zones amb alta densitat d'usuaris o on la cobertura actual presenta limitacions.

La idea que té en ment Vodafone

La idea és que aquests xips s'incorporin a les estacions base que utilitzen les antenes de telefonia mòbil. Gràcies a ells, serà possible dirigir el senyal de manera intel·ligent cap al lloc on es troba cada usuari. Aquesta capacitat, coneguda com a beamforming fotònic, supera les limitacions del sistema actual, que es basa en senyals electròniques.

La versió òptica no només cobreix més terreny, sinó que també ho fa amb més precisió. Això resulta clau per al desplegament total del 5G i la futura arribada del 6G.

Segons Iñigo Molina, catedràtic de Teoria del Senyal i líder de l'equip, aquest avenç permetrà incrementar la capacitat de les xarxes mòbils. Però també reduir interferències i millorar la qualitat del servei fins i tot en els entorns més saturats.

Un home somrient amb els braços aixecats davant d'una botiga de Vodafone.
Vodafone fa una aposta decidida per la tecnologia | Vodafone, Minerva Studio

El projecte no només té implicacions tècniques. A més, representa un avenç important en sostenibilitat. Els xips fotònics consumeixen menys energia i permeten un control més fi del trànsit de dades.

El projecte avança a bon ritme

Vodafone i la Universitat de Màlaga ja han desenvolupat un primer prototip passiu que valida el concepte. Actualment estan treballant en una segona versió, més avançada. Substituirà diversos components electrònics per millorar la capacitat òptica de les unitats de ràdio.

En el seu disseny final, es preveu que un sol màstil pugui allotjar fins a 32 antenes, cadascuna amb control individual. Això permetrà emetre múltiples feixos de senyal cap a diferents usuaris, optimitzant la cobertura i reduint el consum energètic.

Els clients de Vodafone tenen motius per il·lusionar-se. Aquesta tecnologia no només millorarà les seves experiències de navegació, videotrucades o jocs en línia. També obrirà noves portes per a sectors com el dels vehicles autònoms, l'automatització industrial o les comunicacions per satèl·lit.