Persona empenyent un carretó de compres en un supermercat amb un requadre que mostra llet sent abocada en un got.

Nou gir de 180 graus amb els brics de llet a Espanya, després dels taps enganxats

Noves regulacions a la UE: els envasos hauran de complir amb estrictes estàndards en l'ús de plàstics reciclats

Sembla que cada vegada ens acostumem més a petits canvis en els envasos que fem servir diàriament. De vegades passen desapercebuts, però altres criden molt l'atenció, com els famosos taps que ara van enganxats a les ampolles. Aquest ajust no només ha fet parlar molt, sinó que també ha portat un nou canvi.

Els brics de llet, un bàsic en qualsevol llar, estan al centre d'aquesta transformació. I no, no és només un tema de disseny: aquestes modificacions responen a un esforç global per reduir l'impacte ambiental dels envasos que fem servir diàriament.

Muntatge amb una ampolla i un got ple de llet i una dona amb la mà a la barbeta i cara de pensativa
La UE regula l'ús de plàstics en els brics de llet | Getty Images, Dean Drobot

Què canvia en els brics de llet?

La Unió Europea ha posat en marxa diverses mesures per reduir l'impacte ambiental dels plàstics. Una de les més visibles va ser la dels taps enganxats, que es va implementar el 2023 i va afectar les ampolles de fins a tres litres, però no és l'única novetat. A partir del 2025, els brics de llet fabricats amb plàstic PET hauran d'incloure almenys un 25% de plàstic reciclat.

La nova normativa té com a objectiu reduir l'impacte ambiental dels envasos mitjançant l'ús de materials reciclats. No obstant això, per a les marques, significa una adaptació significativa en els processos de producció. D'altra banda, els envasos de vidre o metall queden fora d'aquesta regulació, cosa que ha generat certa controvèrsia en alguns sectors.

El paper de les marques en el canvi

Les empreses responsables dels brics de llet han començat a ajustar les seves línies de producció per complir amb aquestes noves regles. Des del sector, asseguren que aquests canvis són necessaris per avançar cap a un model més respectuós amb el medi ambient. Tot i que també admeten que impliquen un desafiament important en termes de costos i logística.

Tres cartrons de llet de la marca Hacendado: un de llet sencera amb etiqueta blava, un de llet semidesnatada amb etiqueta verda i un de llet desnatada amb etiqueta rosa.
Les ampolles hauran de portar un 25% de plàstic reciclat | Mercadona

A més, aquestes modificacions se sumen a altres iniciatives que ja estan en marxa per reduir els residus plàstics. Algunes marques fins i tot han començat a experimentar amb materials alternatius per als seus envasos, intentant mantenir la qualitat i practicitat que els consumidors esperen.

Tot i que encara queda molt per fer, aquest canvi es presenta com una mesura que busca reduir l'impacte ambiental dels envasos. No obstant això, el seu abast real dependrà de com s'implementin aquestes iniciatives i dels resultats obtinguts. El que sembla evident és que l'ús de plàstic en la seva forma tradicional està afrontant una transformació significativa en els pròxims anys.