Els 10 millors forns de pa de Catalunya

L'Associació Panàtics ha donat a conèixer quins són els millors forns de Catalunya, i ha elaborat la Ruta del Bon Pa de Catalunya 2019 | A continuació et mostrem quins són els millors 20 forns de pa de Catalunya

L'associació Panàtics és l'encarregada d'elaborar la Ruta del Bon Pa
L'associació Panàtics és l'encarregada d'elaborar la Ruta del Bon Pa | Panàtics.com

El pa és l'aliment bàsic favorit de totes les taules. De cada cop més gustos i sabors, és un aliment que amb la seva llarga història, s'ha convertit imprescindible i forma part de la dieta tradicional de gairebé tot el món. Ara bé, cada vegada més, els forns de pa 'de tota la vida' han de lluitar per seguir venent llesques enfront de les grans cadenes i els supermercats, que ofereixen barres de baix cost a preus molt més assequibles.

Tot i això, els bons amants del pa saben que una cosa no té res a veure amb l'altra. L'associació Panàtics, és una plataforma que «pretén acollir totes aquelles persones, entitats, organismes i empreses que estimen i treballen amb l'objectiu de fer pa ben fet i que volen posicionar aquest producte en el lloc que es mereix». Ara, l'associació Panàtics acaba de donar a conèixer quins són els millors forns de Catalunya: ha elaborat, per primer cop, la Ruta del Bon Pa de Catalunya.

Els millors forns de Catalunya

En total, més de 160 establiments de tot el territori es van presentar al concurs, que es va dur a terme en les quatre províncies, amb 4 tasts a Barcelona, Reus, Girona i Lleida. Un jurat format per experts professionals del sector, com forners, mestres d'escola de forners, pastissers i demostradors de cases de farines, va tastar anònimament el pa de tots els forns.

A cada forn se li va donar una puntuació d'entre 1 i 100 punts, i tots aquells valorats per sobre de 70 van acabar formant part de la llista del millor pa de Catalunya. De cada pa, es valoraven especialment els següents deu aspectes: Imatge visual externa, forma i aspecte, grenya i estructura, pes, crosta, molla, alveolat, aroma, sabor i estructura en boca. La llista va acabar amb un total de 62 establiments. A continuació, et mostrem els 10 millors forns de Catalunya.

1. FORN CABRIANES. Sant Fruitós de Bages, Bages

El Forn de Cabrianes amb central al poble Sant Fruitós de Bages combina la millor tradició de tres generacions de forners. Una tradició iniciada a la població Cabrianes l’any 1933 per la família Abadal i que arriba als nostres dies amb «un enfocament innovador per tal d’adaptar-se als gustos i costums actuals». Aquesta empresa compta amb establiments a un total de 21 municipis del territori català.

2. FORN DE LA RAMBLA. Vilanova i la Geltrú, Garraf

Aquest forn de pa de la Rambla Principal de la capital del Garraf, ja va formar part de la llista dels millors pans d'Espanya el passat mes de novembre. Es tracta del millor pa del municipi vilanoví, molt preuat i afalagat pels seus veïns i clients més fidels.

3. FORN ELIAS. Barcelona

Aquest forn de la ciutat comtal també va formar part de la llista de la ruta espanyola del bon pa l'any 2018. Es tracta d'un forn de llarga tradició familiar situat al barri del Camp de l'Arpa de Barcelona. Actualment, la quarta generació de la família Elias tira endavant el negoci.

4. FORN BALTÀ. Barcelona

Situat al barri de Sants des de l'any 1934, El Forn Baltà compta amb una llarga tradició familiar de forners amb la voluntat d'«innovar i conservar les tradicions més catalanes». Té els seus orígens a Vilafranca del Penedès i les seves especialitats són els pans artesans, la Coca de Forner amb pinyons i sucre i 'la coca de Sants'.

5. BALUARD. Barcelona

Aquest forn de la Barceloneta compta amb diversos premis i una llarga trajectòria familiar en el negoci del pa. Actualment disposa de 4 establiments a Barcelona, i ha esdevingut un dels forns més exclusius i valorats de la ciutat.

 

6. CAL TULLET. L'Espluga de Francolí, la Conca de Barberà

El forn Cal Tullet elabora pa pel municipi tarragoní l'Espluga de Francolí des de fa quatre generacions. Disposen d'un dels millors pans de la província de Tarragona. Una cafeteria dins l'establiment permet degustar les millors coques i brioixeria en un ambient molt agradable.

7. FORN SISTARÉ. Reus, Baix Camp

Aquest elogiat forn de pa de la capital del Baix Camp, és una fleca familiar de més de cent anys d'història. L'any 2016, el forn Sistaré de Reus ja va guanyar un premi, el del millor Pa de Pagès de Catalunya, el concurs que organitza el Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Pa de Pagès Català.

8. FORNS LA FOGAINA. Les Preses, La Garrotxa

Aquest forn de la Garrotxa, amb només 7 anys de vida, ja s'ha convertit en un dels millors forns de la província de Girona. Va néixer sent un petit negoci familiar i avui és un col·lectiu de 5 socis que treballen de forma cooperativa i assembleària per aconseguir oferir el millor pa als seus clients.

9. ELIAS BOULANGER

Des de 1932, aquest forn de pa de Barcelona ha servit als seus clients amb el seu pa més tradicional, assegurant el control de les primeres matèries per garantir la qualitat del producte final, controlant el cicle complet del producte, des de la selecció de llavors fins al seu lliurament. Elias Boulanger ja compta amb 3 generacions de forners a la família.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Els nostres pans són artesans i de gra sencer! ¡Nuestros panes son artesanos y de grano entero!

Una publicación compartida de Elias Boulanger (@eliasboulanger) el

10. FORN DE PA RONYÓ.  Torregrossa, Pla d'Urgell

El forn de pa Ronyó és un dels forns més preuats de la província de Lleida. Aquest pa forma part de diverses llistes que elogien el seu sabor i aspecte, i s'ha convertit en un dels forns més importants del territori lleidatà.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Una publicación compartida de pa ronyó (@forn_pa_ronyo) el


Comentaris

envia el comentari