Imatge d'una noia agafant una ampolla d'oli al supermercat

Els 10 productes de la teva cistella de la compra que més han pujat de preu

La guerra a Ucraïna està afectant greument el nostre país

El conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna no deixa de causar estralls. Malgrat els múltiples intents d'arribar a un acord entre les dues parts, les converses han fracassat. Mentrestant, són milers els civils que estan morint i cal buscar una solució.

Sembla estrany, però Espanya està patint indirectament els danys que es produeixen a la guerra. Tot i haver mostrat el seu suport al país defensor, aportant armament i homes per a la batalla, la nostra nació no s'ha deslliurat de patir una llista de conseqüències.

Una prestatgeria de supermercat completament buida
La guerra entre Rússia i Ucraïna deixa seqüeles en gasolineres i supermercats d'Espanya. | EP 

Un clar exemple el veiem als nostres supermercats i a la nostra economia. Sembla que la gasolina no és l'única cosa que ha augmentat de preu. Molts aliments també s'han encarit i hi ha una sèrie de productes que han mostrat un preu excessivament elevat en comparació a la resta.

Anar al supermercat s'ha tornat un autèntic terror

La població espanyola ha contemplat amb sorpresa i impotència que molts dels aliments que consumeixen al seu dia a dia han augmentat de preu. Això fa modificar l'economia de cada llar i algunes famílies s'hauran d'ajustar una mica més el cinturó.

Després d'un augment elevat de la benzina a tot el país, li ha tocat el torn a diversos dels productes que incloem a les nostres cistelles de compra. Això no ha agradat gens als ciutadans, que ja estaven acostumats a uns costos específics.

Des que la guerra entre Rússia i Ucraïna va començar, Espanya pateix les conseqüències. Primerament van ser productes en concret, com l'oli de gira-sol, però sembla que l'augment de preus s'ha generalitzat a tots els establiments.

Ceba o peix, els més cars

Mercasa ha estat l'encarregada d'oferir les xifres exactes dels aliments que han augmentat el cost als principals mercats majoristes del país. Desgraciadament, el preu ha augmentat sobretot en productes que acostumem a comprar en abundància.

En destaca el preu de la ceba, el lluç i els llucets, que s'han incrementat un 34,06 %, 33,06 % i 31,99 % respectivament. Cal destacar que aquest encariment s'està produint des del 18 de febrer, dies abans de la invasió russa a Ucraïna.

Una dona agafant una pinya en un supermercat.
La pinya ha pujat de preu des que va començar la guerra a Ucraïna. | Getty Images 

Altres dels aliments més comuns que han apujat el preu més d'un 20 % són les llimones, la pera i els tomàquets madurs. Al seu torn, productes com la poma vermella, la pinya, les patates, la coliflor o el bacallà també presenten un cost a l'alça.

També hi ha hagut baixades

Afortunadament, no tots els nostres àpats diaris són més cars. Hi ha alguns productes que mostren una rebaixa sensible, que almenys alleuja d'alguna manera els clients. Destaquen les taronges, els enciams, els llagostins congelats, el garrí o la carn de corder.

Imatge d'una noia comprant a un supermercat
Aliments com les taronges han abaixat de preu. | Canva 

Anar al supermercat ha esdevingut un repte de supervivència. D'un dia per l'altre, un aliment pot experimentar un augment o un descens del preu, cosa que desconcerta els usuaris.

L´economia espanyola no és una de les millors d'Europa i el conflicte bèl·lic ha comportat diversos canvis en el nostre estil de vida. Caldrà esperar que Rússia i Ucraïna donin per finalitzada la guerra i veure si tot torna a la normalitat, almenys als súpers i a les benzineres.