Amb motiu de la diada de Sant Jordi, hem demanat a alguns dels nostres autors que ens recomanin grans obres de divulgació que ells tenen com a referents. Els suggeriments que llegireu a continuació són interessants i apetitoses. Esperem que us provoquin moltes ganes de llegir.
Aprenent a aprendre, d'Héctor Ruiz Martín
Recomanat per José Luis Serrano, professor de Tecnologia Educativa.
«Moltes persones van créixer pensant que no eren vàlides per als estudis. Altres es van recolzar en l'esforç per aconseguir resultats acadèmics. I les més afortunades van descobrir com aprendre de manera eficient gràcies a l'atzar en la majoria d'ocasions. Tot i que la genètica influeix, la nostra capacitat d'aprenentatge està modelada especialment per l'ús d'estratègies d'aprenentatge eficients.
L'Héctor Ruiz ens apropa amb claredat i rigor al fascinant món de com el nostre cervell aprèn. Un viatge per canviar la nostra perspectiva d'aprenentatge, derrocar mites i construir una mentalitat de creixement. Resulta esperançador saber que la nostra capacitat per adquirir coneixements es pot millorar gràcies a l'ús de les recomanacions pràctiques (evocació espaiada, pràctica entrecreuada...) que es comparteixen en aquesta obra».
Marco Tulio Cicerón, de Francisco Pina Polo
Recomanat per Cristina Rosillo López, professora d'Història Antiga.
«Hi ha poques figures del món antic tan apassionants com Ciceró. De família italiana, va arribar als càrrecs més alts de la República romana. Va viure una època tremendament convulsa, amb guerres civils, assassinats de senadors, conspiracions i terribles baralles polítiques. Va conèixer de prop a tots els grans personatges de l'època: Sul·la, Cèsar, Pompeu, Cras, Octavi, Marc Antoni, Cleòpatra...
A més, comptem amb la fortuna de poder llegir bona part de les seves obres, des dels seus discursos fins a les cartes íntimes en les quals es retrata a si mateix i a la seva època sense embuts. La fascinant biografia del professor Francisco Pina Polo ens transmet les llums i les ombres d'una persona contradictòria i d'una era trepidant».
Crisisfobia. Claus per sobreviure a l'apocalipsi econòmica, de José María Camarero
Recomanat per Luis Garvía Vega, professor de Finances.
«Si vol aprendre a sobreviure a l'apocalipsi econòmica que ens aguaita, li recomano que llegeixi Crisisfobia, el llibre del meu amic José María Camarero.
Periodista expert en economia, Camarero ens explica de manera clara i senzilla com afrontar els reptes que es presenten en el nostre dia a dia: la factura de la llum, el pressupost familiar, els impostos, les pensions, la hipoteca... A més, el llibre és tremendament pràctic, ple d'exemples; gairebé en cada pàgina trobarà un o dos consells útils per estalviar diners i viure millor. No se'l perdi; és un llibre imprescindible, la millor de les inversions!».
L'infinit dins d'un jonc. La invenció dels llibres al món antic, d'Irene Vallejo
Recomanat per Javier Soto Zaragoza, investigador de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada.
«A hores d'ara recomanar L'infinit dins d'un jonc és gairebé incórrer en una obvietat, però és una d'aquelles obres que un mateix, amb insistència, aconsella sempre llegir als amants dels llibres, i fins i tot als qui fan d'ells el seu ofici.
Guardonat amb múltiples premis i profusament traduït, aquest llibre sobre l'origen dels llibres és alhora pura metaliteratura (literatura que parla sobre la mateixa literatura) i un assaig molt ben documentat. Vaig tenir una vegada a un professor que em va dir que els millors textos són aquells que porten agafat per la mà al lector. Això és el que m'impulsa a recomanar-lo com a llibre de divulgació literària, ja que en absolut cal ser expert per entrar en ell i comprendre'l; és suficient amb tenir interès pels llibres. Irene Vallejo s'encarrega de tota la resta».
Matemàtiques: una història d'amor i odi de Reuben Hersh i Vera John-Steiner. Traducció de Rosa María Sallera Puig
Recomanat per María A. Navascués, investigadora en Matemàtica Aplicada.
«El descobriment de la semblança que existeix entre un patró de la naturalesa i la seva representació matemàtica produeix el mateix plaer que experimenta un bebè que descobreix per primera vegada una joguina. L'emoció inherent al descobriment matemàtic és equiparable a sensacions humanes intenses, com l'amor o la bellesa.
En aquest llibre, els autors (un matemàtic i una psicòloga) donen importància, a través de les experiències i pensaments de grans creadors, a element menys coneguts de les matemàtiques com són la intuïció, la creativitat, la inspiració, la il·luminació o l'obsessió. Aquestes qualitats contrasten amb el concepte d'estructura freda i rígida que s'imputa al coneixement en aquest camp, i posen de manifest les contradiccions inherents al procés creatiu en matemàtiques».
La psicologia dels diners, de Morgan Housel. Traducció d'Arnau Figueres Deulofeu
Recomanat per Elisabet Ruiz Dotras, professora de Finances.
«Sovint pensem que el món financer és complex i que els coneixements necessaris per comprendre el seu funcionament requereixen molts anys d'estudi. I encara que hi ha una part de veritat en això, el sorprenent és que els coneixements financers no només són importants sinó també la psicologia financera. La mateixa definició de capacitació financera de l'OCDE assenyala que el 20% respon a coneixements i el 80% a la psicologia financera.
Lluny dels tecnicismes i la teoria, Morgan Housel narra en aquest llibre, de manera entretinguda i divertida, la relació que tenim amb els diners i com les nostres emocions i els nostres pensaments també són rellevants en les nostres decisions financeres. Crec que tots hauríem de ser conscients del rol que juga la nostra ment quan parlem de finances.»
L'home que va confondre a la seva dona amb un barret, d'Oliver Sacks. Traducció de José Manuel Álvarez
Recomanat per José A. Morales García, professor i investigador científic en Neurociència.
«El cervell és un òrgan fascinant en tots els sentits. La seva organització és tan meravellosa i tot està tan extraordinàriament connectat que durant segles ha estat complicar estudiar-lo. L'avenç de la neurociència ens ha permès saber més, però, tot i això, queden molts racons desconeguts. Potser aquests racons ocults guarden el secret que expliqui moltes malalties neurològiques.
A L'home que va confondre a la seva dona amb un barret, Oliver Sacks ens presenta vint historials clínics de pacients que ens endinsen en aquestes 'regions a les fosques' del nostre cervell, permetent-nos empatitzar amb els malalts i conèixer la realitat a la qual s'enfronten».
Odio a las mujeres. Ínceles, malfollaos i machistas modernos, de Susanne Kaiser. Traducció de Gema Facal Lozano
Recomanat per Maria Medina-VIcent, professora de Filosofia.
«Odio a las mujeres. Ínceles, malfollaos y machistas modernos és un llibre clau per conèixer la situació actual del feminisme i els seus principals adversaris.
En aquesta obra, l'autora ofereix una fotografia a escala global dels espais digitals que serveixen com a punt de trobada per grups que comparteixen el seu odi cap a les dones. Aquest odi es basa en una reacció masculina davant de la pèrdua de privilegis i l'amenaça que suposa per al seu manteniment l'emergència del feminisme.
Kaiser apunta especialment a la proximitat d'aquests grups amb l'extrema dreta i els fonamentalismes religiosos, i ens ensenya com les reaccions antifeministes es nodreixen de part dels debats i tensions actuals del feminisme per enfortir les seves posicions».
Les edats de la globalització. Geografia, tecnologia i institucions, de Jeffrey Sachs. Traducció de Verónica Puertollano López
Recomanat per Daniel Castillo Hidalgo, professor d'Història i Institucions Econòmiques.
«Aquest llibre és molt recomanable per a aquelles persones que vulguin comprendre l'evolució del procés de globalització i la seva dilatada trajectòria històrica. El professor Sachs atén a la interrelació entre factors estructurals i condicionants que han definit el desenvolupament econòmic a molt llarg termini. D'aquesta manera, transcendeix molt més enllà de la periodització tradicional que va des de la primera mundialització (expansió ultramarina europea) fins a les dues fases recents de globalització (segle XIX i finals del segle XX).
La detallada aproximació de Sachs planteja una història gradual, amb avenços i retrocessos continuats, que aconsegueix mantenir l'atenció i interès del lector en tot moment».
Escrits sobre Art, de Virginia Woolf. Traducció d'Olivia de Miguel
Recomanat per Amparo Serrano de Haro, professora d'Història de l'Art.
«Aquest any es continuen confirmant tendències com la valenta aposta de les petites editorials. Estem, com en tota època de decadència, cultivant petits jardins de l'exquisit. En aquest sentit, destaca aquest llibre dedicat a Virginia Woolf.
L'editorial La micro s'ha arriscat amb un text inèdit a Espanya que ens revela els gustos artístics de la gran escriptora. Woolf parla de diferents artistes del seu moment i de la seva germana Vanessa, és clar, amb ingenuïtat, ironia i l'ús de la sinestèsia com a metodologia».
50 experiments imprescindibles per entendre la Psicologia Social, de diversos autors
Recomanat per Amapola Povedano, professora de Psicologia Social.
«En aquest didàctic manual es recull un compendi dels 50 experiments de la psicologia social imprescindibles per entendre la disciplina. Cada experiment és introduït per un/a expert/a, que detalla minuciosament per què el va seleccionar, la seva importància, el desenvolupament d'aquest, les seves conclusions i la seva aplicació pràctica. Tot i ser un manual divulgatiu, aconsegueix mantenir el rigor científic alhora que ofereix al lector, d'una manera molt didàctica, el millor de la investigació dels últims 75 anys en psicologia social.
Utilitzo aquest manual a les meves classes perquè l'alumnat repliqui algun d'aquests experiments clàssics dins dels Ensenyaments Pràctics i de Desenvolupament, amb alts índexs d'aprenentatge i satisfacció».
Una vida al nostre planeta, de David Attenborough. Traducció de Tomás Fernández Aúz
Recomanat per Mnual de Castro Muñoz de Lucas, catedràtic de Física de la Terra.
«Aquest llibre que acompanya a un documental d'una coneguda plataforma televisiva, s'estructura en tres parts. La primera fa un repàs de l'extraordinària vida del seu autor com a divulgador científic, potser el naturalista televisiu més famós a escala internacional.
A la segona part, Attenborough presenta exemples evidents del deteriorament accelerat que s'està observant a molts sistemes naturals que ell va conèixer a la seva joventut quan encara eren verges. I a la tercera, exposa exemples d'accions mitigadores i adaptatives que s'estan prenent i d'altres iniciatives que cal escometre amb celeritat, mostrant que no són impossibles ni utòpiques, i que no implicarien un dany en el progrés i el benestar.
En general, el llibre resulta molt comprensibles per a tots, i està narrat amb saviesa, autenticitat, apassionament, i la ben coneguda amenitat d'un personatge tan entranyable com David Attenborough».
Casa't amb mi... de nou. Crisi i renaixement de la parella, de Mariolina Ceriotti Migliarese
Recomanat per Montserrat Gas, catedràtica de Dret.
«La parella és un cos viu on dues entitats diferents experimenten una profunda intimitat. Ser un mateix i alhora ser 'nosaltres' requereix flexibilitat i capacitat d'adaptació. Tota crisi important marca la fi d'una forma de relació; per trobar una nova plenitud s'ha de reconstruir la relació sobre noves bases. El resultat és una relació més sòlida i renovada.
Mariolina Ceriotti Migliarese, neuropsiquiatra i psicoterapeuta per a adults i parelles ofereix, des de l'observatori privilegiat de la seva consulta de psicoteràpia, un text d'enorme valor per a parelles joves i madures».
Aquesta notícia és una traducció de l'article publicat originalment en castellà al portal TheConversation.com.