Recull de 20 fotos que han marcat la història

Alguns moments sorprenents i decisius de la humanitat han quedat retratats en instantànies que han passat a la posteritat

La agonía de Omayra .
Un recull de 20 fotografies impactants que han esdevingut molt famoses | Frank Fournier

A la història de la humanitat s'han produït un gran nombre d'esdeveniments clau, i alguns d'ells els podem recrear gràcies a un gran nombre de fotografies cèlebres que ens ofereixen una instantània dels fets ocorreguts i que han permès que tot el món sàpiga de primera mà com van ser alguns dels moments més rellevants de la societat contemporània, d'una manera que permet il·lustrar escrits, testimoniatges i documentals.

Recull de 20 fotografies cèlebres que tenen grans històries al darrere

Hem fet una recopilació de diversos esdeveniments que van fer que el món sencer emmudís i dels quals ens han quedat diverses instantànies que permeten que no s'esborrin de la memòria col·lectiva.

20. La noia afganesa

La noia afganesa
La noia afganesa | Steve McCurry

'National Geographic' és una revista cèlebre per les imatges de portada que ha publicat, entre les quals es troben algunes de les més rellevants de la premsa escrita. L'any 1985 va publicar una fotografia molt enigmàtica, d'una jove de l'Afganistan que tenia 12 anys i que, sota un vel taronja que li cobria una part del cap, llançava una mirada penetrant i colpidora a la càmera amb uns ulls verds plens de magnetisme. Es tracta d'una de les fotografies més conegudes i representatives del final del segle passat.

19. Nens que fugen de bombardejos amb napalm

Niños huyendo de los bombardeos con napalm.
Nens que fugen de bombardejos amb napalm | Nick Ut

El conflicte bèl·lic que va haver-hi al Vietnam també ens va deixar algunes instantànies com aquesta, que mostren l'horror de les víctimes més innocents que van viure el conflicte, com els nens. Aquesta fotografia en concret es va fer l'any 1972 prop de Trang Bang, un poble petit que va patir els bombardejos amb napalm dels aviadors de Vietnam del Sud. Enmig d'un infern i un caos absolut, diversos nens fugien espaordits, i la seva por va quedar retratada en aquesta imatge tan cèlebre, que denota els horrors de la guerra i es vincula amb la vergonya provocada per aquesta mena d'actes.

18. Supervivents rescatats del Titanic

Los rescatados del Titanic.
Supervivents rescatats del Titanic | Wikimedia Commons

Quan el famós transatlàntic anomenat Titanic va enfonsar-se, van morir més de 1.500 passatgers. Els supervivents van utilitzar els pocs bots salvavides que hi havia a bord i van navegar durant la nit a les palpentes per l'oceà. A l'alba, un altre vaixell anomenat Carpathia, que havia pogut rebre senyals del Titanic demanant ajuda, va aconseguir rescatar poc més de 700 passatgers supervivents del transatlàntic. Aquesta foto es va fer des de la coberta del Carpathia i mostra els dos primers bots salvavides del Titanic que van arribar-hi.

17. Petó a Times Square

Petó a Times Square
Petó a Times Square | Wojciech Okuszko

L'agost de l'any 1945, la Segona Guerra Mundial tocava a la seva fi amb la rendició de Japó, i una multitud de persones es van agrupar a Times Square, a Nova York, per tal de celebrar que els Aliats havien guanyat el conflicte i que per fi la guerra s'acabava. Enmig de les celebracions, un mariner d'uniforme va agafar una infermera i va fer-li un petó improvisat i apassionat, imitant l'estil dels llargmetratges d'aleshores. Aquest petó tan fotogènic va aparèixer a la portada de la revista 'Life', i des d'aquell moment hi ha diverses persones que han assegurat haver protagonitzat la imatge.

16. John Lennon signa un autògraf a l'home que el va assassinar

Última foto de John Lennon con vida.
La darrera fotografia que es té de John Lennon viu | Rare Historical Photos

Aquesta instantània tan coneguda també constitueix un dels moments més foscos i tristos de la història contemporània. El dia 8 de desembre de l'any 1980, John Lennon es trobava a l'entrada de l'edifici Dakota de Nova York quan un home anomenat Mark David Chapman li va etzibar cinc trets que van posar fi a la seva vida.

Unes hores abans, l'antic Beatle li havia signat un autògraf a Chapman, que li ho havia demanat. Com un mal averany que anuncia una desgràcia, algú havia fet una foto d'aquell moment, en què John Lennon apareix en primer pla signant un disc i Chapman queda darrere seu.

15. L'agonia de l'Omayra

La agonía de Omayra .
L'agonia de l'Omayra | Frank Fournier

El 1985, Colòmbia va patir l'erupció del volcà Nevado del Ruiz, i el poblat d'Armero va quedar totalment devastat. Les temperatures altíssimes que es van produir van fer que es desgelessin les muntanyes, i una massa enorme de cendres, aigua i runa s'ho anava empassant tot pels indrets per on passava. Dins d'aquest infern caòtic, una nena anomenada Omayra va quedar atrapada amb les cames per sota d'una biga a l'interior d'una bassa d'aigua, amb un únic braç lliure que li permetia aferrar-se a un travesser per tal de no enfonsar-se sota l'aigua.

Malauradament, l'Omayra va acabar morint a causa de l'esgotament i la hipotèrmia, després d'haver passat 60 hores agonitzant durant les quals el personal dels equips de rescat i alguns periodistes van mirar de salvar-la i de donar-li ànims. La imatge que ens ha quedat de la nena s'ha transformat en un autèntic símbol de la lluita per sobreviure.

14. El cadàver somrient d'en Ted Bundy

El cadáver sonriente de Ted Bundy
El cadàver somrient d'en Ted Bundy | Està disponible a: K44

El 24 de gener de l'any 1989 moria a la cadira elèctrica l'assassí en sèrie més famós dels Estats Units d'Amèrica. La fotografia que va aparèixer a la premsa del seu cadàver al dipòsit no tenia gaire punts en comú amb la imatge de l'assassí en sèrie: tenia el cap rapat, cosit pels cantons —a causa de l'autòpsia— i mostrava lesions al front de color vermellós, probablement degudes a les descàrregues elèctriques. L'element més pertorbador de la imatge és el mig somriure que dibuixen els seus llavis, com si des de l'altre món pogués enviar-nos aquesta ganyota.

Tot i que segurament no és la foto cèlebre que se'ns acudeix en primer lloc, és una de les més inquietants i esgarrifoses.

13. L'explosió del Hindenburg

La explosión del Hindenburg.
L'explosió del Hindenburg | Gus Pasquarella

El zepelí Hindenburg feia el trajecte de tornada d'Alemanya fins a Manchester Township, a Nova Jersey, i diverses càmeres s'havien concentrat per capturar el seu retorn triomfal als Estats Units.

Malauradament, es va produir una guspira a l'interior del seu mecanisme que va provocar una catàstrofe: el Hindenburg va acabar caient devorat per les flames, i els periodistes concentrats a la meta del seu trajecte van poder capturar, amb total impotència, els darrers instants d'aquest zepelí, que va endur-se la vida dels seus 36 passatgers.

12. Un voltor aguaita un nen

Niño acechado por un buitre.
Un voltor aguaita un nen | Kevin Carter

Aquesta fotografia es va presentar com la imatge d'un nen moribund i d'un voltor que l'aguaita ben a prop i espera amb calma poder obtenir la seva recompensa. Tanmateix, va acabar-se sabent que l'autor de la fotografia n'havia modificat la perspectiva per tal d'aconseguir un significat molt més carregat de dramatisme, perquè el nen únicament feia les seves necessitats en un racó apartat del seu poblat, i el voltor es trobava molt més lluny.

Això ens mostra que el fenomen de les 'fake news' no ve d'ara i que moltes fotografies que han passat a la posteritat també són muntatges que manipulen la realitat.

11. Les protestes a la plaça Tiananmen

Las protestas en la plaza de Tiananmén.
Les protestes a la plaça Tiananmen | Jeff Widener / Associated Press

És possible que alguna vegada hagis vist la imatge icònica d'un noi que es col·loca al davant d'una fila de tancs que es veuen obligats a aturar-se després que el jove es negui a apartar-se.

Aquests fets van tenir lloc l'any 1989, durant les manifestacions dels estudiants que es van produir després que traspassés el líder Hu Yaobang. Tot i que es va dur a terme un gran desplegament de militars armats, les protestes van continuar i van fer que la plaça Tiananmen es convertís en un autèntic símbol de les mobilitzacions en contra de la repressió.

10. Hissada de la bandera dels Estats Units

Izada de la bandera de Estados Unidos.
Hissada de la bandera dels Estats Units | Joe Rosenthal

Durant la Segona Guerra Mundial, una de les derrotes més importants per als japonesos va ser la que va originar la pèrdua de l'illa d'Iwo Jima, un enclavament estratègic del Japó.

Es tracta d'una campanya que va deixar-nos una imatge cèlebre fraudulenta i propagandística del conflicte bèl·lic: els protagonistes que hi apareixen no van ser els que van aconseguir coronar la muntanya Suribayaki en primer lloc, sinó que van fer que altres soldats es col·loquessin en aquesta posició agafant la bandera, buscant fer que els ciutadans mantinguessin els ànims ben amunt durant les poques setmanes que quedaven de conflicte.

9. Els terroristes de Munic ‘72

Los terroristas de Múnich ‘72.
Els terroristes de Munic ‘72 | Wikimedia Commons

Els jocs olímpics de l'any 1972 de Munic van quedar marcats per uns fets tràgics: un grup terrorista palestí anomenat 'Setembre Negre' va segrestar onze atletes de nacionalitat israeliana i retenir-los dins d'una habitació de l'hotel on s'allotjaven. Després d'haver-los retingut durant 36 hores, cinc dels segrestadors, tots els esportistes i un policia alemany van morir a trets. Els mitjans de comunicació van aconseguir algunes imatges com aquesta, dels segrestadors en el moment en què sortien al terrat de l'edifici hoteler.

8. L'assassinat de John Fitzgerald Kennedy

El asesinato de JFK en vivo.
L'assassinat de John Fitzgerald Kennedy | Wikimedia Commons

L'aleshores president dels Estats Units d'Amèrica, John Fitzgerald Kennedy, es passejava al costat de la seva muller Jackie Kennedy per la ciutat de Dallas, a Texas, en un cotxe presidencial amb la capota treta. De manera totalment inesperada i sobtada, el polític va rebre l'impacte de dues bales, una a l'esquena i l'altra al cap, que gairebé acaben amb la seva vida de manera instantània.

El material audiovisual que s'ha pogut recollir d'aquell dia tan tràgic encara no ha ajudat a aclarir els misteriosos fets, tot i que les imatges d'aquells instants se situen indubtablement entre les més conegudes de la història, amb un gran nombre d'enigmes per resoldre.

7. Execució a Saigon

Ejecución en Saigón.
Execució a Saigon | Eddie Adams

Aquesta imatge que aconsegueix transmetre a la perfecció l'absurditat de la guerra del Vietnam va ser guardonada amb el prestigiós Premi Pulitzer. Eddie Adams, fotògraf de professió, va aconseguir mostrar a través de la seva càmera l'instant en què un general de Vietnam del Sud disparava un tret al cap a un pres del Vietcong que, instants després, es desplomava.

Quan es va publicar aquesta fotografia, la opinió pública, que ja no trobava encertada la intervenció militar dels EUA juntament amb els cossos militars de Vietnam del Sud, encara va veure amb més mals ulls aquest conflicte bèl·lic.

6. Dinar sobre un gratacels

Almuerzo sobre un rascacielos.
Dinar sobre un gratacels | Wikimedia Commons

Es tracta d'una de les imatges cèlebres on veiem representada més bé la ciutat de Nova York durant la Gran Depressió, una instantània que fa que sentim vertigen només d'observar-la. Hi podem veure un grup de treballadors de la construcció que dinen tranquil·lament mentre descansen de la feina, tot i que dinen asseguts al damunt de la biga d'un gratacels que s'està construint, a una altura de 260 metres per damunt del terra i sense anar lligats o fer servir altres mesures de seguretat.

5. Caiguda del mur de Berlín

Caída del muro de Berlín.
Caiguda del mur de Berlín | Departament de defensa dels EUA

La caiguda del mur que dividia l'est i l'oest de Berlín va simbolitzar la fi del comunisme a Alemanya i de la separació que va afectar el país durant trenta anys. Tot i que els membres dels cossos militars intentaven contenir la multitud que volia travessar d'una banda de Berlín a l'altra, finalment van cedir a la pressió popular i van deixar que la gent passés i ajudés a enderrocar el conegut mur.

4. Neil Armstrong caminant damunt la Lluna

Neil Armstrong caminando por la Luna.
Neil Armstrong caminant damunt la Lluna | NASA

S'ha especulat molt sobre si aquest moment va passar de debò o no però, sigui com sigui, va ser un instant que va mantenir la humanitat sencera enganxada a la tele mentre contemplava com Neil Armstrong es convertia en la primera persona que caminava damunt d'aquest satèl·lit i deixava una imatge cèlebre que ha passat a la història i que va marcar un punt d'inflexió en la cursa per conquerir l'espai.

3. La salutació 'Black Power'

El saludo “Black Power”.

La salutació Black Power | Angelo Cozzi

En un context marcat per la lluita pels drets dels afroamericans, l'anomenat 'Black Power' es reivindicava amb força l'any 1968 durant els jocs olímpics: damunt del podi, quan sonava l'himne dels Estats Units, dos atletes de raça negra van decidir alçar el braç i abaixar el cap.

Moltes persones van considerar aquest gest un ultratge amb finalitats absolutament polítiques en un esdeveniment que no era polític sinó esportiu. D'altres, en canvi, ho recorden com una fita transcendental per recordar les persones que havien patit alguna agressió o tracte vexatori racista.

2. La bomba nuclear cau a Hiroshima

Bomba de Hiroshima.

La bomba nuclear cau a Hiroshima | Charles Levy

La Segona Guerra Mundial va acabar-se amb la capitulació de Japó, després d'haver patit el llançament de la bomba nuclear a les illes d'Hiroshima i Nagasaki. Els Estats Units d'Amèrica van encarregar-se de fabricar dos artefactes nuclears molt potents que tindrien l'objectiu de devastar les dues illes, anomenades Little Boy i Fat Man.

L'explosió nuclear de les bombes va desencadenar una onada expansiva extremadament potent que va destruir tot allò que tenia al voltant i va originar milers de morts, a banda de deixar una de les instantànies més espectaculars i sorprenents del segle XX: a diversos quilòmetres per damunt del nivell del mar, s'aixecava un enorme núvol en forma de bolet que molta gent ha vist alguna vegada a la vida.

1. Home que salta al buit

Hombre saltando al vacío.
Home que salta al buit | Cedida

Sis dècades després d'haver patit els coneguts bombardejos de Pearl Harbor, els Estats Units tornaven a ser víctimes d'un atac a gran escala al bell mig del cor: aquesta vegada, el Pentàgon i les emblemàtiques Torres Bessones eren les víctimes de l'atac. Molta gent que aquell dia treballava dins de les dues torres icòniques del paisatge novaiorquès que allotjaven un gran complex d'oficines va optar per llançar-se al buit, veient la impossibilitat de salvar-se de la catàstrofe.

Aquell moment tan dramàtic de la història americana va deixar-nos diverses imatges que, des del primer moment, es van convertir en instantànies cèlebres gràcies al fet que transmetien la desesperació de les persones que hi apareixien, protagonistes sense voler-ho d'una data que ha marcat un punt d'inflexió a la història recent.

  • També et pot interessar: Els 15 escriptors més cèlebres de tots els temps

Comentaris

envia el comentari