Imatge d'arxiu d'un establiment de Mercadona

Acord de col·laboració entre Mercadona i l’Associació Celíacs de Catalunya

Les dues entitats han editat un manual per facilitar la comprensió de l’etiquetatge dels productes sense gluten, i evitar així les confusions dels consumidors

La cadena de supermercats Mercadona ha col·laborat amb l’Associació Celíacs de Catalunya per facilitar, a les persones celíaques, la comprensió de les etiquetes. I és que tot i que els celíacs cada vegada tenen més facilitats per comprar productes sense gluten, també els hi preocupa trobar la informació adient en tots aquests productes.

Així doncs, l’Associació Celíacs de Catalunya, amb la col·laboració de Mercadona, ha editat el  'Manual per facilitar la comprensió de l’etiquetatge dels productes sense gluten’, que es tracta d’una guia amb informació suficient perquè els consumidors entenguin de forma senzilla les etiquetes dels aliments, ja que a vegades són «ambigües i confuses».

Comprar «de forma més segura, amb confiança i tranquil·litat»

L’Associació de Celíacs de Catalunya afirma que el 75% dels casos dels celíacs que en algun moment es ‘salten’ la dieta és produïda per alguna confusió en la interpretació de les etiquetes, i és per aquest motiu que, amb l’acord de col·laboració amb la cadena de supermercats valenciana, es pretén aconseguir que  el consumidor pugui comprar «de forma més segura, amb confiança i tranquil·litat».

Els aliments sense gluten han d'estar correctament etiquetats
Els aliments sense gluten han d'estar correctament etiquetats | CEDIDA

 

En aquest sentit, la presidenta de l’Associació, Olga Cuesta, apuntava: «Dins d’aquest objectiu s’emmarca l’edició del nou 'Manual per facilitar la comprensió de les etiquetes dels productes sense gluten'». I és que l’objectiu és evitar els greus problemes de salut que comporta i que les persones celíaques disposin de tota la informació d’una dieta sense gluten correcta, i mantinguin un bon estat de salut.

Evitar etiquetes que confonen als consumidors

Tot i que ja fa uns anys que la llei obliga al fet que les etiquetes dels productes alimentaris indiquin la presència d’al·lèrgens, com el gluten, amb un tipus de lletra diferent del text de l’etiqueta, encara existeixen moltes etiquetes ambigües que confonen al col·lectiu celíac per si pot consumir o no alguns productes.

En aquest sentit, l’entitat ha recordat que segons la normativa vigent, determinades etiquetes poden confondre als consumidors perquè els productes poden dur la descripció de ‘Molt baix en gluten’ si tenen entre 20 i 100 parts per milió de gluten (ppm), junt amb la senyalització d’‘indicats per celíacs’, encara que aquests no siguin aptes per aquest col·lectiu.

Per tant, només els productes que tenen els nivells de gluten inferiors als 20 ppm són aptes pels celíacs i poden portar la descripció ‘sense gluten' a l’etiqueta. Una situació complexa que intentarà aclarir aquest manual, el qual aportarà informació sobre legislació, contaminació creuada, classificació d’aliments, medicaments cosmètics i material escolar.

Alguns dels més de 1.250 productes sense gluten que ofereix Mercadona
Alguns dels més de 1.250 productes sense gluten que ofereix Mercadona | MERCADONA

 

Mercadona referma el seu compromís amb els celíacs

Amb aquesta iniciativa, la cadena de supermercats valenciana referma el seu compromís amb les persones celíaques i continua apostant per ampliar encara més el seu ampli ventall de productes sense gluten, que ja compta amb més de 1.250 unitats.

A més, l’objectiu de la companyia és oferir productes de gran qualitat al millor preu possible, i en aquest sentit, des de Mercadona assenyalen el següent: «Els proveïdors de Mercadona realitzen constants controls dels productes i de les matèries primeres amb les quals s’elaboren, i estan certificats per empreses externes acreditades en les normes de Seguretat Alimentària més estrictes».