Muntatge amb una persona tapant el sol amb la mà i el mapa d'alerta per onada de calor de l'AEMET

L'AEMET adverteix de temperatures extremes: 6 zones en alerta taronja aquest dimarts

En molts casos se superaran els 40 °C en aquestes zones

Les altes temperatures que suportarà gran part d'Espanya durant aquests dies ha obligat l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) a intervenir-hi. Aquest organisme ha activat l'alerta taronja a sis comunitats espanyoles per a aquest dimarts.

El començament de setmana serà especialment càlid al conjunt del territori espanyol, amb els termòmetres disparats fins als 45 °C. Durant aquest dilluns estaran en risc important pels valors tan elevats Huelva, Sevilla, Còrdova, Ciutat Real, Càceres i Badajoz. Per la seva banda, amb risc groc es troben Salamanca, Àvila, Toledo, Madrid, Ourense, Granada i Càdis.

A la província gaditana, a més, també hauran de prestar una atenció especial al vent. Es preveuen durant la jornada fortes ratxes de fins a 80 km/h i onatge. Això ha provocat que s'activés l'avís groc, que també afecta Girona, MenorcaMallorca.

Al llarg d'aquest dilluns, l'AEMET pronostica intervals ennuvolats a Catalunya i la Comunitat Valenciana, sense descartar pluges puntuals. També s'esperen intervals ennuvolats al nord de Galícia, a l'àrea cantàbrica i a les Balears durant les primeres hores. Per la seva banda, a la resta de país predominaran els cels clars.

Muntatge d'una persona bevent aigua i de fons un cel blau amb el sol i un termòmetre
Els 40 °C se superaran a moltes comunitats. | Africa Images, Robert Fruehauf

On serà més acusada la calor aquest dimarts?

Espanya s'haurà d'enfrontar durant els pròxims dies a la tercera onada de calor de l'estiu. Està previst que es mantingui almenys fins al dia 10. Els valors tèrmics començaran a repuntar de manera notable des d'avui dilluns.

Un flux de component sud a nivells baixos de l'atmosfera permetrà l'entrada d'una massa d'aire càlid procedent d'Àfrica. Això desencadenarà un augment important de les temperatures i dimarts es mantindrà aquesta tendència.

Els pronòstics de l'AEMET avisen de valors tèrmics que assoliran entre els 40 °C i 42 °C a les zones del quadrant sud-oest peninsular. Per la seva banda, a la meitat nord es preveu que els termòmetres rondin entre els 36 °C i 40 °C, que són uns registres exagerats. Afectarà principalment punts de Galícia i l'interior del Cantàbric, que fins ara havien tingut un estiu suau.

Fins a sis comunitats estaran en alerta taronja per la calor aquest dimarts: Andalusia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Extremadura, Galícia i Comunitat de Madrid.

A Andalusia caldrà posar el focus sobretot a Còrdova, Granada, Huelva, Jaén, Sevilla i Cadis. Per la seva banda, a Castella i Lleó, les temperatures més grans es localitzaran a Salamanca, Valladolid i Àvila. La resta de províncies quedaran en avís groc.

Amb avís taronja també hi ha Albacete i Toledo a Castella-la Manxa, així com Càceres i Badajoz a Extremadura. A Galícia, Pontevedra i Ourense seran els dos territoris amb més risc, a més de la Comunitat de Madrid.

Quin temps hi haurà dimecres?

Per dimecres encara s'espera un augment dels termòmetres, que serà més acusat a l'àrea cantàbrica i la meitat oriental peninsular. Tot i això, com assenyalen des de l'AEMET, és possible que hi hagi una caiguda dels valors a l'extrem occidental.

Consideren que serà la jornada més calorosa de la setmana, amb episodis que assoliran els 44 °C en àrees de la meitat sud i zona centre. Tampoc ho esquivaran al Cantàbric oriental, altiplà nord i vall de l'Ebre. Fins i tot, també es registraran unes mínimes massa elevades, amb nits tropicals amb valors per sobre dels 25 °C.

A partir de dijous ja s'aprecia una disminució dels termòmetres pel nord-oest. S'anirà estenent aquesta dinàmica durant les jornades següents a altres punts d'Espanya. Les temperatures continuaran sent altes, encara que més suaus en comparació dels dies previs.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!