Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto de botifarra tallada en una taula de fusta

Alerta alimentària: Sanitat retira d'urgència aquestes conegudes botifarres

El lot, infectat per un perillós bacteri, ha comercialitzat en diversos punts d'Espanya

La Direcció General de Salut Pública i Ordenació Farmacèutica ha engegat un pla per retirar del mercat i de tots els canals de comercialització un popular embotit. La Delegació Territorial de Salut i Consum de Cadis ha estat la primera a donar la veu d'alarma, després de detectar la presència d'un perillós bacteri en els productes d'una de les empreses de la regió.

Concretament, el producte afectat és un embotit de fetge, més popularment conegut com a botifarra. Després d'analitzar un dels lots d'aquest producte, s'ha pogut confirmar la presència de listèria, un bacteri amb efectes adversos per a la salut de les persones.

Avisen de la presència d'un bacteri en botifarra venuda a Espanya

Segons han comunicat les autoritats sanitàries, la immobilització i retirada del mercat afecta el número de lot 120922, amb data de consum preferent 12/03/2023 de la marca Chacinas El Bosque.

L'empresa gaditana d'embotits distribueix els seus productes principalment al territori andalús, però la seva marca també apareix en alguns locals de tot el país. Fins ara, el lot afectat ha arribat a diversos municipis de la província de Cadis, Sevilla i Màlaga.

El producte s'ha comercialitzat a diversos punts d'Espanya

Entre aquestes localitats en alerta es troben: Prado del Rey, Benamahoma, Benaocaz, Ubrique, Villamartín, El Bosque, La Barca de la Florida, Zahara de la Serra, Codonals, Grazalema, Jerez de la Frontera i Chipiona, així com a Los Palacios i Villafranca i Benaojan.

Foto d'una mà amb un guant una prova amb microorganismes
La listèria és un dels bacteris que causa més infeccions alimentàries | GETTY IMAGES

Aquest embotit ha arribat fins i tot a la capital catalana, on s'ha detectat i retirat el lot afectat en un establiment de Barcelona. A més, no es descarta la possibilitat que el producte hagi estat redistribuït i, per tant, hagi arribat a altres territoris d'Espanya.

Les autoritats expliquen què fer en cas de tenir un dels productes

L'alerta ha estat comunicada als serveis de control oficial de les províncies implicades per tal d'assegurar-ne la retirada completa. Alhora, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), també ha informat sobre aquesta contaminació a través de xarxes socials.

Pel que se sap fins ara, no hi ha hagut cap cas d'infecció vinculat amb aquest lot de botifarra. Tot i això, Salut ha explicat com procedir en cas de trobar el lot afectat, i evitar així contaminar-se amb la listèria. És per això que es recomana a les persones que poguessin tenir a casa seva aquest producte s'abstinguin de consumir-lo i el torni al punt de compra.

Què és i com afecta la listèria?

Després de realitzar els controls del producte afectat, els investigadors han trobat la presència de Listeria monocytogenes, més conegut com a listèria, es tracta d'un bacteri i patogen causant d'un gran nombre d'infeccions alimentàries. La listeriosi és la principal infecció que causa aquest bacteri.

S'estimen 1.600 casos de listeriosi a l'any, 260 dels quals resulten mortals. Si bé és veritat que la infecció per listèria sol ser asimptomàtica o lleu en persones sanes, suposa un risc greu de salut per a alguns col·lectius de risc.

Una infecció mortal per a persones de risc

El grup de més risc per a la listeriosi el componen les persones immunodeprimides, la gent gran, els nens petits i les embarassades. Els símptomes poden anar dels més lleus com a gastroenteritis lleu o dolors musculars i de cap, fins als més greus com a diarrea, confusió, pèrdua de l'equilibri, convulsions i, fins i tot, la mort.

Les persones embarassades són, però, el grup de risc més elevat. Aquestes, a més de tenir deu vegades més de possibilitats de contraure la infecció, són les principals víctimes mortals de la listèria. A més, la infecció pot causar avortaments espontanis, morts fetals i parts prematurs.

Per tot això, les autoritats sanitàries recomanen acudir a un centre de salut en cas de presentar simptomatologia compatible amb una listeriosi o haver-ne consumit algun producte contaminat pel bacteri causant.