Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Capses de medicaments

Alerta a les farmàcies catalanes amb el conegut Omeprazol: retiren milers de caixes

Les autoritats sanitàries han retirat un lot d'aquest conegut fàrmac

Nova alerta sanitària i, aquest cop, per un medicament que prenen milers de catalans. Parlem de l'Omeprazol Altan, un fàrmac receptat per combatre l'acidesa estomacal, molt fàcil d'adquirir a qualsevol farmàcia espanyola. Segons ha informat l'Agència Espanyola de Medicaments i de Productes Sanitaris (Aemps), s'ha ordenat retirar un lot sencer d'aquest fàrmac, després de detectar que tenia defectes.

En concret, el medicament afectat per l'alerta sanitària és l'Omeprazol Altan de 40 mil·ligrams, en forma de pols. El fàrmac es comercialitza en unitats de 50 vials cadascuna. Segons expliquen a El Español, no és la primera vegada que l'Aemps detecta algun tipus de defecte en aquest conegut medicament.

Retiren un lot sencer d'Omeprazol per defectes

L'omeprazol és un dels medicaments més coneguts d'Espanya, i el 2015 també va arribar a ser el més consumit de tots. Les autoritats sanitàries han retirat un lot, després de trobar resultats fora de les especificacions a l'assaig d'impureses desconegudes. En aquest sentit, a més de la retirada, les unitats han estat retornades al laboratori, per les vies habituals.

Detall de tres tipus diferents de pastilles
El lot afectat s'ha distribuït per diversos punts de venda | OCU

Tal com ha indicat l'Aemps, les unitats d'Omeprazol retirades per possibles defectes són les que pertanyen al lot 22Co169, amb data de caducitat del 31/03/2023. Tenint en compte aquestes dades, s'aconsella consultar aquesta informació a l'envàs de cada unitat adquirida.

Segons les autoritats sanitàries, la retirada del fàrmac ha estat a causa d'una «possible obtenció d'un resultat fora d'especificacions a l'assaig d'impureses desconegudes abans del final de la vida útil del lot esmentat». Tenint en compte el motiu de la retirada, les impureses catalogarien el defecte dins la classe 2 (segons l'escala de l'Aemps).

Possibilitat de tornar el medicament, en cas d'haver-lo adquirit

Com s'ha assenyalat anteriorment, les autoritats recomanen no només deixar de medicar-se amb aquest fàrmac, sinó també tornar-lo a qualsevol punt de venda. Encara que sigui complicat imaginar-se la magnitud de l'alerta, la veritat és que afecta tant llars com hospitals o centres de salut.

En aquest sentit, i en cas de comprovar que es té a casa un dels medicaments retirats, l'Aemps ha indicat que aquest es pot retornar als punts de venda. A més de la retirada, el compliment de la qual haurà de ser controlat per les comunitats autònomes, es procedirà a la devolució de les unitats als laboratoris Altan.

Què és exactament l'omeprazol i per què es pren?

L'Omeprazol, també conegut com a Prilosec, és un fàrmac destinat a tractar els símptomes que es presenten per la malaltia de reflux gastroesofàgic (ERGE). Quan es pateix l'ERGE, el pacient pot experimentar lesions a l'esòfag, a conseqüència de l'àcid secretat per l'estómac en forma de reflux.

Com que és un medicament que inhibeix la producció d'àcid per part de les cèl·lules gàstriques, es converteix en un gran aliat per als afectats per aquesta malaltia. Per això, es fa servir l'Omprazol, capaç de tractar les possibles úlceres o altres lesions resultants del pas del reflux, en un gran nombre de casos.

Va ser el primer inhibidor per a aquests casos que es va comercialitzar a Espanya, i per això compta amb una llarga trajectòria d'usuaris fidels. Segurament, és dels pocs medicaments que la gent reconeix tan sols sentir el seu nom.

Els especialistes assenyalen que, perquè sigui efectiu, s'ha d'empassar una càpsula 30 minuts abans dels àpats. Sobretot, adverteixen que en el cas que es trituri, talli o mastegui, el fàrmac perd totes les seves propietats.

A més, tot i que els efectes secundaris que representa són poc comuns, els qui es mediquin amb Omeprazol poden experimentar des de nàusees, vòmits i diarrea fins a mal de cap o símptomes de refredat.