Persona amb mal de panxa.

Els 7 aliments que t'encanten, però destrossen la teva salut per dins

Els aliments que consumeixes afecten directament la teva digestió i la teva salut abdominal

Una dieta sana i equilibrada reforça les nostres defenses, ens aporta energia, facilita l'absorció de vitamines i minerals i també col·labora en el correcte funcionament del nostre intestí. Tenir cura del nostre organisme des de dins va molt lligat a què mengem, com a tantes altres coses.

I si no parem atenció al que ens portem a la boca, és molt probable que tinguem problemes: restrenyiment, diarrea o gasos. Cada persona necessita una dieta adaptada a les seves necessitats, però hi ha aliments beneficiosos o perjudicials per a tothom. És per això que et portem alguns productes que hauries de menjar amb cura per no perjudicar massa la teva flora intestinal.

Els 7 aliments amb què hauries de tenir cura

Aquests són alguns dels aliments que destrossen la teva salut des de dins i que has de menjar amb moderació:

1. Verdures flatulentes

Imatge d'un home menjant-se un plat de bròquil cuit
El bròquil pot inflamar l'abdomen i causar molèsties. | Getty Images

Les verdures que formen part de la família de les cols, com el bròquil o la coliflor són flatulentes, cosa que vol dir que provoquen molts gasos. De fet, són moltes les persones que no les toleren. El seu consum s'ha de moderar perquè l'excés de gasos provoca la inflamació de l'abdomen i és realment molest.

2. Làctics

Els làctics poden provocar problemes d'estómac, com ara diarrees, gasos o  inflamació i mal d'estómac en moltes persones. Això pot passar a qualsevol persona, no només a les que tenen problemes estomacals o són intolerants a la lactosa.

Got de llet
Modera el consum de làctics per millorar la teva salut intestinal. | Getty Images

 

És recomanable consumir els làctics amb moderació o substituir-los per fermentats. Aquests milloren la digestió, equilibren la flora intestinal i tenen menys lactosa, cosa que facilita la correcta digestió del producte.

3. Aliments salats

Sal.
La sal pot alterar el procés de la digestió. | Getty Images


La sal mai falta a les cuines i és que potencia el sabor dels nostres aliments fent-los més desitjables. Tot i això, l'excés d'aquest condiment, a més de provocar malalties cardiovasculars, pot alterar la digestió. El millor és consumir-la amb moderació, sense passar-nos gaire.

4. Carn vermella i embotits

Detall d'una forquilla i un ganivet tallant un tros de carn
No s'ha d'abusar de la carn vermella. | Getty Images
 

La carn vermella i els embotits són difícils de pair, cosa que fa que el procés es faci molt més pesat i molest. Així doncs, és recomanable menjar aquests aliments amb moderació i acompanyats d'altres de més sans i lleugers.

5. La cafeïna i l'alcohol

La cafeïna i l'alcohol tenen un efecte diürètic al cos humà. Aquest pot produir deshidratació, és a dir, la pèrdua de líquids i sals minerals i causar nàusees i restrenyiment. A més, el cafè també accelera el trànsit intestinal i pot produir diarrees o cremor d'estómac i indigestió .

Got de cafè
El cafè accelera el trànsit intestinal i pot provocar molèsties a l'estómac. | Getty Images
 

6. Menjar picant

Si vols mantenir el sistema digestiu sa, has d'evitar l'excés de menjarpicant. Aquest pot irritar el sistema digestiu i provocar cremor, a més de moltes molèsties a l'abdomen. A més, si ets una persona amb un estómac sensible, tens més possibilitats de patir vòmits, hemorroides, dolor abdominal i diarrea.

Menjar picant.
L'efecte del menjar picant a les persones amb l'estómac sensible pot ser molt greu. | Getty Images
 

7. Aliments grassos

Els aliments grassos són més difícils de pair pel nostre organisme, cosa que provoca la inflamació  d'estómac i restrenyiment. Aquest tipus d'aliment també pot passar pel nostre intestí sense fer el procés de digestió correctament, provocant moltes vegades diarrea.

Foto d'unes patates fregides i d'una hamburguesa.
El menjar amb molta grassa, a més de ser poc sa, dificulta la digestió. | Getty Images
 

Consells per cuidar la teva flora intestinal

A més de cuidar la nostra alimentació, també hi ha certs hàbits que ens ajudaran a millorar la nostra digestió. Et donarem tres consells que pots aplicar al teu dia a dia per cuidar l'organisme des de dins.

Beu aigua

Beure aigua de manera regular ajuda a mantenir-nos hidratats i descompondre els aliments consumits, un gran benefici per a la digestió. És important recordar que no només hem de beure aigua quan es té set, sinó regularment.

Fes activitat física diàriament

L'activitat física a més d'alliberar l'estrès també accelera la digestió, redueix la sensació d'inflamació  i prevé el restrenyiment.

Dona en un bosc.
L'exercici ajuda a activar l'organisme i millora la teva salut. | Getty Images
 

Divideix la dieta i fes cinc àpats al dia

Dividir el menjar en cinc vegades, amb uns horaris regulars i mastegant bé ajuda a sentir-nos més satisfets i evita que tinguem una digestió pesada. També fa que el metabolisme es mantingui actiu i absorbeix els nutrients per obtenir més energia.