Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un munt de mocadors usats i una dona al fons

Els millors aliments per reforçar la immunitat natural i no emmalaltir

El sistema immunitari es pot reforçar si es consumeixen certs aliments

Davant de bacteris resistents i virus mutants, la medicina espera trobar nous tractaments estudiant els processos evolutius dels humans... i els patògens que els habiten.

Mentrestant, no ens queda cap altra que intentar cuidar-nos al màxim. I quina millor manera que seguir una alimentació natural i saludable, practicar exercici físic regular i mantenir un estil de vida tan sa com sigui possible.

Quins aliments són bons per reforçar les nostres defenses?

A continuació, podreu consultar una llista que recull alguns dels aliments més beneficiosos per al nostre organisme.

1. Fruites i verdures

Aliments com les fruites i verdures són molt rics en antioxidants i vitamines, per la qual cosa han de tenir una presència constant als nostres àpats. Així, són interessants les fruites i verdures vermelles (tomàquet, síndria, papaia, aranja rosa) riques en licopè, un antioxidant que ajuda a protegir els glòbuls blancs.

Les verdures de fulla verda i, en particular els espinacs, també són beneficioses per a les nostres defenses. I això és perquè són riques en vitamina A, la qual estimula la proliferació de glòbuls blancs i la producció d'anticossos per part dels limfòcits. Però si no ens convencen aquestes verdures, podem menjar les varietats de la col, riques en vitamines B9 i C.

Imatge d'un bol amb diverses cols de Brussel·les
Les cols de Brussel·les són ideals per millorar el nostre sistema immunitari | Getty Images

D'altra banda, hauríem de consumir les fruites i verdures de color violeta blavós (remolatxa, ceba vermella, i especialment fruits vermells i negres, i magrana). La raó se sustenta en la reserva de vitamines A, B i C, essencials per donar suport al sistema immunitari i d'antioxidants. De fet, la remolatxa augmenta el nivell d'enzims antioxidants i de defenses.

3. Cítrics

I no podríem oblidar-nos dels cítrics, com la llimona, la taronja i l'aranja. Per què? Molt senzill: pel seu alt contingut en vitamina C, útil per millorar el poder de destrucció microbiana dels glòbuls blancs. I, a més a més, la vitamina C és capaç de participar en la destrucció cel·lular i en l'eliminació de les defenses esgotades, facilitant-ne la renovació.

4. Espècies

Les espècies també són molt interessants, com passa amb la cúrcuma, el curri, la canyella o el gingebre. I és que aporten beneficis antioxidants i també proporcionen una acció antiinflamatòria i antiinfecciosa.

Quins altres aliments poden ser interessants?

Doncs, l'all, la ceba, l'escalunya, el cibulet, el romaní o la farigola són ideals, especialment quan els consumim en forma d'infusió. Però, sabies que el cacau també ofereix beneficis útils? Sí, i això és perquè és tremendament ric en polifenols.

Aquests pertanyen a una família d'antioxidants molt potents, útils per ajudar el sistema immunitari a lluitar contra els diferents atacs microbians i en estimular els glòbuls tant vermells com blancs.

Cacau pur i grans de cacau
El cacau és un dels aliments més rics en polifenols | Getty Images

Com funciona el nostre sistema immunitari?

El sistema immunitari és un sistema de vigilància i defensa que treballa constantment per protegir el nostre organisme d'atacs externs. Bàsicament, es compon de diversos òrgans i desenes de diferents tipus de cèl·lules.

Però com funciona el nostre sistema immunitari? Doncs quan un microbi o una altra amenaça entra al nostre cos, els glòbuls blancs, que són un tipus de cèl·lules (leucòcits) presents a la sang, la limfa o els òrgans, el detecten i el capturen.

Després, les cèl·lules immunitàries generen unes substàncies químiques anomenades citoquines, capaces de reclutar altres per tal d'eliminar el microbi, absorbint-lo i digerint-lo. Aquesta és l'etapa d'inflamació aguda responsable de símptomes com a febre, malestar, cansament o envermelliment.

De manera paral·lela, altres cèl·lules migren a través de la sang cap als ganglis limfàtics més propers. Aquí presenten un fragment de microbi, l'antigen, als limfòcits T i B (altres tipus de glòbuls blancs), que s'activen i es multipliquen. D'altra banda, mentre que les cèl·lules B produeixen anticossos que poden neutralitzar el microbi, les cèl·lules T destrueixen les cèl·lules infectades.