Foto d'una dona amb quatre bosses de compra.

Aquestes rebaixes, ves amb molt de compte: les 4 grans estafes a les botigues

Atenció a les irregularitats més comunes durant les rebaixes

Molt de compte amb les rebaixes d'hivern. Malgrat ser un dels moments més esperats de l'any, la veritat és que aquesta època de descomptes pot comportar enganys o fraus per part dels venedors. Encara que creguem que és totalment impossible que ens estafin, és recomanable prestar atenció a l'hora d'anar-nos-en de compres.

Els 4 tipus de frau més comuns durant les rebaixes

Des de fa uns dies, nombroses botigues han donat el tret d'inici a les rebaixes. Durant unes setmanes, els establiments es troben al punt àlgid, ja que reuneixen més clients que en altres èpoques de l'any. Un fet que no eximeix el venedor per oferir vendes de qualitat o el consumidor de comprar sense consultar que ho està fent de manera segura.

Si alguna cosa és clara, és que comprar sense precaució és la crònica d'una estafa anunciada. Sobretot, si no es tenen en compte les irregularitats següents, ja que són les més típiques durant les rebaixes. La Federació d'Associacions de Consumidors i Usuaris d'Andalusia (FACUA) recomana als clients prestar especial atenció a l'hora d'efectuar les seves compres.

Foto d'una dona amb bosses a les mans.
Abans de comprar res, valora si realment és una rebaixa que val la pena. | Getty Images

1. El fals descompte

Possiblement és un dels fraus amb més presència a les rebaixes. Consisteix a anunciar un producte rebaixat quan realment s'està venent al mateix preu que sempre. Si haguessis consultat el preu anterior, podries comprovar que, en realitat, aquest no ha canviat en cap moment.

Pel que fa a aquest engany, la FACUA assenyala que «en gairebé la totalitat dels productes rebaixats haurà de constar clarament el preu antic juntament amb el rebaixat». Els únics productes que se «salven» d'aquest requeriment són alguns com els conjunts d'articles.

2. La publicitat enganyosa

És molt habitual assabentar-se de les rebaixes mitjançant espais publicitaris de diversa índole. No obstant això, certs establiments aprofiten aquestes dates per anunciar rebaixes en productes que no s'hi havien venut mai prèviament.

3. El producte que puja de preu dies abans

Com en el primer cas, és un dels recursos més comuns en nombrosos establiments. Per dur-ho a terme, s'apuja el preu del producte uns dies abans de les rebaixes, per així poder baixar-lo quan arribin i incloure el producte entre els rebaixats.

4. Els descomptes exagerats

Tot i que en algunes ocasions es tracta, simplement, d'un error humà, la veritat és que potser t'has topat amb aquest engany. Els comerciants exageren els descomptes dels productes mitjançant etiquetes que afegeixen un descompte molt superior al real. Quan això passa, els clients no solen adonar-se'n fins que han de pagar per les seves compres.

Imatge de tres dones ben abrigades fora d'un centre comercial i anant de compres
Si detectes alguna irregularitat, no ho dubtis i denuncia-ho. | Getty Images

Què fer en cas de trobar-te alguna irregularitat?

La FACUA és clara sobre això i recorda que tot establiment ha de tenir un full de reclamacions per als clients. Es recomana que els clients denunciïn qualsevol irregularitat que detectin, tant per xarxes socials com a les autoritats competents.

Com ells mateixos assenyalen: «Així mateix, els comerciants i consumidors han de saber que la llei preveu sancions per a aquells establiments que cometin infraccions o que violin la legislació en matèria de rebaixes», per la qual cosa qualsevol irregularitat podria ser penada per la llei.

A més a més, l'organització recorda algunes dades que poden ser interessants per als clients. Per exemple, que el període de devolució o el mètode de pagament s'ha de mantenir igual que a la resta de l'any: no es podrà exigir al comprador un temps inferior, com és habitual, o que pagui altrament. I no sols això, sinó que tots els productes que s'ofereixen no han de ser defectuosos.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp