El Black Friday: en què consisteix, quan és i quin origen té?

Descobreix totes les particularitats d'aquesta celebració

La locura del Black Friday. Te expliacamos qué es esta tradición.
El Black Friday i la seva bogeria: descobreix en què consisteix | Xarxes socials

Segurament has sentit el concepte de Black Friday i saps que és un «divendres negre» que no deixa respirar els consumidors amb ofertes desorbitades i preus realment baixos que fan que la gent compri sense treva. Ara bé, en què consisteix exactament el Black Friday i com s'origina aquesta tradició d'abans del Nadal? Avui t'explicarem diverses coses sobre aquesta celebració perquè, quan es produeixi, no t'agafi per sorpresa.

  • També et pot interessar: El Día de Muertos de Mèxic, una antiga tradició per honrar els difunts

En què consisteix exactament el Black Friday?

A nivell comercial, el Black Friday és aquella jornada en què queda inaugurada l'època de les compres de Nadal. La majoria de grans superfícies comercials i de comerços minoristes rebaixen els seus articles durant un període de 24 hores.

Darrerament, a més, el comerç electrònic també ha incorporat la celebració de la popular tradició. Ara bé, les plataformes de venda en línia normalment prefereixen apostar pel denominat Cyber Monday, que és el dilluns següent després del Black Friday i del Dia d'Acció de Gràcies.

Quan és?

La celebració del Black Friday es du a terme el divendres posterior al Dia d'Acció de Gràcies dels Estats Units, que cada any se celebra el quart dijous del mes de novembre. Així, el Black Friday d'aquest 2018 es produirà el dia 23 de novembre. A més, hi ha determinats comerços que decideixen allargar les rebaixes als dies següents del Black Friday, amb campanyes populars entre les quals destaca el Black Weekend.

Orígens

El Black Friday es va originar durant els anys 60 als Estats Units d'Amèrica. El divendres de després del Dia d'Acció de Gràcies, va poder-se constatar que els comerços i els carrers estaven plens a vessar de gent, cosa que es va interpretar com una bona ocasió per fer pujar les vendes de les grans superfícies. Hi ha diverses fonts, a més, que ens expliquen que el primer indret on es va instal·lar la tradició va ser la ciutat de Filadèlfia, tot i que es va estendre per tot el país de manera força ràpida i, darrerament, pels comerços de tot el planeta.

Hi ha diversos experts que parlen del canvi que es pot constatar als comptes de determinats comerços durant aquest període, que de vegades van dels números vermells als números negres només per l'efecte de les compres durant aquesta data. Per això se l'ha anomenat divendres negre.

El Black Friday al territori espanyol

La tradició del Black Friday es va instal·lar de manera definitiva al territori espanyol durant l'any 2012, en un moment en què el govern de Rajoy va adoptar la decisió de liberalitzar les campanyes que es fan per a les rebaixes i va cedir als comerciants el poder de decidir-ne la mida i la durada. Aleshores, els comerciants van començar a desenvolupar la seva estratègia particular per tal de farcir l'any d'esdeveniments de tipus comercial.

D'aquesta manera, les rebaixes més significatives tenen lloc al final del mes de juny i al començament de l'hivern. Més tard, es produeixen les de mitja temporada o 'mid season', que s'inicien gairebé quan s'acaba el període estiuenc i que finalitzen amb el començament del Black Friday. La principal diferència entre les diferents classes de rebaixes són les campanyes de màrqueting que se'n fa i la importància que se'ls dona. Sigui com sigui, el reclam per als compradors sempre hi és.

L'any 2015, la crisi econòmica que es vivia al territori espanyol va provocar que els clients se centressin a comprar durant els períodes de descomptes, cosa que va fer que la tradició americana s'acabés consolidant encara més.

El Black Friday a Mèxic

A Llatinoamèrica, la tradició està menys consolidada. Mèxic és un bon exemple d'això: l'any 2011, aquest país va veure la creació de la iniciativa anomenada El Buen Fin, durant un cap de setmana del mes de novembre en què diverses superfícies comercials fan promocions i ofertes, a més d'oferir crèdit sense cap mena d'interès.

Tot i que la inspiració de la iniciativa El Buen Fin neix del Black Friday, les dates en què se celebra són diferents. El Consell Coordinador Empresarial, amb això, persegueix la finalitat de promoure la reactivació econòmica amb l'ajuda de la cooperació entre el sector públic i el sector privat.

Això no obstant, diverses persones han posat en dubte la utilitat d'una iniciativa així. La tendència comercial de Mèxic és diferent de la que trobem als Estats Units perquè les seves temporades no canvien: els consumidors poden fer servir la roba de tardor al llarg de tot l'hivern, i no n'han de comprar de nova.

Conclusions: quins són els motius de la seva celebració avui en dia?

Deixant de banda els seus orígens, cal remarcar que el Black Friday, en el context econòmic que viu el món avui, ha esdevingut una celebració molt eficient per als comerços i per a les grans superfícies. En primer lloc, perquè encoratja les persones a tornar a consumir després que s'acabi un període llarg en el qual no hi ha hagut rebaixes i perquè les prepara de cara a les campanyes nadalenques. Els comerciants, a més, gaudeixen d'una oportunitat excel·lent per vendre les darreres existències de la tardor.

En segon lloc, es tracta d'un dia molt interessant per tal de fer ofertes de l'estil de 'doorbusters', que vol dir que són articles que únicament estan disponibles durant un lapse temporal limitat i que les seves existències també són limitades. Aquest fet fa que els consumidors s'endinsin en una cacera d'ofertes que moltes vegades és frenètica.

Avui en dia, els consumidors sovint comparen moltes promocions i preus amb temps. Hi ha diversos comerços que volen donar resposta a aquesta demanda i que, per això, avancen el Black Friday fins i tot a l'inici del mes de novembre. Una altra raó que pot ajudar a explicar aquesta transformació és la por de quedar desbancat per la competència. Amazon va ser un dels primers actors que va decidir apostar per aquesta pràctica, amb ofertes publicades a partir del dia 1 de novembre.

    Referències bibliogràfiques


    Comentaris

    envia el comentari