Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una jove comprant a una botiga de roba de segona mà

Les botigues de roba canvien per sempre a Catalunya: les talles canvien per llei

Atenció a la llei que sancionarà les botigues sense talles grans

El tema de les talles grans a les botigues de roba ha estat un debat recurrent en els darrers anys. Sí, perquè, la veritat, hi ha hagut força polèmica degut al fet que algunes botigues no estan oferint als seus clients aquesta mena de talles.

Així que, per frenar aquesta tendència, la Generalitat ha passat a l'acció i ha presentat un pla de fins a 60 propostes per resoldre una realitat que, sens dubte, és certament preocupant. Així és, ja que gairebé la meitat dels adolescents entre 12 i 16 anys no es troben a gust amb el cos. És a dir, es tracta d'un tema sensible pel qual la Generalitat ha decidit prendre mesures.

Atenció a la nova llei que afecta les talles de roba

Així doncs, el pla d'acció per combatre la pressió estètica 2023-2026 s'ha enfocat en diferents aspectes, i un és la moda. Per tant, el Govern ha decidit sancionar aquelles botigues de roba que no tinguin talles més grans per oferir als seus clients.

Pla d'una botiga de roba amb un cartell de rebaixes
El Govern de Catalunya obligarà totes les botigues a oferir talles més grans | Europa Press

Per referir-nos a aquest Pla d'Acció per Combatre la Pressió Estètica, està dissenyat basant-se en dades realment impactants. Un és que el 47% dels adolescents d'entre 12 a 16 anys vulguin aprimar-se. Un percentatge molt alt que, sens dubte, cal aturar abans que el problema sigui encara més gran.

Aquest pla presentat per la Generalitat vol combatre aquesta pressió estètica que pateixen les dones, especialment. I entre les 60 mesures que han presentat, algunes han cridat poderosament l'atenció.

Catalunya obligarà les botigues de roba a vendre talles més grans

Estem parlant de l'eliminació dels uniformes discriminatoris i fins i tot avisar a la publicitat quan a les imatges surtin persones retocades o amb diferents filtres.

Penjador
El Govern podrà sancionar les botigues que no venguin talles grans | Getty Images

El cert és que una de les mesures més importants que afecta al sector de la moda és el canvi del codi de consum. Una cosa que obligarà totes les botigues de Catalunya a oferir moltes més talles, especialment les més grans.

Així doncs, la Generalitat aclareix que aquelles botigues de roba que no compleixin aquesta obligació correran el risc de guanyar-se una sanció que pot ser més que notòria.

«El malestar i la insatisfacció amb el mateix cos en tenen una causa: s'anomena pressió estètica. I és un problema estructural inherent al patriarcat», ha sentenciat la consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge.

La Unió Europea i la norma d'estandardització sobre les talles de roba

Aquest pla robust que ha estat acceptat per portar a terme la Generalitat no només rau en l'assumpte que afecta la moda. I és que, també ho fa al voltant de l'alimentació, l'esport, l'audiovisual, el consum, l'educació, la salut i el món laboral.

Foto de diverses peces de roba penjades.
Aquest canvi és perquè el 47% dels joves entre 12 a 16 anys volen aprimar-se | Getty Images

Un pla que té un pressupost que arriba als 12,5 milions d'euros, i que s'espera implantar molt aviat. Per tant, properament veurem a les botigues talles més grans per als clients, tret que vulguin rebre una multa del govern català.

No obstant això, val a dir que la UE disposa d'una norma d'estandardització sobre les talles de roba, després de la marcada el 2017 per l'Organització Internacional de Normalització. Això sí, a la pràctica cada fabricant acaba implantant el seu propi sistema, que combina certes variables que volen respondre a les diferències de cada territori.

Això fa que no hi hagi talles grans o, fins i tot, es facin peces encara més petites del qual es classificaria com a tal. Un fet que pot variar en diferents marques d'un sol fabricant i moltes vegades acaba donant pàbul a ideals estètics que no casen amb la realitat de la societat.