Imatge de dues dones mirant roba en una botiga

La cadena de moda catalana ha tancat 23 botigues en només mig any

La firma ha tancat 23 botigues en els últims sis mesos, segons El Economista

Sembla que una coneguda cadena de roba ja no és el que era. I és que, si pensem en el nom Desigual, segurament el primer que ens ve al cap són els colors variats i peces d'allò més estridents. Sí, és tot un clàssic. Tot i això, és innegable que l'efecte causava ara en la gent ja no és el mateix que el d'abans. Les dades parlen per si mateixes. 

Fa uns anys, el més normal era veure com les seves botigues reunien grans congregacions de clientes disposades a aconseguir qualsevol modelet. Tot i això, el pas del temps ha suposat un gran revés per a aquesta cadena, ja que no deixa de sumar pèrdues econòmiques, així com el tancament de moltes de les seves botigues.

Desigual va tancar l'any amb 23 botigues menys

L'efecte de la pandèmia continua latent en nombrosos comerços, com passa en el cas de Desigual. Tot i els esforços de la cadena per obrir nous establiments, la veritat és que va tancar el 2022 amb una xifra inferior de botigues a la d'altres anys.

I és que, com recull el mitjà El Economista, la cadena de moda va comptar amb un centenar menys d'establiments respecte a la prepandèmia. Per si no n'hi hagués prou, a aquestes xifres s'hi afegeixen altres baixes importants, ja que, de moment, compta amb 393 botigues, unes 15 menys que a principis d'any.

Imatge d'una botiga 'Desigual'
A 'Desigual sempre han destacat les seves peces de roba cridaneres | DESIGUAL

Sumant els tancaments d'anys passats més els d'aquest any, que acaba de començar, es demostra que Desigual tindria un altre objectiu. Sembla que el motiu de clausurar tantes botigues podria estar relacionat amb la incipient importància que les marques estan donant a les 'flagships'.

Aquestes són el que es podria denominar com a botigues 'insígnia' o 'simbòliques'. És a dir, pretenen representar la marca al 100% mitjançant un establiment que reflecteixi la seva identitat al màxim. Com ja ha passat amb altres marques com Zara, s'espera que pròximament noves cadenes segueixin l'estela d'aquesta obrint més 'flagships'.

 

Les vendes han anat caient amb el pas dels anys

La cadena fundada per Thomas Meyer no només compta amb menys botigues actualment, sinó que compta també amb uns percentatges de vendes molt inferiors respecte a altres anys. Segons Metropoli Abierta, la cadena ha anat perdent vendes des del 2014.

Mentre que el 2014 les vendes van assolir un total de 960 milions d'euros, el 2021 —quan, segons l'ARA, es van tancar 20 botigues— la xifra es va estancar als 370, molt lluny dels guanys de fa gairebé una dècada. Tot i això, la sort de Desigual estaria canviant des de fa un any.

I és que si parlem de resultats nets, només el 2020 es van haver d'enfrontar a una pèrdua de 83 milions d'euros. Tot i això, l'empresa va poder tancar el 2021 amb un resultat net de 2,6 milions, una quantitat optimista que podria suposar un gran alleujament per a Desigual.

Un 2022 força desigual

Tal com anunciava Alberto Ojinaga, el director general de Desigual, des de la marca esperaven continuar creixent a un ritme òptim durant el 2022, malgrat el context econòmic que estaven travessant tots els comerços.

Com ell mateix indicava, la seva intenció era la de «continuar treballant a consolidar les bases d'un creixement sostingut futur». Per tant, la seva visió de futur també implicava els anys següents.

I pel que sembla, no anava tan desencaminat. Tot i que és cert que la cadena no ha donat més detalls sobre el seu rendiment econòmic, com declara Moda Es, sembla que l'inici del 2022 va ser tot un èxit. Durant el primer trimestre van aconseguir repuntar les vendes fins a un 15%. Tot això impulsat també per la seva aposta per l'E-commerce, és a dir, les vendes en línia.

I és que, en aquest mateix context, cal destacar que segons El Economista, l'empresa ha obert botigues a Berlín, París, Nova York i Milà aquest 2022. 

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp