Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un bloc de pisos

Canvi crucial a la vista per a milers de catalans que tenen la seva casa en propietat

L'evolució de les hipoteques comença a generar molt de nerviosisme a Catalunya

Milions de catalans, amb un habitatge en propietat, suporten des de fa dies una pesada incertesa. L'increment dels tipus d'interès provocarà que les seves hipoteques es disparin. Atesa la situació que es pot arribar a crear, tant el Govern com la banca han decidit moure fitxa.

El Govern té sobre la taula la proposta dels seus socis de 'topar' el preu de les hipoteques. Per part seva, els bancs aposten per la congelació de les quotes durant un any. La mesura que hauran de dur a terme afectaria al voltant del 70% de la població, que té una hipoteca d'interès variable.

Fins fa poc temps gaudien d'uns tipus d'interès molt reduïts. Tot i això, la situació ha fet un gir radical des de fa unes setmanes i es preveu que l'evolució no sigui precisament optimista.

Possible decisió dràstica que podria prendre el Govern amb les hipoteques

El sector bancari no travessa pel seu millor moment pel que fa a la reputació. Adverteixen que s'han de prendre decisions amb calma i sent conscients que el Govern «va a la desesperada», recull La Información. Entenen que davant d'aquesta situació els hi toca «agafar el control de la negociació».

Estimen que hi ha «marge de negoci a les comissions, de manera que es pot contenir la pujada de les quotes». Indiquen que el pitjor que els pot passar és que l'Executiu els marqui el pas, cosa que intenten evitar per tots els mitjans.

Façana d'un edifici residencial
Els tipus d'interès es dispararan | iStockPhoto (Grand Warszawski)

Els bancs proposen congelar les quotes

L'oferta que va posar sobre la taula la banca consistia en una congelació de les quotes. Només es rebaixaria a algunes concretes, i no es tindria en compte tots els deutors. L'opció que sol·licitaven els socis de Govern deixaria en una situació una mica compromesa al sector, i és que haurien d'enfrontar-se a tres contratemps durs.

En primer lloc, aquest límit proposat limitaria molts els seus ingressos, i haurien d'aprovisionar aquells crèdits que caiguessin. Finalment, suportarien una crisi reputacional en cas de produir-se desnonaments, però les males notícies no s'aturarien aquí.

El Congrés està estudiant un futur tribut contra les entitats bancàries. Si se'n surt, la intenció és ingressar durant els dos propers anys 1.500 milions d'euros. La idea que es planteja des del sector és desenvolupar un pla que s'assimili força al que es va executar durant la pandèmia. En aquell moment, els diferents actors van donar el vistiplau a un model on s'ajornava el pagament de capital i interès als grups vulnerables.

En aquell període, la banca també va proposar que els més indefensos abonessin únicament interessos durant un temps limitat. Aquesta és una altra solució que es podria manejar actualment. Val a dir que aquesta moratòria implicaria la modificació del termini del préstec, principalment perquè hi ha una sèrie de quotes que es quedarien sense amortitzar.

Què passaria si tira endavant la mesura del Govern?

Si es dugués a terme el límit que reclamen els socis de Govern, des de la banca adverteixen que hi hauria dos escenaris. En primer lloc, que s'hi apliqui un interès màxim de l'1,5%. L'altra possibilitat consistiria que els interessos no cobrats es traslladin als pagaments del proper exercici.

Imatge d'una mà agafant unes claus
Un 70% de la població té hipoteques de tipus variable | Pixabay

L'Executiu, amb Pedro Sánchez al capdavant, ha iniciat una campanya contra el sector bancari, però també és conscient que els necessita per sortir d'aquesta crisi com més aviat millor. Tot i això, ja els ha aplicat un dur càstig amb la imposició de nous impostos.

Ha de decidir quina és la millor opció per a totes les parts, la mesura que prengui s'haurà d'ajustar als interessos dels socis europeus i dels supervisors. Això sí, sense deixar caure la banca.