Foto d'una mà tocant un matalàs.

Les claus de l'OCU per escollir el matalàs que més et convé aquest 2023

Hi ha algunes recomanacions que et poden ajudar a triar el matalàs adequat

El son, juntament amb altres factors com la higiene o l'alimentació, constitueixen un pilar fonamental a la vida de qualsevol ésser humà. De fet, si tenim en compte l'esperança de vida actual, les persones passarem una mitjana de 20 anys de la nostra vida dormint.

Per aquesta raó, i sent conscients que com a mínim hauríem de descansar entre 6 i 8 hores diàries, és important que ho fem sobre un bon matalàs. A l'hora d'escollir-ne un és molt habitual que sorgeixin dubtes, però, a l'article d'avui donarem respostes a totes elles.

La importància d'un matalàs adaptat a les nostres característiques

Tots som diferents i, com és lògic, també tindrem necessitats diferents. Pel que fa a la qualitat del son no seria menys: no tots els matalassos estan fets per a tot tipus de persones.

Foto d'una dona llevant-se al matí amb sol
Dormir bé ofereix molts beneficis per a la salut | GETTY IMAGES

Amb l'objectiu d'aconseguir un descans nocturn i plaent, el millor que podem fer és buscar un matalàs que s'adapti precisament a les nostres necessitats. En aquest sentit, l'elecció d'un bon matalàs és una cosa seriosa i que no ens hauríem de prendre a la lleugera.

El pes, el material, els problemes físics... són moltes les variables que poden interferir a l'hora de fer aquesta elecció. De fet, és tanta la varietat que hi ha al mercat que moltes persones no saben per quina decantar-se. Per aquest motiu, i amb la intenció d'aclarir el màxim de dubtes possibles, veurem a continuació les recomanacions que hem de tenir en compte abans de comprar un matalàs, segons l'OCU.

1. Conèixer els tipus de matalassos

Una de les primeres qüestions que cal tenir clares és l'existència quant a tipus de matalassos. A grans trets els podríem classificar en quatre: de molles, d'escuma de poliuretà, d'escuma viscoelàstica i de làtex.

Els primers són els que es distribueixen de forma individual i estan embolicats en sacs de roba. Els segons estan creats amb poliuretà, un material silenciós, resistent i no acumulatiu de pols. Els tercers contenen escuma viscoelàstica, la qual permet una major adaptabilitat al contorn del cos. Els últims, per la seva banda, en ser de làtex solen ser molt resistents i duradors.

Foto d'una persona obrint la funda d'un matalàs.
Existeixen diversos tipus de matalàs, i abans de comprar-ne un és recomanable conèixer-los | Getty Images

No obstant això, també hem de tenir en compte l'existència de matalassos especials, com ara els ortopèdics. Aquest tipus de matalassos solen estar recomanats per a determinats tipus de persones, com és el cas d'aquelles que han d'estar molt de temps al llit.

2. La base també és important

La base és la part que s'encarrega de donar un suport ferm al matalàs, per tant, l'elecció que en fem també és important. Podem classificar tres tipus: somier de làmines, somier de molles o taula entapissada.

El primer tipus de somier és apte per a qualsevol tipus de matalàs i sol ser el més econòmic. Tot i això, el segon tipus és una base més especial encara que s'empra en matalassos més simples, com per exemple els dels hotels. Pel que fa a la taula entapissada, aquesta sol ser la més recomanada per matalassos de molles i els d'escuma, però no per als de làtex.

3. Cal tenir en compte la fermesa

I, per últim, però no menys important, hem de prestar també atenció a la fermesa del matalàs. Recordem que un bon matalàs ha de repartir de manera adequada el pes del nostre cos, per tant, és important que respecti la curvatura natural de la columna vertebral.

Columna vertebral
És important que el matalàs s'adapti la curvatura de la nostra columna vertebral | GETTY IMAGES

A grans trets podem diferenciar dos tipus de fermesa: la rígida i la tova. Un matalàs amb fermesa rígida pot no acabar d'adaptar-se al cos, però un més tou també podria tendir a enfonsar-se. Per tant, una de les preguntes que ens hauríem de fer abans de valorar la fermesa seria conèixer el nostre pes. Així mateix, la postura en què dormim, el moviment que fem al llit o l'època de l'any també serien determinants abans d'escollir.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!