El club dels 27 i la seva història

Una llarga llista de cantants que van morir ben joves

El club de los 27 o la extraña maldición de algunos artistas musicales.
Es pensa que alguns artistes tenen una maledicció ben estranya que fa que formin part del club dels 27 | Xarxes socials

Els artistes inclosos dins del denominat club dels 27 tenen en comú diverses coses, a banda del fet d'haver mort de manera prematura i tràgica: la incapacitat de poder fer front a l'exigència que té la fama, un conjunt de traumes a nivell personal i una vida carregada d'excessos. Al panorama musical, de fet, molta gent diu que aquest nombre estaria maleït.

En què consisteix el club dels 27?

És el nom que, a nivell mundial, rep el conjunt de músics o cantants que són molt populars i que van morir en el mateix moment: quan tenien 27 anys. Hem pogut observar que els personatges que s'inclouen dins d'aquest grup en general tenen en comú un historial molt extens de consum de drogues i alcohol de manera excessiva, que normalment han provocat suïcidis o morts per sobredosi. Igualment, alguns artistes que formen part d'aquest grup també van ser assassinats o van morir en circumstàncies ben fosques.

Allò que inicialment es pensava que només era una casualitat cada cop va anar-se tornant més famós entre la gent, després de cada nova mort en circumstàncies similars, fins que ha esdevingut una llegenda urbana ben peculiar i macabra sobre la faceta més amagada del panorama musical.

A més, un element que encara afegeix més llenya al foc és el fet que molts dels integrants d'aquesta llista van traspassar durant el moment clau de la seva carrera musical, com si el fet d'arribar als 27 anys constituís un punt d'inflexió i de no retorn a l'existència d'aquests artistes que han marcat per sempre la història musical.

El club dels 27 i la seva història a través dels seus integrants més rellevants

A continuació, observarem els artistes que formen part d'aquesta crònica tan fosca del món musical i veurem com era la seva vida. 

1. Robert Johnson, 1911-1938

Aquest magnífic guitarrista va ser l'encarregat d'obrir la llista del club dels 27. Es tracta d'una font d'inspiració de mestres de la guitarra com ara Muddy Waters, Keith Richards, Jimmy Hendrix o Eric Clapton, però la llegenda que l'envolta és ben fosca.

Els rumors més verinosos apunten al fet que Johnson hauria adquirit la seva gran habilitat per tocar la guitarra a través d'un pacte amb el diable, perquè fins un cert moment no havia demostrat gran habilitat per fer-ho i, fins i tot, els seus contemporanis han afirmat que era més aviat mediocre amb aquest instrument.

S'afirma, a més, que Johnson va prometre lleialtat al diable després de renunciar a la fe divina quan l'any 1930 va patir la mort de la seva dona i del seu fill primogènit en el moment en què aquest havia de néixer.

L'any 1938, la història plena de tragèdies de l'anomenat «Rei del blues del Delta» es va acabar de manera abrupta quan se'n va trobar el cos sense vida en un encreuament de camins al Mississipí, concretament al terme de Greenwood.

Tot i que no s'han pogut demostrar mai del tot les causes definitives de la seva mort, la teoria més estesa és la de l'enverinament a mans del propietari d'un local on anteriorment havia tocat i del qual havia hagut d'anar-se'n perquè no es trobava bé.

Aquesta versió també afirma que l'amo d'aquest local era el marit d'una amant de l'artista, ple de rancúnia i amb set de venjança. D'aquesta manera, la llista del club dels 27 havia quedat inaugurada.

2. Brian Jones, 1942-1969

Va ser l'encarregat de batejar els Rolling Stones, un grup de música molt popular i emblemàtic que va crear i va integrar com a baixista. El talent de Brian Jones per a la música era indiscutible i innat: la seva oïda era molt bona i tenia una habilitat increïble a l'hora d'aprendre a tocar nous instruments ràpidament, com ara el sitar hindú —cosa que podem comprovar a la perfecció amb la cançó 'Paint it, black'. 

La relació tibant amb Mick Jagger i Keith Richards a causa del seu consum recurrent de substàncies havia fet que caigués en una profunda depressió que no podria superar. El mes de juny de l'any 1969, de fet, tant el guitarrista com el vocalista dels Stones van fer fora Brian Jones de la banda, i aquest no s'hi va negar perquè era plenament conscient de la seva situació particular.

Aproximadament un mes després d'aquests fets, el creador del popular grup va ser trobat sense vida flotant a la piscina de casa seva cap per avall, a Sussex. Avui en dia, de fet, es continua parlant de les possibles circumstàncies de la seva mort.

Els Stones van continuar tocant després de la mort de Jones
Els Stones van continuar tocant després de la mort de Jones | Cedida
 

3. Jimi Hendrix, 1942-1970

Aquest autèntic mestre de la guitarra és un dels membres més destacats de tota la llista. Se l'ha considerat el millor guitarrista de tots els temps en diversos moments, i ha acabat passant per davant d'altres genis com ara Chuck Berry, B. B. King o Jimmy Page. Amb el seu instrument predilecte, Hendrix va arribar a crear distorsions i sons elèctrics a través dels quals feia experiments musicals.

Convertit en un autèntic emblema del desenfrenament del període hippy, va aconseguir aplegar milers de seguidors seus que sentien una gran emoció per tal de sentir-lo tocar en directe en coneguts festivals de la talla del de Woodstock. Hendrix era esquerrà i no podia disposar sempre de guitarres fetes a mida, cosa que feia que sovint fes els concerts amb l'ajuda d'una guitarra Fender pensada per als dretans a la qual havia donat la volta i canviat les cordes de posició. Això també era un detall important que va esdevenir un senyal d'identitat ben rellevant.  

Per desgràcia, va deixar de brillar sobre els escenaris a causa d'un còctel fatídic de nou somnífers i alcohol. Els mitjans de comunicació van relatar que Jimi Hendrix havia mort de camí cap a l'hospital, a l'ambulància que l'hi portava, ofegat amb els seus vòmits. No hi va haver cap membre del personal sanitari que el va atendre que pensés a posar-li el cap de costat perquè no s'ofegués.

4. Janis Joplin, 1943-1970

La dècada dels 70 ha quedat marcada per sempre a causa de les morts de diversos cantants que integren el club dels 27. A l'octubre d'aquell mateix any, només un any més tard després de la mort de Jimi Hendrix, s'ofegava una veu molt i molt potent, la de la primera dona que va aconseguir triomfar amb el rock i que es va convertir en un veritable símbol de l'esperit revolucionari d'aquells temps a través de la seva veu: Janis Joplin.

Alguna vegada, Joplin feia broma parlant sobre què passaria en cas que es morís, quelcom que causava desconcert entre els seus seguidors i entre les persones del seu cercle més proper. Fins i tot, s'havia arribat a preguntar si, en cas que es morís, la seva pèrdua seria semblant a la de Hendrix, i s'ho havia respost a ella mateixa afirmant que, de fet, la seva fama era superior a la del mestre de la guitarra.

Poc temps després, Joplin acabava morint a causa d'una sobredosi d'heroïna i alcohol mentre duia a terme la gravació d'un disc que es convertiria en el número quatre de l'artista.

El fet més estrany d'aquesta mort és que no es va trobar mai cap prova que demostrés que la cantant s'hagués administrat la droga, perquè on va morir no es va descobrir cap xeringa o instrument similar.

5. Jim Morrison, 1943-1971

Morrison, molt conegut per haver estat vocalista de The Doors, un popular grup de rock psicodèlic, va aconseguir fer el paper de líder atractiu i carismàtic per al públic, en part gràcies a la seva gran força vocal i a la seva presència inigualable que aconseguia omplir tots els escenaris. Es deia que Morrison no consumia heroïna perquè les agulles li feien molta por, però que prenia habitualment cànnabis, peiot i LSD. 

Ara bé, la xicota que tenia aleshores va trobar-ne el cos sense vida a la banyera, i els informes dels metges afirmaven que va morir a causa d'una fallada cardíaca que la ingesta excessiva d'alcohol havia multiplicat. Sigui com sigui, hi ha molts interrogants que envolten el traspàs d'aquest membre tan destacat del club dels 27, perquè no se li va practicar mai l'autòpsia a causa d'una manca de signes violents

Morrison, de fet, hauria pogut morir a causa d'una sobredosi d'heroïna que li hauria administrat Jean de Breteuil, un traficant de drogues d'origen francès que sortia amb la cantant Marianne Faithful. Aquesta hipòtesi, però, no es va poder demostrar mai, perquè el traficant francès va morir dotze mesos després que el vocalista de The Doors.

6. Kurt Cobain, 1967-1994

Més de dues dècades després del darrer ingrés d'un membre al club dels 27, se n'hi va incorporar un altre: Kurt Cobain, icona del moviment conegut amb el nom de 'grunge', va ser el següent de la llista. Entre les explicacions potencials al fet de què va empènyer-lo a posar fi a la seva vida d'una manera tan extrema hi trobem una clara oposició a transformar-se en un altre producte de consum del màrqueting musical, una cosa a la qual sempre s'havia oposat i que en tot moment havia deixat ben clara a les cançons.

En un moment donat de la seva carrera, Cobain va patir una laringitis que va fer-lo retirar per un temps dels escenaris, i això li va causar una depressió de la qual s'estava tractant quan es va intentar suïcidar sense èxit. Un mes després d'això, se'n va trobar el cadàver estirat al terra al damunt d'un bassal de sang i al costat d'una escopeta que semblava que havia fet servir per disparar-se al cap. Abans de morir, va redactar una nota amb la qual s'acomiadava i demanava a la seva dona que cuidés la seva filla, que era ben petita. 

Quan era un adolescent, Cobain es veu que havia afirmat que estava fascinat pel club dels 27, tot i que la seva mare no havia pensat que això pogués esdevenir tan preocupant.

L'alcohol i les drogues són les principals causes de les morts de molts d'aquests personatges
L'alcohol i les drogues són les principals causes de les morts de molts d'aquests personatges | Cedida

 

Altres membres d'aquest club 

En aquest club hi va haver també altres estrelles que, tot i no haver brillat amb tanta força, van originar grans pèrdues i van alimentar enormement el curiós mite del misteriós i lúgubre club dels 27

7. Mia Zapata, 1965-1993

Mia Zapata va ser la vocalista del grup punk The Gits, originat a la ciutat de Seattle. Van començar tocant a diversos locals nocturns i, ben aviat, van assolir la fama a nivell internacional. Això no obstant, la cantant va ser violada i assassinada, cosa que va posar un punt final a la trajectòria de The Gits, que va quedar-se a les portes d'una gira per Europa i els Estats Units.

El cas de l'assassinat de Zapata no es va aclarir fins una dècada després, quan una mostra de saliva va permetre que se'n detingués el responsable.

8. Freaky Tah, 1971-1999

Raymond Rogers, veritable nom del raper Freaky Tah, integrava el grup The Lost Boyz quan va morir d'un tret al clatell quan sortia d'un hotel de Queens, a la ciutat de Nova York. El seu assassí va fugir amb un cotxe del lloc dels fets, tot i que posteriorment se'l va detenir i condemnar a un total de 7 anys de presó.

Després que el raper Tupac Shaur morís assassinat el setembre de l'any 96 i que el seu company de professió Notorious B.I.G. ho fes també el març del 97, l'assassinat de Freaky Tah va representar la tercera mort violenta d'un raper en el curt període de tres anys.

9. Amy Winehouse, 1983-2011

La jove promesa del soul, que va començar amb una gran força, segurament és la incorporació al selecte club dels 27 que més es podia predir, encara que Winehouse hagués guanyat un gran nombre de premis i disposés d'un registre de veu increïble i molt poc habitual.

Les seves addiccions a les drogues i a l'alcohol, però, van fer que cada vegada tingués més conflictes amb la justícia i que acumulés molts escàndols. De fet, una de les darreres actuacions que havia de fer, a la ciutat de Belgrad, es va haver d'anul·lar perquè va aparèixer totalment èbria i gairebé no podia ni aguantar-se dreta.

Poques setmanes després d'això, la diva en caiguda lliure va aparèixer sense vida a la casa que tenia a Londres. La seva taxa d'alcohol a la sang era de 416 mg/dl, mentre que es considera que la quantitat de risc són 350 mg/dl.


Comentaris

envia el comentari