Dona amb bosses de compra en un centre comercial.

Arriba el Black Friday: Consells per evitar que t'estafin i comprar el que necessites

El bombardeig d'ofertes amb el Black Friday i el Ciber Monday ja és constant, però cal estar a l'aguait per evitar possibles decepcions amb les nostres compres

Ja fa uns anys que el Black Friday ha irromput en les nostres vides i ho ha fet per quedar-se. Aquest esdeveniment que té el seu origen als Estats Units, se celebrava l'endemà del Dia d'Acció de Gràcies. Els comerços minoristes i les grans superfícies donaven el tret de sortida a la campanya de Nadal amb grans ofertes. Aquesta pràctica es va importar fa uns anys a casa nostra i ara ja està plenament estesa.

Enguany, el Black Friday se celebra oficialment el 26 de novembre, però segurament ja esteu rebent un bombardeig constant de correus electrònics i anuncis per tot arreu amb grans ofertes. Sens dubte és un moment interessant per fer compres i fins i tot avançar els regals de Nadal per estalviar-se uns diners, però s'ha d'anar amb molt de compte perquè també és un moment en què es produeixen força estafes, especialment virtuals.

De la mà del Black Friday també neix el Ciber Monday, que en aquest cas és el dilluns 29 de novembre, i les ofertes fan referència especialment a productes relacionats amb la tecnologia.

Des de l'Agència Catalana de Consum ens expliquen què cal tenir en compte per estalviar-se ensurts i fer un consum responsable en aquesta campanya de Black Friday 2021.

Trucs per comprar amb seguretat aquest Black Friday 

Les sucoses ofertes que ens arriben per tot arreu ens poder fer picar allà on no hauríem, és per això que des de Consum recomanen que només escollim comerços electrònics que siguin segurs i de confiança, és a dir, que ja coneguem. Si teniu algunes sospites, abans de comprar busqueu opinions d'altres usuaris a la xarxa.

Altres factors que cal vigilar si visiteu una web que no conegueu és comprovar que l'adreça electrònica comenci per https i aparegui un cadenat tancat a la part inferior del navegador; no hi hagi faltes d'ortografia, traduccions mal fetes; que hi hagi les dades del venedor i l'adreça física de l'empresa, així com condicions clares pel que fa als sistemes de pagament, enviament i les despeses de transport.

Primer pla d'una mà amb una targeta i un ordinador.
S'ha de comprovar que les pàgines on comprem siguin legals. | CatalunyaDiari
 

També ha d'especificar que els usuaris tenen 14 dies per retornar la compra —excepte si son productes fets a mida o personalitzats, serveis que tinguin una data concreta com bitllets d'avió, reserves d'hotel o entrades d'espectacles, serveis que ja s'hagin prestat completament, productes que es fan malbé amb rapidesa, etc—.

No és recomanable que accediu a botigues virtuals des d'enllaços que us arribin per missatge o correu electrònic. Durant aquestes campanyes son habituals els coneguts com a 'phishing', és a dir, el robatori de contrasenyes, dades personals, etc., a través d'aquest sistema.

Un altre punt a evitar és fer compres utilitzant ordinadors públics o xarxes Wi-Fi obertes, ja que si acabem consumant el tràmit haurem de facilitar dades personals i bancàries.

Què s'ha de tenir en compte si compro en webs fora de la Unió Europea?

És important que tingueu present que si feu compres en pàgines webs de fora de la Unió Europea, els seus productes estan subjectes al pagament d'IVA i altres drets de duanes. Això significa que abans de fer aquesta compra en un país no comunitari heu de verificar si els impostos estan inclosos al preu final, perquè si no ho estan, l'empresa que fa l'entrega dels productes us podria reclamar el recàrrec.

A més a més, si teniu cap problema és possible que sigui més difícil resoldre'l, ja que la normativa europea de protecció de les persones consumidores no serà aplicable.

Compres presencials: les obligacions dels comerços

Si gaudiu dels descomptes del Black Friday i del Ciber Monday comprant en botigues tradicionals també hi ha factors que heu de tenir ben presents. Pregunteu abans de comprar les condicions de canvis i devolucions, ja que no tenen obligació d'oferir-ho si no ho anuncien.

En cas que n'acceptin, s'ha de tenir en compte les condicions: el termini, les excepcions (si n'hi ha), si tornen els diners o et fan un val de compra, la caducitat dels vals...

Pel que fa a les ofertes que hi hagi, els productes rebaixats han d'estar diferenciats clarament d'aquell que no en tenen, i la informació dels preus amb descompte ha de ser molt clara, mostrant l'original, el rebaixat i el percentatge de descompte.

Cal recordar que, tant en compres en línia com presencials, la informació que es dona a través de la publicitat ha de ser veraç i objectiva, sense induir a confusió. Si un establiment fa publicitat enganyosa podem presentar una denúncia perquè s'investigui i, si escau, se'l sancioni.

La publicitat és vinculant i, per tant, se'n pot exigir el compliment. 

Primer pla d'una tecla d'ordinador i un carret de la compra.
Les compres virtuals son les grans triomfadores durant el Black Friday. | CatalunyaDiari

Tinc una reclamació: i ara, què? Els passos a seguir

Si heu seguit tot els passos que us hem explicat, però heu tingut una mala experiència i voleu reclamar heu de seguir 2 passos. El primer és un requisit obligatori i és que primer s'ha de reclamar a l'empresa amb la qual hàgiu tingut el problema. 

És important que ho feu per un canal que us permeti tenir una prova: fulls oficials de reclamació, formulari web, correu electrònic, trucada al telèfon d'incidències, etc.

Si no rebeu resposta per part de l'empresa en un termini màxim d'un mes, o la resposta que us donen no la considereu satisfactòria, heu d'iniciar el segon pas. Aquest consisteix a contactar amb el servei públic de consum del vostre municipi, o bé omplir el formulari en línia de l'Agència Catalana de Consum

Des d'aquests organismes s'intentarà resoldre la vostra reclamació mitjançant una mediació o un arbitratge, uns mecanismes de resolució alternativa de conflictes que son gratuïts i voluntaris per totes dues parts implicades.

Com preparar quines compres amb descomptes he de fer

Un cop controlades totes les amenaces amb què ens podem trobar en aquestes campanyes de grans ofertes, és important que planifiquem què volem comprar per fer un consum responsable i conscient.

Per aconseguir-ho es recomana fer una llista amb tot allò que necessitem, d'aquesta manera evitarem compres compulsives. Fem un consum responsable donant prioritat als establiments i als productes locals i de proximitat.

Abans de realitzar la compra és recomanable comparar preus en diversos establiments. No piqueu tampoc amb ofertes molt exagerades, ja que podrien ser una estafa. I, sobretot, conserveu sempre totes les factures o comprovants de compra, ja que això és la nostra garantia i els necessitarem si tenim algun problema i hem de reclamar.

Si teniu ben presents tots aquests factors, podreu aprofitar i gaudir al màxim de dues de les grans campanyes comercials de l'any com son el Black Friday i el Ciber Monday. Feu un consum responsable i gaudiu de les vostres compres!