Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Noia menjant saludable i persona en una bàscula

Cada cop més gent s'apunta a la dieta sense aliments prohibits: resultats visibles

Els experts expliquen les raons per no restringir aliments

Quan decidim començar una dieta, el més probable és que el primer que fem sigui consultar internet. Això, a priori, pot semblar una cosa normal i habitual. Però, el que cal saber és que, lluny de la realitat, de vegades massa informació pot ser un perill.

En el cas de les dietes ho podem veure molt sovint: dietes exprés, dietes miracle... i en definitiva, mil i una promeses que suggereixen que perdre pes pot ser fàcil i ràpid. Però, no et deixis enganyar, perquè els experts ho tenen clar, i per això, han llançat un missatge.

Aliments prohibits a les dietes: Què diuen els experts?

Podem dir amb gran certesa que la majoria de persones que comencen una dieta consideren necessari restringir el consum de determinats aliments. I és que això, tot i que pot ser efectiu en alguns casos, també es pot fer de forma errònia.

Segons el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa), el 65% de les persones que volen perdre pes solen optar per restringir determinats aliments a les seves dietes. Això, segons els experts, és una pràctica gens recomanable.

Muntatge d'un nutricionista escrivint en una llibreta amb aliments damunt la taula i farina refinada amb ombreig negre
Els nutricionistes són els professionals adequats als que has d'acudir si vols començar una dieta | Getty Images Signature, Billion Photos

De la mateixa manera que si ens dol una dent anem al dentista o si se'ns fa malbé el cotxe anem al mecànic, amb l'alimentació passa el mateix. Si volem començar una dieta per perdre pes, el més recomanable és acudir a un nutricionista.

I és que els dietistes i nutricionistes són, precisament, les persones que més ens poden aconsellar en aquest tipus de casos. Qui millor que ells per conèixer-nos, assessorar-nos i elaborar-nos un pla dietètic adaptat a les nostres necessitats.

Ara bé, com que aquesta premissa és una cosa que no tothom sol dur a terme, aquests professionals no han dubtat a llançar un missatge d'advertiment a la població. Pel que sembla, restringir aliments de la nostra dieta pot acabar desencadenant problemes seriosos de salut.

La doctora María Cruz Manzaneque assenyala el següent: «Continuem creient que el que ha funcionat al meu amic o al meu veí em funcionarà a mi».

Noia menjant saludable i fons de menjar sa
No cal restringir aliments per perdre pes | Billion Photos, Rimmabondarenko

Així mateix, també destaca que «aquest tipus de dietes que restringeixen aliments provoquen problemes a curt termini i altres que, malauradament, es poden arribar a cronificar».

Hem de prendre consciència que quan es tracta de la nostra salut no tot s'hi val. Realitzar aquest tipus de dietes sense cap base ni suport pot passar factura, i més encara, si la realitzen adolescents o joves. També pot desencadenar trastorns de la conducta alimentària.

Per aquesta raó, la doctora Manzaneque considera important desmentir el mite que una dieta és temporal, ràpida i a curt termini. No val res cuidar el nostre organisme durant un temps i, després, tornar als mateixos hàbits que teníem al principi.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les totes les novetats, canvis i ofertes de MERCADONA al teu WhatsApp!

Així doncs, el que podem extreure de tot això que és que les famoses 'dietes restrictives' semblen no ser la millor opció si volem aprimar-nos. Totes elles tenen una cara oculta que a priori no veiem, però l'important és saber que una bona alimentació és una cosa que hem de portar al dia a dia.

Si vols començar una dieta, fes-ho bé

Tal com comentàvem a l'inici, quan tinguem el propòsit de començar una dieta per perdre pes, el que hem de fer, en primer lloc, és acudir al nutricionista. Reiterem la necessitat de no saltar-nos aquest pas perquè, aquest professional és qui està capacitat per dissenyar un pla dietètic saludable.

Per aconseguir que el nostre propòsit no es converteixi en un malson, cal tenir clar que, si cal restringir aliments, aquests han de ser analitzats pel professional que ens tracti. Si eliminem de la nostra dieta aliments bàsics, a més de perdre greix muscular, podrem obtenir un efecte rebot.

Aquest efecte rebot, com bé sabràs, és el que es coneix com la recuperació dels quilos perduts en molt poc temps. Per tant, com que es tracta d'una de les conseqüències més habituals, convé no caure en l'error de cometre-la.

No obstant això, una cosa que sí que podem començar a fer pel nostre compte (al mateix temps que acudim al nutricionista) és començar a eliminar mals hàbits. Treure l'alcohol, el tabac o els menjars ultraprocessats, per exemple, és un gran inici.