Actualment, a Espanya hi ha 47.000 vehicles catalogats com a històrics. De moment, al Govern li convé que això es continuï mantenint així, ja que obtenen subvencions de la Unió Europea.
De fet, per tal de continuar mantenint-los, la normativa es canviarà per ser fins i tot més permissius amb aquest tipus de vehicles. Això farà que tant la ITV com les normes pel que fa als gasos no siguin les mateixes que per a la resta dels cotxes.
Així ho ha comentat el 'tiktoker' Amiliibia mitjançant un vídeo que ha compartit a la xarxa social de TikTok, una de les més visitades del moment.
Els cotxes històrics i els seus avantatges a la ITV
En primer lloc, cal destacar que, com a cotxe històric, s'entenen els que es van matricular fa 30 anys o fins i tot més. Són aquest tipus de vehicles els que tenen més avantatges en diferents aspectes, com comenta el 'tiktoker'.
Els avantatges afecten tant les revisions de la ITV com les zones a què poden accedir. En molts casos, s'entén que el seu ús és de caràcter puntual i no habitual, cosa que sí que passa amb altres vehicles més recents.
Així són els períodes de la ITV per als cotxes històrics
De forma general, els cotxes que tenen més de 10 anys han de passar la Inspecció Tècnica de Vehicles, més coneguda com a ITV, una vegada a l'any. Tot i això, els vehicles que comptin amb una antiguitat de més de 30 anys són històrics, per la qual cosa canvien els períodes.
D'aquesta manera, els períodes que han de passar entre una revisió i la següent de la ITV en el cas dels vehicles catalogats com a històrics són els següents:
- Cotxes de 30 a 40 anys d'antiguitat: han de deixar de passar la ITV de forma anual, i ho han de fer cada dos anys.
- Cotxes d'entre 40 i 45 anys d'antiguitat: no la passaran cada dos, sinó cada tres anys.
- Cotxes de més de 45 anys: els vehicles que tinguin aquesta antiguitat passaran la ITV cada quatre anys en lloc de cada tres.
- Cotxes matriculats abans del 1950: aquest és el cas més especial. De fet, tots els matriculats abans de tal any estaran exempts de passar la ITV.
Zones de Baixes Emissions
D'altra banda, les normes pel que fa als gasos també són molt més permissives amb els vehicles històrics. Aquells cotxes matriculats fa 30 anys o més, podran passar a les Zones de Baixes Emissions sense cap mena de problema.
Segons un estudi, sembla que aquest tipus de vehicles no són tan contaminants com altres de més actuals. Per aquest motiu, es considera que no fan malbé la vida diària de les persones, ni tampoc al medi ambient. Això fa que la prohibició no els afecti.
Hi haurà més matriculacions de cotxes històrics
Així mateix, des de la DGT treballen amb l'objectiu d'incrementar el nombre de vehicles històrics accelerant el procés de matriculació.
Com dèiem, a Espanya hi ha uns 47 o 48.000 vehicles catalogats com a tal, cosa que ens deixa allunyats dels 400.000 de França o els 600.000 d'Alemanya. Amb la nova norma, des de Trànsit esperen que aconseguim la xifra de 200.000 vehicles històrics.
Dins de l'esborrany, es distingeixen en primer lloc els cotxes del Grup A (matriculació ordinària a Espanya, amb més de 30 anys i amb ITV en vigor) i els del Grup B (que no compleixin aquests requisits). Hi haurà canvis per a tots dos:
1. Canvis per al Grup A
S'eliminarà la inspecció tècnica prèvia de laboratori oficial per aconseguir la matrícula d'històrics, així com la inspecció específica. Només cal tenir la ITV en regla, una declaració responsable i l'aprovació de la DGT.
2. Canvis per al Grup B
S'exigirà un informe tècnic favorable i una inspecció específica. Tot i això, no s'hauran de sotmetre a la fase de catalogació.